Το καινούριο βιβλίο του Δημήτρη Θεοδοσάκη με τίτλο «Σ’ ένα παλιό χωριό» με τα δεκαοκτώ του συνολικά διηγήματα, ξαφνιάζει κυριολεχτικά για την τεχνική του κρητικού λόγου, τη δομή, το περιεχόμενο, την πλοκή.Άγρυπνος στοχαστής, ο συγγραφέας-ποιητής βαθαίνει με θαυμαστό τρόπο το κείμενό του, δίνοντάς του απίθανες προεκτάσεις.
Γνήσιο τέκνο της Κρήτης και του τόπου που τον γέννησε ο συγγραφέας –Δημήτρης Θεοδοσάκης περιδιαβαίνει τα σοκάκια του χωριού κοιτάζοντας με λύπη τα όσα συμβαίνουν, βλέπει το χωριό, με το ζόρι κρατά ακόμη την ψυχή του ορθή και το πνεύμα του άγρυπνο.
Οι ήρωες που ενσαρκώνουν τα διηγήματά του είναι οι κάτοικοι του Χόνδρου του χωριού του συγγραφέα, άνθρωποι πιστοί στις παραδόσεις στα ήθη και τα έθιμα μιας βασανισμένης, πολυστένακτης, όμως τρισαγαπημένη ζωής. Και είναι αυτοί οι άνθρωποι που τιμά ο συγγραφέας με την πέννα του, ένα μνημόσυνο σε ώρες απρόσμενες.
Ο ποιητικός λόγος του σ’ όλα τα διηγήματα καθώς και η ευσέβεια που έχει στη λογοτεχνία του, είναι ντυμένος με τα σεμνά χρώματα της βυζαντινής αγιογραφίας και γίνεται εικόνα για το προσκυνητάρι της Κρητικής Πεζογραφίας, της δικής του , όπως ο συγγραφέας γνωρίζει να ξομπλιάζει στα γραφτά του.
Εμπνευσμένος τεχνίτης του λόγου ο συγγραφέας ποιητής Δημήτρης Θεοδοσάκης του Κάστρου Ταχυδρόμος, με τα σχήματα και τα χρώματα που έγραψε τούτο το βιβλίο, αποτελεί πνευματική ανάγνωση για τους Κρητικούς, ξεπέρασε θα λέγαμε και τον ίδιο του τον εαυτό. Με απλότητα, σεμνότητα και ταπεινότητα περιγράφει την ιστορία, τη φύση, τους ανθρώπους και τα έθιμα του τόπου του και γίνεται ο διηγηματογράφος της ελληνορθόδοξης κρητικής παράδοσης.
Δεν θέλει να προδώσει τον άνθρωπο, τους δικούς του ανθρώπους και γίνεται πλούσιος και φτωχός μαζί τους και δοξάζει τον θεό.