Ο τόμος αυτός για τη Σαπφώ επιχειρεί να αποτυπώσει τόσο το χωροχρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσεται η ποιητική δημιουργία της Σαπφούς όσο και την ποικιλία των ερμηνευτικών τάσεων σχετικά με την ποιητική της.
Από τα κείμενα που συγκεντρώνονται στον παρόντα τόμο αναδύονται δύο βασικοί άξονες μελέτης της ποίησης της: ο ένας από τη σκοπιά της κοινωνικής ανθρωπολογίας και ο άλλος από τη σκοπιά της ποιητικής, στον οποίο εντάσσονται μελετήματα πολύ διαφορετικά ενδεχομένως μεταξύ τους, αναλόγως εάν εστιάζουν αυστηρά στην ερμηνεία του σαπφικού κειμένου ή εάν «ανοίγονται» για να συμπεριλάβουν άλλα κείμενα, που διαλέγονται με τα ποιήματα της Σαπφούς. Μια άλλη ομάδα άρθρων εστιάζει στην έννοια του λογοτεχνικού είδους, ή ακόμα στη σχέση λογοτεχνικού είδους και φύλου, συναιρώντας κατά κάποιον τρόπο τους δύο αυτούς άξονες, ενώ την ίδια σύζευξη παρατηρούμε και στα άρθρα που μελετούν τη σχέση της Σαπφούς με την ποιητική παράδοση.
Ο παρών τόμος, ο οποίος απευθύνεται τόσο στους ειδικούς όσο και στο ευρύτερο κοινό, περιλαμβάνει άρθρα των: B. Gentili, C. Calame, J. Mclntosh Snyder, J. J. Winkler, E. Greene, A. Lardinois, P. A. Rosenmeyer, I. L. Pfeijffer, K. Stanley, C. Segal, E. Stehle Stigers, J. Svenbro, E. Bobbins, R. Palmisciano και A. Carson.
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)