Ο ΤΟΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου Neograeca Medii Aevi, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα (Ιωάννινα, 29 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου 2005), άρχισε να ετοιμάζεται στα τέλη του 2007, αμέσως μόλις συγκεντρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των εισηγήσεων. Ωστόσο, παραδίδεται με μεγάλη καθυστέρηση στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, γιατί από τότε και ως σήμερα, και παρά τις συντονισμένες προσπάθειες, τα πολυποίκιλα προβλήματα που μεσολάβησαν ανέστειλαν για μεγάλο χρονικό διάστημα την ολοκλήρωση του κοπιαστικού και χρονοβόρου αυτού εγχειρήματος. Ευτυχώς δεν το ματαίωσαν. Ελπίζουμε λοιπόν τώρα ότι με τη δημοσίευση των ανακοινώσεων ο επιστημονικός πλούτος που περικλείουν θα αξιοποιηθεί στον μεγαλύτερο βαθμό και κατά τον καλύτερο τρόπο.
Θεματικός άξονας του Συνεδρίου των Ιωαννίνων ήταν η πρώιμη νεοελληνική δημώδης γραμματεία με έμφαση στη γλώσσα, την παράδοση και την ποιητική. Το συνέδριο δηλαδή είχε ανοιχτό χρονολογικό, αλλά πιο αυστηρό θεματικό και ειδολογικό άξονα. Αυτόν ακριβώς τον θεματικό άξονα αποτυπώνουν οι δημοσιευόμενες εργασίες στον παρόντα τόμο και καλύπτουν το σύνολο σχεδόν των ανακοινώσεων. Δημοσιεύονται συνολικά σαράντα μία (41) ανακοινώσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συνεδρίου, όμως χωρίς ξενόγλωσσες περιλήψεις για λόγους ομοιομορφίας, κι αυτό ανεξάρτητα από τη θέλησή μας, από τη στιγμή μάλιστα που αυτός ακριβώς ήταν ο αρχικός μας σχεδιασμός και πολλοί σύνεδροι πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στην παράκλησή μας.
Τα Neograeca Medii Aevi αντλούν ένα μεγάλο μέρος της εγκυρότητάς τους από το γεγονός ότι σ’ αυτά προσκαλούνται και συνήθως συμμετέχουν οι κορυφαίοι αλλοδαποί και ημεδαποί επιστήμονες που ασχολούνται με θέματα της υστερομεσαιωνικής και πρώιμης νεοελληνικής λογοτεχνίας. Η αναλογία συμμετοχής των ξένων συνέδρων είναι πάντοτε υψηλή. Πρόκειται για διακεκριμένους ξένους επιστήμονες -βυζαντινολόγους, μεσαιωνιστές και νεοελληνιστές- σχεδόν απ’ όλο τον κόσμο (Αυστραλία, Αμερική και Ευρώπη), οι οποίοι όχι μόνο συμβάλλουν με την επιστημονική προσφορά τους στη μελέτη/έρευνα των «νεοελληνικών του Μεσαίωνα», αλλά συμμετέχουν ενεργά στην επιτυχή έκβαση όλων των προσπαθειών, όπως δείγματος χάριν στην ίδρυση, όπως ελπίζουμε σύντομα, μιας «Early Modern Greek Text Society». […] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)
(2 αντίτυπα)
Δωρεά από τη Βικελαία Βιβλιοθήκη