Menu

ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ

24 Μαΐου 2023 - Τέχνες & Διασκέδαση

Το βιβλίο αυτό έχει στόχο να φέρει τα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες, που αγαπούν τη ζωγραφική, σε επαφή με ένα πρωτότυπο υλικό από τη Μικρά Ασία.
Οι ξένοι περιηγητές που έρχονταν από τη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη στον χώρο της Μεσογείου από τον 15ο αιώνα, ταξίδευαν σχεδόν πάντοτε και στα νησιά του Αιγαίου και τα μικρασιατικά παράλια. Οι περισσότεροι είχαν ως στόχο τη συλλογή και μελέτη αρχαιοτήτων, ενώ άλλοι είχαν πιο σφαιρικά ενδιαφέροντα, που συμπεριλάμβαναν το φυσικό περιβάλλον, την κοινωνία, την καθημερινή ζωή. Οι περισσότεροι συνόδευσαν τα ημερολόγια και τις εκδόσεις τους με ξυλογραφίες, ακουαρέλες και χαρακτικά που φιλοτέχνησαν είτε οι ίδιοι είτε κάποιοι καλλιτέχνες που τους συνόδευαν. Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, έχει δημιουργήσει τον ιστότοπο «Travelogues: Με το βλέμμα των Περιηγητών» (www.travelogues.gr), ο οποίος παρουσιάζει στο ευρύτερο κοινό, ψηφιοποιημένο, το πλούσιο αυτό εικονογραφικό υλικό, αλλά και πληροφορίες για τις εκδόσεις τους συγγραφείς και τα έργα τους.
Στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, παρουσιάζεται, στην αριστερή σελίδα, το πρωτότυπο εικαστικό και ένα μικρό επεξηγηματικό κείμενο, ενώ σε μορφή QR code θα βρείτε τον σύνδεσμο που οδηγεί στην αρχική ψηφιακή πηγή. Αντίστοιχα, στη δεξιά σελίδα το εικαστικό έχει επανασχεδιαστεί και απλοποιηθεί για να αφήσετε τη δική σας φαντασία να επιλέξει τη χρωματική παλέτα.
Επιθυμία μας είναι το μικρό αυτό βιβλίο να αποτελέσει ελάχιστο φόρο τιμής στις χαμένες κοιτίδες του Ελληνισμού, που τόσο βίαια ξεριζώθηκε πριν από έναν αιώνα ακριβώς. (Από την έκδοση)

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.