Αρχείο κατηγορίας Προγράμματα Ευρωπαϊκά

Ενημερωτική συνάντηση Erasmus+


Καλούμε τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών μας τη Δευτέρα 26/9/2022, ώρα 7:00 το απόγευμα στο σχολείο, για ενημέρωση σχετικά με:

  • τα προγράμματα Erasmus+ στα οποία συμμετέχουμε και τις συνεργασίες με φορείς που αναπτύξαμε.
  • την οργάνωση της φιλοξενίας στις 10-14 Οκτωβρίου 2022, των εταίρων μας από Πολωνία, Ρουμανία, Τουρκία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Όπως ήδη γνωρίζετε η συμμετοχή των παιδιών σας στα προγράμματα Erasmus+ τους δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπους και κουλτούρες συμπολιτών μας στην πολυπολιτισμική κοινωνία μας .

Αποτίμηση Erasmus+ 2021-22 & προγραμματισμός για το 2022-23

Την Πέμπτη 23/6/2022 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η συνάντηση με μαθητές και τους γονείς τους, όπου παρουσιάστηκαν οι δύο τελευταίες κινητικότητες σε Ισπανία & Πολωνία και έγινε η αποτίμηση των προγραμμάτων Erasmus+ που έτρεξαν την φετινή σχολική χρονιά. Τον Αύγουστο του 2022 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα Erasmus+ “PREETI language”.

Ακολούθησε συζήτηση για τον προγραμματισμό της κινητικότητας – φιλοξενίας στην Ελλάδα για το 2ο πρόγραμμα Erasmus+ που συμμετέχουμε: “From Local to Global Environmental Awareness” το διάστημα από 10 έως 14 Οκτωβρίου 2022.

6η κινητικότητα ERASMUS+ “PREETI language” Święcany, Πολωνίας 9 έως 13 Μαΐου 2022

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 6η και τελευταία κινητικότητα του προγράμματος «PREETI LANGUAGE» από τις 9 έως τις 13 Μαΐου 2022 στο σχολείο Szkoła Podstawowa im. Henryka Sienkiewicza w Święcanach  στο Święcany της Πολωνίας. Συμμετείχαν ομάδες μαθητών και καθηγητών από την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ιταλία. Την Ελλάδα εκπροσώπησε το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου με 3 μαθητές και 2 συνοδούς-εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου: Κενδριστάκης Ιωάννης, Κιοστεράκης Σπυρίδων-Ορέστης και Σωμαράκης Εφραίμ συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς Αραβιάκη Στυλιανή και Καθαράκη Γεωργία. Η εν λόγω κινητικότητα είχε ως αντικείμενο τις σλαβικές γλώσσες και την επιρροή τους στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές γλώσσες.

Το πρόγραμμα άνοιξε με την καθιερωμένη τελετή έναρξης, ενώ στη συνέχεια η κάθε χώρα χόρεψε ένα παραδοσιακό χορό της πατρίδας της. Η πρώτη μέρα έκλεισε με παρουσίαση σύντομων θεατρικών δρώμενων από κάθε ομάδα, είτε στα Αγγλικά, είτε στη μητρική τους με όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις σλαβικής προέλευσης. Την επόμενη μέρα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στη μαγευτική Κρακοβία και να ανακαλύψουν την ιστορία της μέσα από ένα παιχνίδι γνώσεων και παρατηρητικότητας. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ένα εργαστήριο εκμάθησης πολωνικών χορών, ενώ αυτό που ενθουσίασε όλες τις ομάδες ήταν η επίσκεψη σε πάρκο με σκοινιά και η βόλτα με άμαξες μέσα στη μαγευτική πολωνική φύση. Καθώς ήταν η τελευταία κινητικότητα του προγράμματος, η κάθε ομάδα είχε ετοιμάσει βίντεο συνοψίζοντας τις πιο όμορφες στιγμές από όλο αυτό το ταξίδι και αναπολώντας όλα αυτά που έζησαν τα 3 αυτά χρόνια που πραγματοποιείται το πρόγραμμα. Τέλος, οι μαθητές συμμετείχαν σε διαγωνισμό βίντεο και meme με θέμα την εν λόγω κινητικότητα και τις σλαβικές γλώσσες.

Ως είθισται, η κινητικότητα έληξε με μία αποχαιρετιστήρια εκδήλωση απονομής των πιστοποιητικών παρακολούθησης στους συμμετέχοντες, όπου η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη λόγω της λήξης του προγράμματος «PREETI LANGUAGE», ενός προγράμματος που έφερε πολύ κοντά μαθητές και εκπαιδευτικούς από τις 6 αυτές χώρες και τους έδωσε την ευκαιρία να μοιραστούν μοναδικές εμπειρίες και πρωτόγνωρα συναισθήματα.

 Έτσι έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο η σχολική χρονιά για την ομάδα Erasmus του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου, μια χρονιά που είχε έντονο άρωμα Erasmus+ , αφού πραγματοποιήθηκαν 7 κινητικότητες στο εξωτερικό, ενώ το σχολείο μας φιλοξένησε τους Ευρωπαίους εταίρους του τον περασμένο Φεβρουάριο.

3η κινητικότητα για το πρόγραμμα ERASMUS+ «FROM LOCAL TO GLOBAL ENVIRONMENTAL AWARENESS»

Το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου ταξίδεψε στη Ρουμανία, στην πόλη Suceava,  από τις 30 Απριλίου έως 7 Μαϊου 2022, για την 3η κινητικότητα του προγράμματος ERASMUS+ 2020-2023 «From local to global environmental  awareness», στο οποίο συμμετέχει. Οι μαθητές της Β΄ τάξης Βασιλάκη Μαρία, Ελιώτη Καλλιόπη, Κεφαλάκης Κων/νος και Μπέης Ραφαήλ, με συνοδούς καθηγητές τη Χρονιάρη Κατερίνα και Ροκαδάκη Ευφροσύνη, συναντήθηκαν με τους εταίρους τους από την Πολωνία, Ισπανία, Τουρκία, Πορτογαλία, και Ρουμανία για να συζητήσουν τα θέματα της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και του καταναλωτισμού

 Η πρώτη στάση ήταν το Βουκουρέστι, όπου μαθητές και καθηγητές είχαν τη ευκαιρία να γνωρίσουν κάποια από τα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Ρουμανίας.

Στην πόλη Suceava φιλοξενήθηκαν από το σχολείο  COLEGIUL NATIONAL DE INFORMATICA «SPIRU HARET». Η τελετή έναρξης της συνάντησης άνοιξε με τους μαθητές του σχολείου να τραγουδούν  παραδοσιακά τραγούδια, ενώ στους παραδοσιακούς χορούς, που ακολούθησαν, συμμετείχαν τόσο οι μαθητές, όσο και οι καθηγητές των ξένων  αποστολών. Στον υπαίθριο χώρο της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες δοκίμασαν παραδοσιακά πιάτα της Ρουμανίας. Στη συνέχεια οι ομάδες παρουσίασαν τις εργασίες τους πάνω στο θέμα της εν λόγω κινητικότητας: «Υπερεκμετάλευση φυσικών πόρων και καταναλωτισμός».

Οι δράσεις των επόμενων ημερών πάνω στο ίδιο θέμα ήταν :

  • Δημιουργία βίντεο διαφήμισης για ευαισθητοποίηση του καταναλωτή
  • Πώληση προϊόντων κατασκευασμένων από τους μαθητές με νόμισμα “αγκαλιά” – buy for a hug !
  • Κατασκευή αφίσας
  • Φύτευση λουλουδιών στο eco-garden του σχολείου.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικες επισκέψεις 

  • στα ζωγραφισμένα μοναστήρια Sucevita και Voronet
  • στο χωριό Marginea όπου έμαθαν το μυστικό για την κατασκευή μαύρων κεραμικών, τεχνικής μοναδικής στην Ευρώπη
  • στο μουσείο ζωγραφιστών αυγών 
  • στο  κάστρο της Suceava.

Μαθητές και καθηγητές επέστρεψαν ενθουσιασμένοι και γεμάτοι από όμορφες εικόνες, καινούργιους φίλους και εμπειρίες. Ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στην  επόμενη κινητικότητα του προγράμματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα στο 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, στις αρχές Οκτωβρίου 2022.

Μάιος 2022: Συμμετοχή σε δύο κινητικότητες Erasmus+

Το Σάββατο 30/4/2022 αναχώρησε για την πόλη Suceava της Ρουμανίας η πρώτη ομάδα καθηγητών & μαθητών, για να συμμετάσχουν στην 3η κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ 2020-2023 “From LOCAL to GLOBAL Environmental Awareness” την εβδομάδα 2 – 6 Μαΐου 2022.

Την Κυριακή 8/5/2022 πρόκειται να αναχωρήσει για την πόλη Swiecany της Πολωνίας η δεύτερη ομάδα καθηγητών & μαθητών, για να συμμετάσχουν στην 6η κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ 2019-2022 “PREETI language” την εβδομάδα 9 – 13 Μαΐου 2022.

2η κινητικότητα για το πρόγραμμα ERASMUS+ «FROM LOCAL TO GLOBAL ENVIRONMENTAL AWARENESS» Manavgat, Antalya, Τουρκία

Το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου ταξίδεψε στo Μάναβγκατ της Tουρκίας από 3 έως 9 Απριλίου 2022 για τη δεύτερη κινητικότητα του προγράμματος ERASMUS+ “From local to global environmental awareness”, στο οποίο συμμετέχει.  Οι μαθητές της Β’ τάξης Μαστοράκη Δάφνη, Κουκή Ευαγγελία, Μυσιρλής Ιωάννης και Συλλιγνάκη Στυλιανή με συνοδούς καθηγητές τον Παυλίδη Γεώργιο και την Καθαράκη Γεωργία, συναντήθηκαν με τους εταίρους τους από την Πολωνία, την Ρουμανία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Πορτογαλία προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της παραγωγής και κατανάλωσης και της σπατάλης τροφίμων που έχει τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Η κινητικότητα ξεκίνησε με την καθιερωμένη τελετή έναρξης και ακολούθησε  παρουσίαση από την κάθε αποστολή για την παραγωγή κατανάλωση και σπατάλη τροφίμων στη χώρα της, ενώ η μέρα έκλεισε με εργαστήριο μαγειρικής όπου κάθε ομάδα κλήθηκε να ετοιμάσει ένα παραδοσιακό πιάτο του τόπου της. Τις επόμενες μέρες οι ομάδες συζήτησαν τρόπους περιορισμού της σπατάλης τροφίμων, έφτιαξαν αφίσες ευαισθητοποίησης και έμαθαν πώς να φτιάχνουν το δικό τους οργανικό λίπασμα στον κήπο τους. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στον αρχαιολογικούς χώρους της Σίδης και στο αρχαίο θέατρο της Ασπένδου, καθώς και στο μαγευτικό κάστρο της Αλάνιας, στην παλιά πόλη και στο ενυδρείο της Αττάλειας και στους εντυπωσιακούς καταρράκτες του ποταμού Μάναβγκατ. Την τελευταία μέρα οι αποστολές απόλαυσαν μια κρουαζιέρα στον ποταμό της πόλης και η κινητικότητα έκλεισε με την απονομή των πιστοποιητικών παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.            

Η ελληνική αποστολή επέστρεψε ενθουσιασμένη. «Δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή σε αυτή την κινητικότητα που να μην ήταν υπέροχη» αναφέρει ο Γιάννης, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι τα προγράμματα ERASMUS+ αποτελούν μια μοναδική εμπειρία με αναμνήσεις που συντροφεύουν παιδιά και εκπαιδευτικούς για μια ολόκληρη ζωή!

5η κινητικότητα στο Arucas-Gran Canaria της Ισπανίας με το πρόγραμμα ERASMUS+ «PREETI language»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πέμπτη  κινητικότητα Erasmus+ του προγράμματος με τίτλο «PREETI LANGUAGE» από τις 28 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου 2022 στην πόλη Arucas-Gran Canaria της Ισπανίας. Στην κινητικότητα συμμετείχαν ομάδες μαθητών από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία καθώς και την Τουρκία. Την Ελλάδα εκπροσώπησε το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου με ομάδα πέντε μαθητών  από τη Β’ Γυμνασίου με τους συνοδούς τους.

Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν η Καλλιόπη Βουκάλη, η Στέλλα Μπορμπουδάκη, η Κυριακή Μωραΐτη, η Μαρία Τζουανάκη και ο Μάνος Χατζηγιάννης. Τους συνόδεψαν η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Στυλιανή Αραβιάκη και η καθηγήτρια Γαλλικών Μαρία Χρονάκη

Η συγκεκριμένη κινητικότητα είχε ως αντικείμενο την εξωλεκτική επικοινωνία μέσω χειρονομιών, γλώσσας του σώματος, νοημάτων, κ.α. Oι μαθητές αρχικά παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα επιχειρώντας να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά χωρίς να μιλούν. Μαθητές κι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία επίδειξη του “Silbo Gomero”, της ιδιαίτερης γλώσσας των Κανάριων νησιών που αποτελείται αποκλειστικά από σφυρίγματα.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν  ποικίλες δραστηριότητες  (κυνήγι  χαμένου θησαυρού, παιχνίδι  με χρήση της εφαρμογής kahoot), εκδρομές στην πόλη Arucas, στο Degollada Becerra  – το ηφαιστειογενές κομμάτι του νησιού, στην παλιά πόλη Las Palmas αλλά και βόλτα με καταμαράν στον Ατλαντικό δίπλα στα δελφίνια.  Οι μαθητές δούλεψαν σε διεθνείς ομάδες και «γύρισαν» τις δικές του ταινίες βωβού κινηματογράφου με μεγάλη επιτυχία.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους, να γνωριστούν  και να εξερευνήσουν νέες δυνατότητες επικοινωνίας. Οι μαθητές και οι συνοδοί τους επέστρεψαν γεμάτοι μοναδικές εμπειρίες και τις θετικότερες εντυπώσεις.

«ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ» – Φιλοξενία στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ «PREETI language»

Από τις 14 έως τις 18 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4η διακρατική συνάντηση του προγράμματος ERASMUS+ “PREETI LANGUAGE” στο Ηράκλειο Κρήτης. Παρά τις δύσκολες υγειονομικές συνθήκες, το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου άνοιξε τις πύλες του σε 12 εκπαιδευτικούς και 22 μαθητές από την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Ιταλία, ενώ οι οικογένειες των μαθητών του σχολείου μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άνοιξαν την αγκαλιά τους και φιλοξένησαν τους 22 αλλοδαπούς μαθητές.

          Το εν λόγω πρόγραμμα ERASMUS+ μελετά την ιστορία των γλωσσών, την επιρροή και την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, ενώ η συγκεκριμένη κινητικότητα επικεντρώθηκε στην ιστορία και την επίδραση της ελληνικής γλώσσας τόσο στις μητρικές γλώσσες των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα όσο και στα αγγλικά. Οι εργασίες ξεκίνησαν με μια υπέροχη τελετή έναρξης παρουσιάζοντας τη μυθολογία  και  την ιστορία της Κρήτης μέσα στους αιώνες, καθώς και τις παραδόσεις και την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας. Στη συνέχεια οι εμπλεκόμενοι συμμετείχαν σε μια σειρά εργαστηρίων με τον τίτλο «ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ». Αρχικά πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και της επιρροής της στις ευρωπαϊκές γλώσσες κι ακολούθως μαθητές και καθηγητές κλήθηκαν να γράψουν τα ονόματά τους στη πρώτη ελληνική γραφή Γραμμική Β’ σε ένα κομμάτι πηλό. Τα εργαστήρια συνεχίστηκαν με ένα ταξίδι στη μυθολογία της Κρήτης: δόθηκε ένας μύθος στα αγγλικά στις 6 ομάδες των συμμετεχόντων μαθητών, οι οποίοι κλήθηκαν να εντοπίσουν λέξεις ελληνικής προέλευσης και εν συνεχεία να τους δραματοποιήσουν και να τους παρουσιάσουν την τελευταία ημέρα. Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων οι μαθητές διαπίστωσαν ότι η ελληνική γλώσσα είναι παντού και ότι ήδη γνωρίζουν και χρησιμοποιούν πολλές ελληνικές λέξεις τόσο στη μητρική τους όσο και στα αγγλικά.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Φόδελε, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού, στο παραδοσιακό χωριό των Αρχανών και στο ενετικό φρούριο Κούλες, δίνοντας την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους να γνωρίσουν από κοντά τη μακραίωνη ιστορία του τόπου μας. Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε και η πρόσκληση της αντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου, κας Στέλλας Αρχοντάκη, να δεχτεί τις ξένες αποστολές στο δημαρχείο της πόλης μας

Όλες οι ομάδες αναχώρησαν το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022 γεμάτες όμορφες αναμνήσεις και υπέροχες εικόνες στις αποσκευές τους, έχοντας γνωρίσει όχι μόνο την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου μας αλλά και την Kρητική φιλοξενία. Στόχος της ομάδας Erasmus του σχολείου  αλλά και των οικογενειών ήταν οι φιλοξενούμενοί μας να νιώσουν σαν στο σπίτι τους και ο στόχος αυτός επετεύχθη. Εξίσου μοναδική και πολύτιμη ήταν η εμπειρία και για την ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου αλλά και για τις οικογένειες που ανέλαβαν τη φιλοξενία.  Αυτή η εβδομάδα απέδειξε για άλλη μια φορά την ομορφιά και τα οφέλη που κρύβονται πίσω από τα προγράμματα ERASMUS, καθώς ανοίγουν δρόμους και δίνουν ευκαιρίες στα άτομα που συμμετέχουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, πολίτες μιας Ευρώπης έτσι όπως την ονειρευόμαστε…

Ευχαριστούμε τους παρακάτω φορείς, για τη συνεργασία και τη συνδρομή τους στη διοργάνωση των εκδηλώσεων:
# Την Περιφέρεια Κρήτης
# το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου μας
# το Δεκαπεντεμελές Μαθητικό Συμβούλιο του σχολείου μας
# τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατσαμπά “Γιώργος Σεφέρης” για την προσφορά των δεκατιανών.
# τον Σύλλογο παιδαγωγών-εμψυχωτών θεατρικού παιχνιδιού “Παιδαγωγική Θεάτρου Κρήτης” για την βοήθεια στην πραγματοποίηση του εργαστηρίου με τους μύθους.
# την εταιρία “Cretan Olive Mill – Αμπαντάκης ΑΕΕΒΕ” για τα δώρα προς τους φιλοξενούμενους μας
# την εταιρία “Μέλι Ανώπολης Σφακίων – Ιωάννης Π. Κριαράς”, για την προσφορά
# τη Μουσικό & συνάδελφο μας Κική Καγιαβά για την προσφορά των CD “Η Αρπαγή της Ευρώπης”
# τις ξεναγούς Χριστίνα Αυγουστίδου & Μαρία Χρονάκη για την προσφορά τους στις ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και τον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Φιλοξενία εταίρων του προγράμματος Erasmus+ “PREETI language”

Για να παρακολουθήσετε LIVE στο Youtube την εναρκτήρια εκδήλωση της κινητικότητας τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022 στις 10:00 πμ.
επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://youtu.be/Tp0tk6s_Enc

Συνάντηση προετοιμασίας της κινητικότητας Erasmus+, φιλοξενία στο Ηράκλειο

Την Παρασκευή 14/1/2022 και ώρα 18:00 πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση με τους γονείς των μαθητών της ομάδας Erasmus+, για την οργάνωση της φιλοξενίας των εταίρων μας, μαθητών και καθηγητών.
Η κινητικότητα αφορά το πρόγραμμα Erasmus+ PREETI language και θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 13 έως 19 Φεβρουαρίου 2022.
Οι μαθητές και καθηγητές που θα φιλοξενηθούν προέρχονται από σχολεία της Πολωνίας, Ρουμανίας, Τουρκίας, Ιταλίας και Ισπανίας.