Menu

ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ

8 Δεκεμβρίου 2018 - Ελληνική Λογοτεχνία

Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού γράφτηκε σε διάστημα μερικών εβδομάδων, τον Μάιο του 1823, από τον εικοσιπεντάχρονο τότε Σολωμό, που επηρεασμένος από τα δεινά των Ελλήνων υμνεί την Ελευθερία, το μεγάλο όνειρο του επί αιώνες υπόδουλου ελληνικού λαού. Ταυτίζει την ίδια τη μορφή της Ελευθερίας με αυτήν της Ελλάδος. Ο Ύμνος αποτελείται από 158 στροφές που από το 1823 ως το 1825 κυκλοφορούσε σε μορφή χειρογράφων από γνωστό σε γνωστό.
Για πρώτη φορά εκδόθηκε το 1825, μετά από μεσολάβηση του Αδαμάντιου Κοραή, από τον φιλέλληνα Κλώντ Φωριέλ στο τέλος του δεύτερου τόμου του έργου «Chants Populaires de la Grèce Moderne» (Τα δημοτικά τραγούδια της Νέας Ελλάδος) στο Παρίσι. Η επόμενη έκδοση έγινε στο Μεσολόγγι, το 1825. Αργότερα μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα Ιταλικά από τον Γκουστάβο Γκρασέτι, ξανά στα Γαλλικά από τους Ζυλιέν και Λαφόν, στα Αγγλικά από τους Σέρινταν και Κίπλινγκ, επίσης μεταφράστηκε στα Ρωσικά καθώς και σ’ άλλες γλώσσες.
Σημειωτέον ότι σ’ αυτό ακριβώς το έργο, το πρώτο που επιχείρησε να γράψει στα ελληνικά, οφείλεται η μεγάλη εκτίμηση που απολάμβανε ο Διονύσιος Σολωμός μέχρι το τέλος της ζωής του, το οποίο και τον έκανε διάσημο σε ολόκληρη την Ευρώπη. […]

(Από την έκδοση)

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.