Menu

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

20 Ιανουαρίου 2020 - Γενικά Θέματα, Εγκυκλοπαίδειες, Τέχνες & Διασκέδαση

Πόσο βιαστικοί αποδειχθήκαμε στις εύκολες προφητείες μας! Εκεί που είχαμε προδικάσει τον θάνατο της παιδαγωγικής εγκυκλοπαίδειας, έκπληκτοι και αμήχανοι μαζί μπροστά στην επέλαση του Ίντερνετ, έρχεται το 2008 και η «Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια των Παιδιών» για να μας δείξει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς όπως τα φανταστήκαμε πριν από 10 ή 15 χρόνια.

Κι αφού δόθηκαν απαντήσεις στα πιο ζωτικά ερωτήματα (η έντυπη γνώση όχι μόνο δεν πέθανε αλλά αποδεικνύει διαρκώς ότι κατέχει τη δύναμη να επανεφεύρει τρόπους για να συντηρεί αμείωτη τη μοναδική συγκίνηση που προσφέρει η επαφή με το χαρτί) υπήρχε μόνο ένας δρόμος: ο δρόμος της ανανέωσης και του εκσυγχρονισμού. Οι παιδαγωγικές εγκυκλοπαίδειες, υποχρεωμένες να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για γνώση σ’ ένα ανταγωνιστικό ψηφιακό περιβάλλον, όφειλαν να επανεφεύρουν τον εαυτό τους. Και η «Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια των Παιδιών», την έκδοση της οποίας αναλαμβάνει η «Καθημερινή», υπηρέτησε ακριβώς αυτόν τον στόχο. Επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε μια εγκυκλοπαίδεια που απευθύνεται εξίσου σε μαθητές κι ενήλικες. Έτσι εξηγείται η μεγάλη της επιτυχία στη χώρα καταγωγής της, την Ιταλία, αλλά και η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου η «Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια των Παιδιών» κυκλοφόρησε.

Καταρχάς είναι η δομή της, καθώς συγκεντρώνει τρία διαφορετικά είδη βιβλίων σε ένα: το λεξικό (οι λέξεις-κλειδιά, τα λήμματα, παρατίθενται αλφαβητικά και περιλαμβάνουν πολλές παραπομπές), οι θεματικές αναφορές που σας επιτρέπουν να γνωρίσετε καλύτερα το θέμα του κάθε τόμου και, τέλος, εντυπωσιακές φωτογραφικές περιηγήσεις.

Η σύνταξη και η εικονογράφησή της ολοκληρώθηκαν εντός του 2008, έχοντας συμπεριλάβει κυριολεκτικά «επί του πιεστηρίου» ακόμα και την πιο πρόσφατη τάση κι εξέλιξη στην κοινωνία, στην επιστήμη, στην πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις, στον πολιτισμό, πληροφορίες που διαβάσατε μόλις χθες στην εφημερίδα σας. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην αισθητική και στον τρόπο παρουσίασης του υλικού ο οποίος και ακολουθεί τις πιο μοντέρνες σελιδοποιητικές και μαθησιακές απόψεις. Η επιστημονική, γλωσσική και εικαστική φροντίδα της υποστηρίχτηκε από μια πλειάδα ειδικών και υψηλού επιπέδου επιστημόνων, επιμελητών και γραφιστών. Περιλαμβάνει όλο τον πλούτο των θεμάτων που απασχολούν τα παιδιά, με εκλαϊκευμένο (αλλά όχι τετριμμένο και απλοϊκό) τρόπο και σε συνδυασμό με πλουσιότατη και ιδιαίτερα ελκυστική εικονογράφηση. Η «Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια των Παιδιών» μας μαθαίνει ξανά να διαβάζουμε και να αξιοποιούμε το μοναδικό αυτό εργαλείο εκπαίδευσης και γνώσης εμπλουτίζοντας μια μοναδική εμπειρία ανάγνωσης που τόσο μας είχε λείψει.

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.