Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873-1950), με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και τη Χίο, υπήρξε μαθηματικός επιστήμων διεθνούς φήμης, με έργο πολυσχιδές, εκτεταμένο στους τομείς των μαθηματικών, της φυσικής και της αρχαιολογίας, αλλά λίγοι άνθρωποι στη σύγχρονη Ελλάδα γνωρίζουν περισσότερα για τον βίο και το έργο του. Ακαδημαϊκός, καθηγητής σε περίφημα πανεπιστήμια της Γερμανίας και για μερικά χρόνια (1920-1923) στην Ελλάδα, άρχισε να γίνεται γνωστός στα ευρύτερα στρώματα από τη δεκαετία του 1990 και εξής. Σε αυτό συνέβαλε ασφαλώς η σύγχρονη έρευνα του έργου του, η επαναφορά του ονόματός του σε μαθηματικά συνέδρια, αλλά και η συγγραφή λογοτεχνικών και βιογραφικών βιβλίων για τη συναρπαστική ζωή του και το σπουδαίο έργο του. Όλα αυτά διεύρυναν τους ορίζοντες της γνώσης μας για την προσωπικότητα και το επιστημονικό έργο του Καραθεοδωρή και διαβάστηκαν με ενδιαφέρον από το αναγνωστικό κοινό, αλλά δεν ήταν μόνο αυτά που επανέφεραν το όνομά του στην επικαιρότητα. Παράλληλα με τα παραπάνω η ελληνική τηλεόραση προσπάθησε -και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε- να παρουσιάσει άγνωστες πτυχές του βίου και του έργου του μεγάλου μαθηματικού. Την προσπάθεια εκείνη συνεπικούρησε και η Οικογένεια Καραθεοδωρή, με πρώτη τη θυγατέρα του Δέσποινα, που, εκτός από τις φωτογραφίες και τα προσωπικά αντικείμενα του πατέρα της, κατέθεσε και άμεσες, προσωπικές μαρτυρίες γι’ αυτόν. […] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)
«Μέσω της πένας του ικανού συγγραφέα μαθαίνουμε άγνωστες πτυχές της ζωής της Οικογένειας καραθεοδωρή, που έχουν σκοπό να μας γνωρίσουν την παράδοση, την ψυχολογία, τα κίνητρα και την προσφορά της Οικογένειας αυτής στην πατρίδα, αφού για πολλές δεκαετίες, ήδη από τα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας διακρίθηκαν στην πολιτική και βοήθησαν το ελληνικό έθνος. Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ωστόσο, υπήρξε ο μόνος απόγονος που δεν ασχολήθηκε με την πολιτική, αλλά με τα μαθηματικά, και κατόρθωσε να διακριθεί και να δημιουργήσει έργο τέτοιας εμβέλειας, ώστε να καταστεί διάσημος, ήδη από την εποχή του». (Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης, Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος)
«Ο κοσμοπολίτης μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, με τεράστια συνεισφορά στα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Μηχανική και την Αρχαιολογία, ήταν μια θρυλική μορφή της νεοελληνικής φυσικομαθηματικής διανόησης. Συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων μαθηματικών του 20ού αιώνα και είναι ο μοναδικός νεότερος Έλληνας μαθηματικός με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως». (Στράτος Θεοδοσίου, Αστροφυσικός, Μέλος του Σώματος Ομότιμων καθηγητών ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών)
«Βλέποντας, λοιπόν, όλο αυτό το μωσαϊκό της οικογενείας, μπορεί να κατανοήσει κανείς καλύτερα την ψυχοσύνθεση αυτού του ανθρώπου-θρύλου που λέγεται Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ενός από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς του 20ού αιώνα, αν όχι ο μεγαλύτερος. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές άλλες Ελληνικές οικογένειες που έχουν να αναδείξουν τόσο πολλά αξιόλογα άτομα στην Πολιτική, Διπλωματία, Ιατρική και Φυσικές Επιστήμες. Η συμβολή τους στην Απελευθέρωση του τόπου μας, διαφυλάσσοντας συγχρόνως όσο ήταν δυνατόν τον υπόδουλο Ελληνισμό, είναι παραδειγματική». (Στέφανος Γερουλάνος, Καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, τ. καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) (Αποσπάσματα από το βιβλίο)
Δωρεά από την Τράπεζα Πειραιώς