Αρχείο ημέρας 14 Απριλίου 2022

Σεμινάριο-μάθημα προγραμματισμού με Arduino

Την Πέμπτη 14/4/2022 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας το πρώτο σεμινάριο-μάθημα επίδειξης για τον προγραμματισμό σε πλακέτα Arduino (“ανοικτού κώδικα” με ενσωματωμένο μικροελεγκτή και εισόδους/εξόδους), από τον καθηγητή Πληροφορικής κο Θεόδωρο Μεϊμαράκη.

Συμμετείχαν μαθητές μας της Α τάξης, μέλη της ομάδας “Arduino 12th” που πρόκειται να ασχοληθεί με τον προγραμματισμό πλακέτας Arduino στα πλαίσια του μαθήματος “Εργαστήριο Δεξιοτήτων” και με υπεύθυνο καθηγητή τον εικαστικό κο Ραφαήλ Κωνσταντινίδη.

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας & έκθεση έργων του Θεόφιλου

Την Τετάρτη 13/04/2022 τα τμήματα Α5, Α6 και Α7 του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά όπου γνώρισαν και χρησιμοποίησαν τα τεχνολογικά και μηχανικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων, προσφέροντας τους μια μοναδική εμπειρία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υπευθύνους του μουσείου για την άψογη ξενάγηση και παρουσίαση των εκπληκτικών εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων.

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν την έκθεση «“απ’ τη μεριά των σοφών και των τρελών”: Εικαστικό αφιέρωμα στον Θεόφιλο Κεφαλά-Χατζημιχαήλ» που φιλοξενείται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, όπου θαύμασαν τρία αυθεντικά έργα του Θεόφιλου, μαζί με ένα ακόμα που βρισκόταν στην κατοχή του και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ζωγράφο, καθώς και δημιουργίες από 80 και πλέον διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς.

2η κινητικότητα για το πρόγραμμα ERASMUS+ «FROM LOCAL TO GLOBAL ENVIRONMENTAL AWARENESS» Manavgat, Antalya, Τουρκία

Το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου ταξίδεψε στo Μάναβγκατ της Tουρκίας από 3 έως 9 Απριλίου 2022 για τη δεύτερη κινητικότητα του προγράμματος ERASMUS+ “From local to global environmental awareness”, στο οποίο συμμετέχει.  Οι μαθητές της Β’ τάξης Μαστοράκη Δάφνη, Κουκή Ευαγγελία, Μυσιρλής Ιωάννης και Συλλιγνάκη Στυλιανή με συνοδούς καθηγητές τον Παυλίδη Γεώργιο και την Καθαράκη Γεωργία, συναντήθηκαν με τους εταίρους τους από την Πολωνία, την Ρουμανία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Πορτογαλία προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της παραγωγής και κατανάλωσης και της σπατάλης τροφίμων που έχει τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Η κινητικότητα ξεκίνησε με την καθιερωμένη τελετή έναρξης και ακολούθησε  παρουσίαση από την κάθε αποστολή για την παραγωγή κατανάλωση και σπατάλη τροφίμων στη χώρα της, ενώ η μέρα έκλεισε με εργαστήριο μαγειρικής όπου κάθε ομάδα κλήθηκε να ετοιμάσει ένα παραδοσιακό πιάτο του τόπου της. Τις επόμενες μέρες οι ομάδες συζήτησαν τρόπους περιορισμού της σπατάλης τροφίμων, έφτιαξαν αφίσες ευαισθητοποίησης και έμαθαν πώς να φτιάχνουν το δικό τους οργανικό λίπασμα στον κήπο τους. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στον αρχαιολογικούς χώρους της Σίδης και στο αρχαίο θέατρο της Ασπένδου, καθώς και στο μαγευτικό κάστρο της Αλάνιας, στην παλιά πόλη και στο ενυδρείο της Αττάλειας και στους εντυπωσιακούς καταρράκτες του ποταμού Μάναβγκατ. Την τελευταία μέρα οι αποστολές απόλαυσαν μια κρουαζιέρα στον ποταμό της πόλης και η κινητικότητα έκλεισε με την απονομή των πιστοποιητικών παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.            

Η ελληνική αποστολή επέστρεψε ενθουσιασμένη. «Δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή σε αυτή την κινητικότητα που να μην ήταν υπέροχη» αναφέρει ο Γιάννης, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι τα προγράμματα ERASMUS+ αποτελούν μια μοναδική εμπειρία με αναμνήσεις που συντροφεύουν παιδιά και εκπαιδευτικούς για μια ολόκληρη ζωή!