Αρχείο μηνός Νοέμβριος 2021

28/11 – Συμμετοχή σε δράση του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου

Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου  η πεζοπορική ομάδα του σχολείου μας  συμμετείχε στη μαθητική πεζοπορία που οργάνωσε ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου στην περιοχή του Πανασού. Οι μαθητές μας , με συνοδό την καθηγήτρια του σχολείου Ευφροσύνη Ροκαδάκη, περπάτησαν στην περιοχή και συνέλεξαν θραύσματα από όστρακα, πετρώματα καθώς και πεσμένα στο χώμα φύλλα και κλαδιά, ώστε να συνθέσουν ένα εφήμερο έργο τέχνης (τεχνική Land Αrt).

“Η σπηλιά με τα κρυμμένα μυστικά”

Η Land art είναι ένα καλλιτεχνικό κίνημα που ξεκίνησε από την Αμερική το 1968. Ήταν ένα κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στην πλαστική αισθητική και την αδίστακτη εμπορευματοποίηση της τέχνης. Το τοπίο και το έργο δένουν αρμονικά στο σύνολο, τα έργα δεν τοποθετούνται στο τοπίο αλλά το τοπίο είναι το μέσο δημιουργίας τους. Η Τέχνη της Γης δημιουργείται στη φύση. Χρησιμοποιούνται κυρίως φυσικά αλλά και τεχνητά υλικά. Τα έργα αφήνονται να διαβρώνονται στις φυσικές καιρικές συνθήκες. Η πορεία τους στο χρόνο ακολουθεί τις δυνάμεις της φύσης και καταλήγει στη φθορά, όπως κάθε ζωντανό στοιχείο. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η μονιμότητα, είναι η παρουσία. Έργα σώζονται κυρίως μέσα από τα βίντεο και τις φωτογραφίες.

Στρείδι του είδους Gryphaea crassostea ηλικίας περίπου 6 εκ. ετών

Οι μαθητές όλων  των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είχαν τελικό προορισμό τη λιμνοδεξαμενή της Γέργερης όπου συνέθεσαν τα έργα τους. Σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των παιδιών, η εμπειρία που βίωσαν ήταν διδακτική και άκρως διασκεδαστική!!! Δεσμευτήκαμε όλοι να το επαναλάβουμε σύντομα!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ  στην πρόεδρο του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου,  κ. Ελένη Πουλλάσυντονίστρια εκπαιδευτικού έργου ΠΕΚΕΣ Κρήτης, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, την εικαστικό κ. Εύα Αθανασιάδου  ,την κ. Ηλιάννα  Σάρρα, δασκάλα, για τη δημιουργία και την οργάνωση της δράσης αυτής και το ειλικρινές  ενδιαφέρον τους.

Κινητικότητα Erasmus+ “PREETI language” στην Τουρκία

Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 αναχωρούν για την πόλη Τσανάκαλε της Τουρκίας τέσσερις μαθητές (Αλεγκάκη Λυδία Γ΄, Μηλιωτάκη Ζαχαρένια Β΄, Μηλιωτάκης Αντώνιος Β΄, Πετσαλάκη Ελένη Ιωάννα Γ΄ ) και δύο συνοδοί καθηγητές (Μανετάκη Σοφία, Αγιομυργιαννάκη Αθανασία). Συμμετέχουμε στη 3η κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “PREETI language”, όπου όλοι οι εταίροι από Polska, România, España, Ελλάδα, Türkiye, Italia θα μελετήσουν την ενσωμάτωτη, αφομοίωση τουρκικών λέξεων από τις υπόλοιπες γλώσσες.

Το σχολείο υποδοχής Merkez Mehmet Akif Ersou Mesleki ve teknik Anadolu Lilesi βρίσκεται πολύ κοντά στην αρχαία πόλη Τροία, γνωστή από τα Ομηρικά Έπη.

24/11 – Διδακτική επίσκεψη στην έκθεση “Κρήτη 1821-1898”

200 χρόνια από το 1821

Την Τετάρτη 24/11/21 τα τμήματα Γ3 & Γ4 του σχολείου μας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στην έκθεση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης με τίτλο “Κρήτη 1821-1898: Στους δρόμους της Επανάστασης” που στεγάζει η Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
Η δράση εντάσσεται στη βιωματική προσέγγιση του μαθήματος της Ιστορίας στη σχολική δράση “Διδασκαλία με Δραματοποίηση και Δημιουργική γραφή” που υλοποιεί φέτος στο 12ο Γυμνάσιο η Φιλόλογος κα Γκιαουράκη Πολύτιμη μαζί με μεγάλη ομάδα συναδέλφων διαφόρων ειδικοτήτων. Και στοχεύει να βοηθήσει τους μαθητές μας δια της ξενάγησης να γνωρίσουν τους ήρωες της Κρήτης που επαναστατώντας σε συντονισμό με τη Μάνα Ελλάδα αγωνίστηκαν επίμονα από δίψα για Ένωση μαζί της καθώς και για Ελευθερία.
Ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους της Βικελαίας και της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου για την άψογη συνεργασία!!
Καθώς και τους καθηγητές κ. Αθανασάκη, κ. Σολάκη και κ. Γκιαουράκη που συνόδευσαν τους μαθητές σ’ αυτό το ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορική μνήμη του τόπου μας.

Ενημέρωση σχολικής μας κοινότητας για τις κινητικότητες Erasmus+ Οκτωβρίου-Νοεμβρίου

Τη Δευτέρα 22/11/2021 και ώρα 18:00 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ενημέρωση της σχολικής μας κοινότητας για τις κινητικότητες που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των προγραμμάτων Erasmus+ : (1) “PREETI language” στη Ρουμανία από 26 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2021 και (2) “From Local to Global Environmental Awareness” στην Πολωνία από 24 έως 30 Οκτωβρίου 2021

Επίσης ενημερώθηκαν για την επικείμενη κινητικότητα στην Τουρκία από 28 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2021 και συζητήσαμε για την φιλοξενία των εταίρων στο σχολείο μας το Φεβρουάριο 2022.

Τρίτη 16/11 – Διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των τμημάτων Α1 και Α4 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο “Τα ζώα στο φακό του στερεοσκοπιου“.
Μέσα από το φακό του στερεοσκοπίου οι μαθητές παρατήρησαν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ζώων και αντιλήφθηκαν την ποικιλία και τη διαφορετικότητα των μορφών τους.
Τέλος εξασκηθηκαν στην ταξινόμηση και την επιστημονική ονοματολογία των ζώων με βάση τα δομικά τους χαρακτηριστικά.
Μετά το πέρας του εργαστηρίου ακολούθησε ελεύθερη περιήγηση στα μουσειακά εκθέματα. Τέλος οι μαθητές βίωσαν την εμπειρία της πλατφόρμας του σεισμού και είχαν την ευκαιρία να ζήσουν σεισμούς διαφορετικής έντασης και εστιακού βάθους.

Εκδήλωση για την επέτειο του “Πολυτεχνείου”

Τιμούμε την επέτειο του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟΥ της 17ης Νοεμβρίου 1973, της αντίστασης των φοιτητών απέναντι στη χούντα των συνταγματαρχών. Το παρακάτω βίντεο προβλήθηκε στους μαθητές μας στην εκδήλωση του σχολείου.

1η κινητικότητα για το 2ο πρόγραμμα ERASMUS+ “From Local to Global Environmental Awareness”

Το σχολείο μας στα πλαίσια του δεύτερου προγράμματος ERASMUS+ “From local to global environmental awareness”, στο οποίο συμμετέχει, πήρε μέρος στην εναρκτήρια κινητικότητα του προγράμματος στo Skolyszyn της Πολωνίας από 25 έως 29 Οκτωβρίου 2021. Τέσσερις μαθητές και δύο καθηγητές από την Ελλάδα, την Ρουμανία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Πορτογαλία μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς του πολωνικού σχολείου φιλοξενίας συναντήθηκαν για πρώτη φορά από κοντά και ασχολήθηκαν με την παραγωγή ενέργειας, την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και την ανακύκλωση. Το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε το σχολικό έτος 2020-2021, αλλά δυστυχώς οι ιδιαίτερες επιδημιολογικές συνθήκες την περσινή χρονιά δεν επέτρεψαν την μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα τα σχολεία που συμμετέχουν να περιοριστούν στην οργάνωση διαδικτυακών συναντήσεων μεταξύ τους και περιβαλλοντικών δράσεων σε τοπικό επίπεδο.

Η κινητικότητα ξεκίνησε με την παρουσίαση από την κάθε ομάδα της χώρας, της πόλης και του σχολείου της, ενώ στη συνέχεια ανέλυσαν τον τρόπο που παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια και το τι συμβαίνει με την ανακύκλωση στην κάθε χώρα. Στα πλαίσια του προγράμματος έγινε επίσκεψη σε φράγμα της περιοχής, όπου και λειτουργεί μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, σε εταιρεία σχεδιασμού, κατασκευής και εμπορίας φωτοβολταϊκών, στον βιολογικό καθαρισμό της πόλης Ρζερζόφ και στο εργοστάσιο καθαρισμού και διανομής νερού για οικιακή χρήση, ενώ οι μαθητές συμμετείχαν σε διάφορα εργαστήρια περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Από το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου ταξίδεψαν στην Πολωνία οι μαθητές Ιωάννης Κενδριστάκης, Κωνσταντίνος Κεφαλάκης, Ραφαήλ Μπέης και Εφραίμ Σωμαράκης και οι εκπαιδευτικοί Αικατερίνη Χρονιάρη και Ευφροσύνη Λεμονιά.            

Με τη φυσική παρουσία σε μια ξένη χώρα, τη γνωριμία με το τοπικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον, τη δημιουργία διαπροσωπικών και φιλικών σχέσεων τα προγράμματα Erasmus+ διευρύνουν τη σκέψη και ανοίγουν  νέους ορίζοντες. Το ταξίδι και η εμπειρία ήταν μοναδική, γεμάτη αναμνήσεις που θα συντροφεύουν παιδιά και εκπαιδευτικούς για μια ολόκληρη ζωή!

Δημοσίευση άρθρου στην Εφημερίδα “Πατρις”.

Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση γονέα για την Ενισχυτική Διδασκαλία

Ενημερώνουμε τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών μας, ότι εάν επιθυμούν να παρακολουθήσει το παιδί τους μαθήματα Ενισχυτική Διδασκαλίας που διοργανώνονται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε άλλο, πιθανόν σχολείο του Ηρακλείου πρέπει να συμπληρώσουν και να μας αποστείλουν με email ή με το παιδί τους την παρακάτω ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ μέχρι ΤΡΙΤΗ 9/11/2021 νωρίς το πρωί:

(σε μορφή PDF) https://drive.google.com/file/d/1pSppiW1ai0Y60oxc0PXhKYyhxfvoeY3m/view?usp=sharing
ή

(σε μορφή WORD) https://docs.google.com/document/d/1W9ccrdU6BVmYjWdy_Lq2C8JsW659SlMf/edit?usp=sharing&ouid=106446780328823399180&rtpof=true&sd=true

Δηλώνετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω μαθήματα:
1. Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
2. Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
3. Μαθηματικά
4. Φυσική
5. Χημεία
6. Αγγλικά

Εργασίες αισθητικής αναβάθμισης της αυλής

Από το μεσημέρι της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου 2021 ξεκινήσαμε να βάφουμε τα κάγκελα της αυλής. Η δράση γίνεται στα πλαίσια του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων “Αισθητική αναβάθμιση του σχολικού κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου” που υλοποιούμε στο σχολείο μας τη φετινή σχολική χρονιά.

Η Δράση είναι μια πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών Φωτεινής Πλουμάκη, Στέλλας Αραβιάκη και Αντώνη Τσατσάκη, άλλα άμεσα συνεισφέρουν με τη συμμετοχή τους κι άλλοι καθηγητές, τα μέλη του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου, μαθητές της ομάδας Erasmus+ και επιπλέον μαθητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Επειδή παρατηρούμε ότι αργεί η έναρξη των διαδικασιών του προγράμματος ΕΣΠΑ “Αντώνης Τρίτσης”, αποφασίσαμε να λάβουμε δράση. Ευελπιστούμε στην άμεση έναρξη των εργασιών αναβάθμισης των σχολείων του Δήμου Ηρακλείου από το παραπάνω πρόγραμμα.
Ωστόσο θα προχωρούν οι δικές μας δράσεις εντός και εκτός του σχολικού κτιρίου τα επόμενα απογεύματα της Παρασκευής και τα πρωινά του Σαββάτου με την εθελοντική εργασία μαθητών, καθηγητών και γονέων.