Menu

ΝΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΟΝΑΚΗΣ

19 Δεκεμβρίου 2023 - Τέχνες & Διασκέδαση

Ο έγχρωμος πλήρως εικονογραφημένος δίγλωσσος (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογος από την έκθεση «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Νόστος της θάλασσας, έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» αποτελεί την πρώτη παρουσίαση της δουλειάς του ζωγράφου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη, 186 χρόνια από τη γέννησή του και 172 από τη στιγμή που μετακόμισε με την οικογένεια του στη Σύρο.

Η αρχαιοελληνική λέξη νόστος έχει συνδεθεί με τον κατεξοχήν ομηρικό ήρωα , τον Οδύσσεια , και το ταξίδι της επιστροφής του στο σπίτι του , στη Ιθάκη , μετά τον Τρωικό πόλεμο.
Κατ΄επέκταση , ο νόστος σημαίνει κάθε ταξίδι επανόδου στην  πατρίδα τον επαναπατρισμό ιδίως δια θαλάσσης και μετά από μακροχρόνια απουσία και ευρύτερα το ταξίδι τον πλου με αίσιο τέλος .

Ο Κωσταντίνος Βλαχάκης ως άλλος ομηρικός ήρωας τελούσε υπό την επήρεια της νοσταλγίας του για την ελληνική θάλασσα και πραγμάτωσε τον δικό του νόστο της θάλασσας διττά, κυριολεκτικά , επιστέφοντας στην Ελλάδα και το λιμάνι του Πειραιά, και μεταφορικά, με τις μοναδικές θαλασσογραφίες του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.