Αρχείο ημέρας 9 Οκτωβρίου 2021

2ος σταθμός του προγράμματος ERASMUS+ «PREETI LANGUAGE»: Suceava, Ρουμανία

Επίσκεψη στο μοναστήρι SUCEVITA

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την ομάδα ERASMUS+ του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου, αφού μετά από 1,5 χρόνο σκληρής καραντίνας και απαγόρευσης των μετακινήσεων 4 μαθητές, οι Απλαδά Μαρία, Χειλουδάκη Νεφέλη, Χαρωνυκτάκης Ευάγγελος και Ψαλιδάκης Στέφανος με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών Παυλίδη Γεωργίου και Καθαράκη Γεωργίας ταξίδεψαν στην πόλη Suceava, στη βορειανατολική Ρουμανία.

Εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στο σχολείο της Ρουμανίας

Το πρόγραμμα ERASMUS+ «PREETI LANGUAGE» ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2019 και η πρώτη κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, αλλά δυστυχώς η πανδημία σταμάτησε κάθε περαιτέρω ανταλλαγή μαθητών για σχεδόν δύο χρόνια. Φέτος η κατάσταση άλλαξε, δίνοντας ξανά την ευκαιρία στους μαθητές να ζήσουν την εμπειρία του ERASMUS. Έτσι, στις 24 Σεπτεμβρίου το ταξίδι ξεκίνησε ξανά και μέλη της ομάδας του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου προσγειώθηκαν στη Suceava και έλαβαν μέρος στη 2η κινητικότητα του προγράμματος που διοργανώθηκε από το σχολείο Colegiul National de Informatica “Spiru Haret”  και ήταν αφιερωμένη στη σημασία της αγγλικής γλώσσας και την επιρροή της στις μητρικές γλώσσες των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς και στον τομέα της πληροφορικής.

Τέσσερις μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί από κάθε χώρα που συμμετέχει και συγκεκριμένα την Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Τουρκία μαζί με τους Ρουμάνους μαθητές και εκπαιδευτικούς παρακολούθησαν διαλέξεις και παρουσιάσεις πάνω στο θέμα, μελέτησαν την επιρροή των αγγλικών στις υπόλοιπες γλώσσες και στον χώρο της τεχνολογίας και διαπίστωσαν πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη εκμάθησης της Αγγλικής γλώσσας στις μέρες μας. Στα πλαίσια του προγράμματος επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο Stefan cel Mare της πόλης, καθώς και τα υπέροχα ζωγραφισμένα μοναστήρια της περιοχής της Μπουκοβίνας: SUCEVITA, MOLDOVITA και VORONET, τα οποία προστατεύονται από την UNESCO, με τις αξιοσημείωτες εξωτερικές τοιχογραφίες τους και το απίστευτο φυσικό κάλλος της περιοχής.

Η ομάδα επέστρεψε στο Ηράκλειο με τις βαλίτσες γεμάτες όμορφες αναμνήσεις, νέους φίλους, υπέροχες εικόνες, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τη σημασία των ευρωπαϊκών αυτών προγραμμάτων, καθώς ανοίγουν δρόμους και δίνουν ευκαιρίες στα άτομα που συμμετέχουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να αναπτυχθούν ως Ευρωπαίοι πολίτες και να αναπτύξουν μια διεθνή οπτική και προοπτική. «Η καλύτερη εμπειρία της ζωής μας» είπαν τα παιδιά φτάνοντας στο Ηράκλειο και μάλλον δε χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο…

Για να διαβάσετε το σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Πατρίς, ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΔΩ.