Αρχείο κατηγορίας Προγράμματα Ευρωπαϊκά

Κινητικότητα καθηγητών στα πλαίσια προγράμματος KA1 Erasmus+

Στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+  KA122 με τίτλο «Μαθαίνω να διδάσκω ………..και για την Ευρωπαϊκή Ένωση» πραγματοποιήθηκε από  12 έως 19  Φεβρουαρίου 2023, κινητικότητα 5 καθηγητών στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Σκοπός της κινητικότητας ήταν η εμπλουτισμός των γνώσεων σε θέματα ενσωμάτωσης στη διδασκαλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των ευκαιριών και δυνατοτήτων αξιοποίησης της Ε.Ε. από τους μαθητές μας, τους μετέπειτα φοιτητές και ενεργούς πολίτες.

Οι Καθηγητές που μετακινήθηκαν ήταν: Παυλίδης Γεώργιος , Αποστολάκη Ειρήνη, Αραβιάκη Στυλιανή, Σπώκου Ελένη και Χρονιάρη Αικατερίνη.

Η επιμόρφωση έγινε στον εκπαιδευτικό οργανισμό EUROPASS TEACHER ACADEMY (Ακαδημία Εκπαίδευσης Καθηγητών) που εδρεύει στο Δουβλίνο και το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.

Το πρόγραμμα το παρακολούθησαν με ενθουσιασμό και επιτυχία οι καθηγητές μας.

 Δράσεις αυτές αποφέρουν πολλαπλά οφέλη τόσο στους συμμετέχοντες, όσο και σε όλη τη σχολική κοινότητα καθώς 

  • Διευρύνονται οι γνώσεις των συμμετεχόντων 
  • Επικοινωνούνται οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν στο σύλλογο καθηγητών
  • Αλληλεπιδρούν οι συμμετέχοντες με καθηγητές από άλλες χώρες και ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες 
  • Όλα αυτά εφαρμόζονται  στη διδασκαλία διευκολύνοντας τη μαθησιακή διαδικασία. 
  • Διαφημίζεται το  σχολείο και η χώρα  μας στο εξωτερικό. 
  • Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν  μια καινούρια χώρα και κουλτούρα.

Έναρξη Σχολικού Μαραθωνίου Ανακύκλωσης 2023

Στο πλαίσιο της έναρξης του νέου Σχολικού Μαραθωνίου Ανακύκλωσης (Followgreen – Green schools), έγινε την Τετάρτη 18/01/23 και ώρα 11:00 στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη,  ενημέρωση σε εκπρόσωπο του σχολείου μας.

Ο Δήμος Ηρακλείου, συνεχίζει τις δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης – ενημέρωσης πολιτών για την ανακύκλωση με τη λειτουργία μίας νέας δημοτικής ψηφιακής πλατφόρμας ανακύκλωσης.

Σχετικά με την παραπάνω ενέργεια, προγραμματίζεται Σχολικός Μαραθώνιος Ανακύκλωσης για όλα τα δημοτικά σχολεία του Δήμου μας και σε 8 Γυμνάσια τα οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον, μεταξύ των οποίων και το δικό μας, με σκοπό την ενεργή συμμετοχή της μαθητικής κοινότητας στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Σε κάθε σχολείο θα διανεμηθούν μικροί κάδοι ανακύκλωσης, στους οποίους θα πραγματοποιείται αποκλειστική συλλογή υλικών, όπως χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό και μπαταρίες.

  • Η συλλογή θα γίνεται από αδειοδοτημένους συνεργαζόμενους φορείς κατόπιν ειδοποίησης από πλευράς του σχολείου.
  • Οι επιδόσεις κάθε σχολείου στην ανακύκλωση θα καταγράφονται στην ειδική ενότητα της πλατφόρμας με τίτλο ‘ΣΧΟΛΕΙΑ’ και σύνδεσμο www.followgreen.gr/heraklion/contest, ενώ τα μέλη της πλατφόρμας θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τα σχολεία με τη δωρεά πόντων που έχουν συλλέξει.
  • Κάθε σχολείο θα επιβραβευτεί για τη συμμετοχή του, ενώ στα πρώτα θα δοθούν χρηστικά δώρα.

διαδικτυακή δημοτική πλατφόρμα Followgreen  Green Schools  είναι ήδη διαθέσιμη από αρχές Ιανουαρίου και μπορείτε να την δείτε ακολουθώντας τον σύνδεσμο: www.followgreen.gr/heraklion/contest

Με το να γίνετε μέλος στην πλατφόρμα θα έχετε την δυνατότητα να ενισχύσετε το σχολείο μας. Για εγγραφή χρειάζεται μόνο email. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι μαθητές.

Στην πλατφόρμα , πηγαίνοντας στη σελίδα «ΚΕΡΔΙΣΕ», κερδίζεις πόντους ανοίγοντας και ολοκληρώνοντας τους εφαρμογές που βρίσκονται εκεί. Τους πόντους αυτούς μπορείς να τους δωρίσεις στο σχολείο μας πηγαίνοντας στη σελίδα « ΣΧΟΛΕΙΑ» . Είναι μια πολύ ωραία δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε , σταδιακά , μαζί με τα παιδιά και συγχρόνως να ενημερωθείτε και ευαισθητοποιηθείτε για θέματα ανακύκλωσης.

Erasmus+ KA1 “CULTURAL Ambassadors”- Φιλοξενία καθηγητών

Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας, με τη συνεργασία της ΜΚΟ “Μιλέτια“, το έργο Erasmus+ “Cultural ambassadors”. Η κ. Μαρία Δρακάκη από το «Μουσείο Σχολικής Ζωης» που εδρεύει στα Χανιά, ανέπτυξε σε εκπαιδευτικούς από την Φιλανδία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Ελλάδα τρόπους κινητοποίησης μιας ομάδας με οπτικά ερεθίσματα (αντικείμενα , έργα τέχνης, είκονες). Παράληλα έγιναν και βιωματικά εργαστήρια στην ομάδα των εκπαιδευτών, κατά τα οποία διαπιστώσαμε ότι η εφαρμογή των τεχνικών αυτών , όχι μόνο κινητοποιεί την ομάδα αλλά δίνει και πολλές πληροφορίες για το κάθε μέλος της ομάδας.Είναι μια άριστη τεχνική η οποία μπορεί να εφαρμοστεί και στην τάξη, π.χ. κατά την έναρξη του σχολικού έτους.

3η εξόρμηση της Πεζοπορικής ομάδας: Δάσος Κέρης & Βουλισμένο Αλώνι

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, η πεζοπορική ομάδα του σχολείου μας , με συνοδό την  καθηγήτρια του σχολείου μας  Ευφροσύνη Ροκαδάκη, συμμετείχε στη μαθητική πεζοπορία που οργάνωσε ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου στο Βουλισμένο Αλώνι και στο τεχνητό δάσος της Κέρης.

Έργο του μαθητή Βασιλάκη Μάνου του τμήματος Β4

Το σημείο όπου η λαϊκή παράδοση συναντάει το μοναδικού κάλους γεωλογικό φαινόμενο «Βουλισμένο Αλώνι» ήταν η αρχή της διαδρομής μας.   

Στη συνέχεια έγινε κυκλική πορεία μέσα στο δάσος όπου οι μαθητές μας πέρασαν μέσα από σημεία με καμένα δέντρα, αποτέλεσμα των επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών. Σε όλη τη διαδρομή η θέα της περιοχής ήταν μαγευτική. Ο Στρούμπουλας ήταν δίπλα μας, σε κοντινή απόσταση ο χιονισμένος  Ψηλορείτης, ο Γιούχτας  και τα γύρω βουνά. Η θέα του Ηρακλείου και της θάλασσας από ψηλά …έκοβε την ανάσα!!!

Οι μαθητές είχαν ενημερωθεί για τις πυρκαγιές και έφτιαξαν μία αφίσα με συνθήματα για την προστασία των δασών.

Ο μαθητής  μας Μάνος Βασιλάκης μας εξέπληξε και πάλι ευχάριστα, αφού είχε αποτυπώσει με κάρβουνο και ακρυλικό, την ανάγκη των παιδιών για επαφή με το δάσος και την ερήμωση των καμένων περιοχών

Σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των παιδιών, η εμπειρία που βίωσαν ήταν διδακτική και άκρως διασκεδαστική!!! Παράλληλα διαπίστωσαν ότι σε κοντινή απόσταση από το Ηράκλειο υπάρχουν τόσο όμορφα μέρη για διαφορετικές δράσεις (αναρρίχηση, ποδήλατο, περπάτημα κλπ).

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην πρόεδρο του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου,  κ. Ελένη Πουλλά και μέλη του συλλόγου που συνόδευσαν και εμψύχωσαν  όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στην πεζοπορία.

Συμμετοχή σε Ημερίδα “Κυκλικής Οικονομίας” του Δ. Ηρακλείου

Την Τρίτη 6/12 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ημερίδα του Δήμου Ηρακλείου με θέμα την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία. Το σχολείο μας πήρε μέρος παρουσιάζοντας το θέμα “Καλές πρακτικές κυκλικής οικονομίας στο 12ο Γυμνάσιο”. Το σχολείο εκπροσωπήθηκε από μια ομάδα αποτελούμενη από τις καθηγήτριες Χρονιάρη Κατερίνα και Αγιομυργιαννάκη Θάνια και τρεις μαθήτριες που συμμετέχουν στη δράση ανακύκλωσης του Γυμνασίου μας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους υπεύθυνους του δήμου για τη σωστή ανακύκλωση, τα σημεία ανακύκλωσης στην πόλη μας καθώς και τις μελλοντικές δράσεις του δήμου σχετικά με το θέμα. Παράλληλα μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις δράσεις του σχολείου για την προώθηση της ανακύκλωσης και την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας γύρω από το φλέγον αυτό ζήτημα.

Παρακολουθήστε το σχετικό απόσπασμα στο βίντεο του δελτίου ειδήσεων του TV CRETA από το 52:30.

2η εξόρμηση της “Πεζοπορικής ομάδας”

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου  η πεζοπορική ομάδα του σχολείου μας  , με συνοδούς τις καθηγήτριες του σχολείου μας  Ευφροσύνη Ροκαδάκη και Ευαγγελία Καλοψικάκη, συμμετείχε στη μαθητική πεζοπορία που οργάνωσε ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου στο Φουρνί στις Αρχάνες.

 Η πεζοπορία ξεκίνησε από τις Αρχάνες. Πήραμε το μονοπάτι που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο στο Φουρνί. Στη συνέχεια από αγροτικό δρόμο με θέα τα Λασιθιώτικα Όρη κατευθυνθήκαμε  στον πυρήνα του δάσους όπου κάναμε την πρώτη στάση. Επισκεφτήκαμε το ανοιχτό θέατρο και κινηθήκαμε  περιμετρικά του δάσους απολαμβάνοντας την Ντία ,το Ηράκλειο, τον Ψηλορείτη και τον Γιούχτα. Επιστρέψαμε κυκλικά στο σημείο εκκίνησής μας.

Κατά την διάρκεια της πορείας οι μαθητές/τριες μάζεψαν στοιχεία νεκρής φύσης και τα χρησιμοποίησαν  σε δημιουργίες ‘Land Art’, παρατήρησαν τη βιοποικιλότητα και έκαναν αναγνώριση φυτών με την εφαρμογή plantnet.

Σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των παιδιών, η εμπειρία που βίωσαν ήταν διδακτική και άκρως διασκεδαστική!!! Δεσμευτήκαμε όλοι να το επαναλάβουμε σύντομα!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ  στην πρόεδρο του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου,  κ. Ελένη Πουλλά και μέλη του συλλόγου που συνόδευσαν και εμψύχωσαν  όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στην πεζοπορία.

Γωνιά ανακύκλωσης στο σχολείο μας

Την Τρίτη 29/11/2022 παραδόθηκαν από το Δήμο Ηρακλείου στο σχολείο μας τα υλικά για τη δημιουργία «ΓΩΝΙΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ», που αποτελείται από τρεις (3) κάδους για την ανακύκλωση του χαρτιού, του πλαστικού και του αλουμινίου και κατάλληλη σήμανση (roll up).

Το σχολείο μας συμμετέχει στο project “RECYCLERS ! ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ «ΓΩΝΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ»” που υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Επικοινωνιακό Σχέδιο (Ε.Σ.) για την Ανακύκλωση & Επαναχρησιμοποίηση (ΣΒΑΑ Δήμου Ηρακλείου 2014-2020, χρηματοδότηση ΕΣΠΑ).

Study visit Ιταλών καθηγητών στα πλαίσια Erasmus+ (KA1)

Στις 21 & 23 Νοεμβρίου 2022 είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στο 6ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου και στο 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου μας τρεις εκπαιδευτικούς από σχολεία της Ιταλίας, το I.I.S. Biagio Pascal – Romentino, το Istituto d’Istruzione Superiore Statale “E. Fermi” – Arona και το IIS Galileo Ferraris-Vercelli.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1 κινητικότητας εκπαιδευτικών του τομέα σχολικής εκπαίδευσης και σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό ErasmusLearn. Οι φιλοξενούμενοι καθηγητές παρακολούθησαν δειγματικές διδασκαλίες και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για  ομοιότητες και διαφορές των εκπαιδευτικών μας συστημάτων, την Ειδική Αγωγή – συμπερίληψη καθώς και για τους μεθόδους διαχείρισης προβλημάτων στην καθημερινή σχολική ζωή.

From Local to Global… κινητικότητα Erasmus+ στο σχολείο μας

Από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4η διακρατική συνάντηση του  Erasmus+ προγράμματος “From Local to Global Environmental Awarenessστο Ηράκλειο Κρήτης. To 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου υποδέχτηκε για άλλη μια φορά 10 εκπαιδευτικούς και 20 μαθητές από σχολεία της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας και της Πορτογαλίας. Οι οικογένειες των μαθητών του σχολείου μας, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, άνοιξαν την αγκαλιά τους και φιλοξένησαν τους 20 αλλοδαπούς μαθητές, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να βιώσουν το θεσμό της ελληνικής οικογένειας και φιλοξενίας. 

Το πρόγραμμα ERASMUS+ «FROM LOCAL TO GLOBAL ENVIRONMENTAL AWARENESS» ασχολείται με περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ η εν λόγω κινητικότητα είχε ως θέμα την πλαστική ρύπανση στη Μεσόγειο,  “Plastic Pollution in the Mediterranean”, με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρήση του πλαστικού και τον αντίκτυπο που έχει στο θαλάσσιο κόσμο και τη συλλογική ανεύρεση λύσεων για τον περιορισμό της ρύπανσης.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την καθιερωμένη τελετή έναρξης όπου τέθηκε το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης μέσα από τα μάτια των θαλάσσιων πλασμάτων που καλούνται να επιβιώσουν υπό την απειλή του πλαστικού. Στη συνέχεια οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα  παρουσίασαν το πρόβλημα της χρήσης πλαστικού στη χώρα τους, καθώς και τις δράσεις των σχολείων τους για περιορισμό της χρήσης του και ευαισθητοποίηση των μαθητών. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν μια παρουσίαση από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Nautilos με θέμα “Plastic Pollution in the Mediterranean”. Στο τέλος της πρώτης ημέρας, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και προετοιμάστηκαν για τις δραστηριότητες που θα ακολουθούσαν.  

Την επόμενη ημέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στον καθαρισμό της παραλίας «Αρίνα» που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Nautilos, όπου οι μαθητές συνέλλεξαν πλαστικά και μικροπλαστικά απορρίμματα από την ευρύτερη περιοχή της παραλίας και τα κατέγραψαν ανά κατηγορία υπό την καθοδήγηση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.. Ακολούθησε επίσκεψη  και ξενάγηση στο χώρο του  ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.. Οι μαθητές γνώρισαν τους χώρους των επιστημονικών εργαστηρίων, καθώς και τον τρόπο δουλειάς των ειδικών, σχετικά με την παρακολούθηση της θαλάσσιας ρύπανσης και των επιπτώσεών της. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο ενυδρείο Κρήτης «Θαλασσόκοσμος». Μαθητές και καθηγητές περιηγήθηκαν στο μοναδικό χώρο του ενυδρείου, γνωρίζοντας τα θαλάσσια είδη της Μεσογείου και τη μοναδική βιοποικιλότητά της. 

Την τρίτη ημέρα της κινητικότητας η ομάδα των μαθητών και εκπαιδευτικών επισκέφθηκαν το νησί της Σπιναλόγκας και «βίωσαν» την ιστορία του μέσα από τα  γεμάτα μνήμες ερείπια του νησιού. Ακολούθησε κρουαζιέρα στην πανέμορφη παραλία Κολοκύθα και επίσκεψη στην πόλη του Αγίου Νικολάου.

Οι δύο τελευταίες ημέρες ήταν αφιερωμένες σε μια σειρά εργαστηρίων με τα παρακάτω θέματα: “REUSING PLASTIC IS BETTER THAN RECYCLING”, “SHRINK YOUR PLASTIC FOOTPRINT”, “LET’S CRUSH PLASTIC”. Οι μαθητές κλήθηκαν να κατασκευάσουν μοναδικά έργα τέχνης, αλλά και χρηστικά αντικείμενα επαναχρησιμοποιώντας πλαστικά απορρίμματα. Επίσης, δημιούργησαν μικρής διάρκειας βίντεο παρουσιάζοντας τόσο τα έργα τους, όσο και αποσπάσματα από τις δραστηριότητες που συμμετείχαν στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Τέλος πραγματοποιήθηκε έκθεση όλων των αντικειμένων και έργων τέχνης, που κατασκεύασαν οι μαθητές, και ανάδειξη-βράβευση των καλύτερων με ψηφοφορία όλων των συμμετεχόντων. Επιπλέον, μέσω ψηφοφορίας, βραβεύτηκε και το καλύτερο βίντεο. Μέσα από τα εργαστήρια οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναζητήσουν τρόπους επαναχρησιμοποίησης του πλαστικού και παράλληλα να οξύνουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της κινητικότητας πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ενετικό φρούριο Κούλες, ενώ η αντιδήμαρχος Παιδείας κα Στέλλα Αρχοντάκη υποδέχτηκε όλες τις ομάδες στο Δημαρχείο της πόλης και μίλησε στους μαθητές για την ιστορία του τόπου μας.

Όλες οι ομάδες αναχώρησαν το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 γεμάτες όμορφες αναμνήσεις και υπέροχες εικόνες στις αποσκευές τους, έχοντας γνωρίσει την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου μας αλλά και την Kρητική φιλοξενία. Στόχος της ομάδας Erasmus του σχολείου  αλλά και των οικογενειών ήταν οι φιλοξενούμενοί μας να νιώσουν σα στο σπίτι τους και ο στόχος αυτός επετεύχθη. Εξίσου μοναδική και πολύτιμη ήταν η εμπειρία και για την ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου, αλλά και για τις οικογένειες που ανέλαβαν τη φιλοξενία.  Αυτή η εβδομάδα απέδειξε για άλλη μια φορά την ομορφιά και τα οφέλη που κρύβονται πίσω από τα προγράμματα ERASMUS, καθώς ανοίγουν δρόμους και δίνουν ευκαιρίες στα άτομα που συμμετέχουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, πολίτες μιας Ευρώπης έτσι όπως την ονειρευόμαστε…

Ευχαριστούμε τους παρακάτω φορείς, για τη συνεργασία και τη συνδρομή τους στη διοργάνωση των εκδηλώσεων:
# Την Περιφέρεια Κρήτης
# Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και το Ενυδρείο Κρήτης – CretAquarium
# το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου μας
# τα Μαθητικά Συμβούλια του σχολείου μας
# τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατσαμπά “Γιώργος Σεφέρης” για την προσφορά των δεκατιανών
# την εταιρία “CretanOliveMill – Αμπαντάκης ΑΕΕΒΕ” για τα δώρα προς τους φιλοξενούμενους μας
# την καθηγήτρια μας Μαρία Χρονάκη για την ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο στη νήσο Σπιναλόγκα.

Τέλος οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στην παιδαγωγική ομάδα Erasmus+ για την αγόγγυστη και άοκνη εργασία της και στις οικογένειες των μαθητών του σχολείου μας για τη στήριξη και την υπέροχη φιλοξενία που προσέφεραν.

Δελτίο τύπου: Εφημερίδα Πατρίς.

Η Πεζοπορική ομάδα στο Φρούριο Τέμενος – Ρόκκα

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου  η πεζοπορική ομάδα του σχολείου μας  συμμετείχε στη μαθητική πεζοπορία που οργάνωσε ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου στον  Προφήτη Ηλία και στο  Κάστρο του (Φρούριο ΤέμενοςΡόκκα).

Οι μαθητές μας, με συνοδούς  τις καθηγήτριες του σχολείου μας  Ευφροσύνη Ροκαδάκη και Ευαγγελία Καλοψικάκη περπάτησαν  και συνέλεξαν θραύσματα από όστρακα, πετρώματα καθώς και πεσμένα στο χώμα φύλλα, κλαδιά και οστά ζώων, ώστε να συνθέσουν ένα εφήμερο έργο τέχνης (τεχνική Land Αrt).

Η Land art είναι ένα καλλιτεχνικό κίνημα που ξεκίνησε από την Αμερική το 1968. Ήταν ένα κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στην πλαστική αισθητική και την αδίστακτη εμπορευματοποίηση της τέχνης. Το τοπίο και το έργο δένουν αρμονικά στο σύνολο, τα έργα δεν τοποθετούνται στο τοπίο αλλά το τοπίο είναι το μέσο δημιουργίας τους. Η Τέχνη της Γης δημιουργείται στη φύση. Χρησιμοποιούνται κυρίως φυσικά αλλά και τεχνητά υλικά. Τα έργα αφήνονται να διαβρώνονται στις φυσικές καιρικές συνθήκες. Η πορεία τους στο χρόνο ακολουθεί τις δυνάμεις της φύσης και καταλήγει στη φθορά, όπως κάθε ζωντανό στοιχείο. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η μονιμότητα, είναι η παρουσία. Έργα σώζονται κυρίως μέσα από τα βίντεο και τις φωτογραφίες.

Τα έργα των μαθητών με την τεχνική αυτή ήταν ένα «Νεολιθικό Γήπεδο ποδοσφαίρου», ένα «Χωριουδάκι» και ένα «Ηλιακό Ρολόι». Σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των παιδιών, η εμπειρία που βίωσαν ήταν διδακτική και άκρως διασκεδαστική!!! Δεσμευτήκαμε όλοι να το επαναλάβουμε σύντομα!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ  στην πρόεδρο του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου,  κ. Ελένη Πουλλά και μέλη του συλλόγου που συνόδευσαν και εμψύχωσαν  όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στην πεζοπορία.