Η Κρήτη αποτέλεσε λίκνο ενός από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως πολιτισμούς που χάραξαν την ιστορική πορεία της ανθρωπότητας, του μινωικού. Πυρήνας του ήταν η πόλη της Κνωσού, που το όνομά της αναφέρεται στις μινωικές πινακίδες της Γραμμικής Β΄ Γραφής και το μνημονεύει ο Όμηρος αλλά και ο Στράβωνας. «Ο Μίνως, ο Δαίδαλος, ο λαβύρινθος, η ψυχή του μύθου! Μέσα από τη γη προβάλλουν οι ζωντανές ρίζες ενός παρελθόντος τεσσάρων χιλιετιών, ορισμένες από τις οποίες είναι μονάχα ο απόηχος των ωραιότερων μύθων του ελληνικού πολιτισμού», έγραφε στις αρχές του 20ου αιώνα ο Ελβετός λόγιος Ντανιέλ Μπω-Μποβύ. Την αίσθηση αυτή την προσλαμβάνει κανείς αμέσως, περιδιαβαίνοντας τους διαδρόμους της μινωικής πολιτείας, και καταλαβαίνει πως στον τόπο αυτό πραγματικά συναντιέται ο μύθος με την ιστορία, καθώς ο Μίνωας, γιος, όπως τον θέλει η μυθολογία, του Δία και της Ευρώπης, η βασίλισσα Πασιφάη και ο τερατόμορφος γιος της, ο Μινώταυρος, η Αριάδνη και η Φαίδρα μοιάζει να περπατούν ακόμα ολοζώντανοι στα ανακτορικά ερείπια.
Η Κνωσός είναι για την Ελλάδα θαύμα μοναδικό, που συνεχίζει να γοητεύει τον σύγχρονο επισκέπτη αλλά και να προκαλεί τον επιστήμονα, αρχαιολόγο ή ιστορικό.
Αυτό το μινωϊκό θαύμα αποτέλεσε για μένα πηγή έμπνευσης, στον μεγαλόπνοο αγώνα να ενταχθεί ο ιερός χώρος της Κνωσού στα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς που έχει θέσει υπό την προστασία του ο Διεθνής Οργανισμός της UNESCO.
Ελπίζω και εύχομαι το βιβλίο αυτό των εκδόσεων «Μίλητος» να προσθέσει ένα λιθαράκι στην προσπάθεια προώθησης του μεγαλείου του πολιτισμού μας και να προσφέρει μοναδικές στιγμές αναπόλησης του παρελθόντος σε όποιον αφεθεί στη μαγεία του ταξιδιού στον χώρο και τον χρόνο μέσα από τις σελίδες του. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς καλής θελήσεως της UNESCO (Από τον πρόλογο της έκδοσης)