Αρχείο κατηγορίας Προγράμματα Ευρωπαϊκά

Απολογισμός κινητικοτήτων Erasmus+ ΚΑ1 & ενδοσχολική Επιμόρφωση

Το σχολικό έτος 2022-2023 έγιναν δύο  κινητικότητες καθηγητών στα πλαίσια προγράμματος Erasmus+ KA1. Ο σκοπός των κινητικοτήτων ήταν η επιμόρφωση των καθηγητών, στην μεν πρώτη (Δουβλίνο της Ιρλανδίας) για τρόπους διδασκαλίας και ενημέρωσης για θέματα Ευρωπαϊκής  Ένωσης (Ε.Ε.), στην δεύτερη (Ελσίνκι Φιλανδίας) για την συμπερίληψη στην εκπαίδευση.

Και στις δύο επιμορφώσεις, ο τρόπος με των οποίο δουλεύτηκαν τα δύο θέματα ήταν μέσω πλήθους  δραστηριοτήτων, που περιλάμβαναν ομαδικά παιχνίδια, δημιουργία πόστερ, κατασκευή σχολικών μοντέλων  με lego, έναρξη και ανάπτυξη συζήτησης μέσα στην τάξη,  γνωριμία των μαθητών μεταξύ τους μέσα στην τάξη και δημιουργία, μεταξύ τους, σχέσεων και ποικίλες άλλες δράσεις.

    Στις 29 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε ενδοσχολική επιμόρφωση με σκοπό τη διάχυση και τον πολλαπλασιασμό των γνώσεων που αποκτήθηκαν από τις παραπάνω κινητικότητες καθηγητών. Παρουσίαστηκε συνοπτικά το σύνολο των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στους επιμορφωτικούς οργανισμούς που επισκέφτηκαν οι καθηγητές. Την επιμορφωση  πραγματοποίησε η καθηγήτρια κ. Κατερίνα Χρονιάρη με την βοήθεια και των άλλων καθηγητών που ήταν στο πρόγραμμα. Στα πλαίσια της παρουσίασης οι συνάδελφοι είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε κάποιες από τις δραστηριότητες.

Την ίδια ημέρα βρισκόταν στο 12ο Γυμνάσιο και στο 6ο ΓΕΛ Ηρακλείου μας 12 εκπαιδευτικοί  από Γερμανία, Λιθουανία, Κροατία, Ρουμανία και Φιλανδία, στα πλαίσια επιμορφωτικής κινητικότητας Erasmus + ΚΑ1 σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό ErasmusLearn . Είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες. Ήταν μια δημιουργική και εποικοδομητική συνεργασία.

Δράση “Earth Day” στην αυλή του σχολείου μας

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 οι μαθητές της ομάδας ERASMUS+του σχολείου μας, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα From local to global environmental awareness, καθάρισαν, έσκαψαν και φύτεψαν τον κήπο του σχολείου μας, δίνοντας το μήνυμα ότι πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη να προστατέψουμε τον πλανήτη μας με την ενεργό συμμετοχή όλων μας. 

Κινητικότητα Erasmus+ KA1 καθηγητών στο Ελσίνκι

Από τις 22 έως 27 Μαΐου πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική κινητικότητα 5 καθηγητών από το σχολείο μας, στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+  KA122 με τίτλο «Μαθαίνω να διδάσκω ….και για την Ευρωπαϊκή Ένωση». Το θέμα της επιμόρφωσης  ήταν «European school for all children» και έγινε στον οργανισμό “Europass Τeacher Αcademy” και είχε ως βασικό θεματικό άξονα την συμπεριληπτική διδασκαλία και μεθόδους για την επίτευξη της. Οι καθηγητές που συμμετείχαν ήταν οι: Στραταντωνάκης Μαρίνος, Χρονιάρη Αικατερίνη, Λεμονιά Ευφροσύνη, Καθαράκη Γεωργία και Αγιομυργιαννάκη Αθανασία.

Οι καθηγητές συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες με στόχο την αποδοχή διαφορετικότητας όλων των μαθητών και την ήπια ενσωμάτωση τους στο σχολείο. Η εβδομάδα της κινητικότητας προσέφερε στους καθηγητές πληθώρα γνώσεων και νέων εμπειριών και αλληλεπίδρασης με καθηγητές άλλων χωρών ( Πολωνίας, Αυστρίας, Ιταλίας) που συμμετείχαν στην ίδια επιμόρφωση. Ήλθαν σε επαφή με το Φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα, τρόπο ζωής και την κουλτούρα της χώρας. Τέτοιου είδους προγράμματα συμβάλλουν στην  διαδραστική απόκτηση γνώσεων αλλά και στην γνωριμία εκπαιδευτικών συστημάτων και κουλτούρας άλλων χωρών.

6η κινητικότητα προγράμματος ERASMUS+ στην Πορτογαλία 15-19 Μαΐου 2023

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελευταία κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο   «From local to global environmental awareness» από τις 15 έως τις 19 Μαΐου του τρέχοντος έτους στη μικρή πόλη Vagos της βόρειας Πορτογαλίας. Στην κινητικότητα εκτός από την Ελλάδα και την Πορτογαλία συμμετείχαν η Τουρκία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ισπανία.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου με ομάδα τεσσάρων μαθητών από τη Γ΄ Γυμνασίου με τους συνοδούς τους. Πιο συγκεκριμένα έλαβαν μέρος η Χριστίνα Αρνοπούλου, η Δάφνη Μαστοράκη, η Ελίνα Μπορμπουδάκη και η Νεφέλη Χειλουδάκη. Τους συνόδευσαν ο Διευθυντής του σχολείου Γεώργιος Παυλίδης και η φιλόλογος Σοφία Μανετάκη. Θέμα αυτής της κινητικότητας ήταν Green areas and water pollution (Ζώνες πράσινου και μόλυνση των υδάτων). Η ελληνική ομάδα παρουσίασε στην ολομέλεια της κινητικότητας τα λιγοστά δάση της Κρήτης με τα ενδημικά ζώα και φυτά αυτών, τις αιτίες μόλυνσης των υδάτων του νησιού και τις προτάσεις για τον περιορισμό της μόλυνσής τους.

Οι συμμετέχοντες των έξι χωρών παρακολούθησαν πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια που είχαν οργανώσει οι πορτογάλοι εταίροι με θέμα τη μόλυνση του Ατλαντικού τόσο στο σχολείο του Vagos  όσο και στο τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου στο Aveiro και δημιούργησαν ψηφιακό αρχείο με τα πορίσματα της έρευνάς τους και τις προτάσεις τους για τον περιορισμό της υδάτινης μόλυνσης. Επίσης πήραν μέρος στον καθαρισμό της παραλίας  Vagueria, έπαιξαν παιγνίδια προσανατολισμού στο δάσος Quinta do Ega, επισκέφτηκαν το μουσείο Maritimo de Inhavo στη  Vara όπου έμαθαν για το θαλάσσιο πλούτο της χώρας, απόλαυσαν τη βόλτα στα κανάλια του Αβέιρο, τη λεγόμενη Βενετία της Πορτογαλίας, με το  χαρακτηριστικό σκάφος moliceiro (σκάφος συλλογής φυκιών), επισκέφτηκαν το παραλιακό θέρετρο  Costa Nova  και περπάτησαν στα σοκάκια και τη Ribeira του Πόρτο. Η κινητικότητα έληξε με μια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση απονομής των πιστοποιητικών παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.  Μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν όλες τις ημέρες της κινητικότητας. Όλοι επέστρεψαν γεμάτοι εμπειρίες και θετικές εντυπώσεις.

Erasmus+ 5η κινητικότητα “From Local to Global” στην Ισπανία

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πέμπτη κινητικότητα Erasmus+ του προγράμματος με τίτλο «FROM LOCAL TO GLOBAL ENVIRONMENTAL AWARENESS» από τις 25 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου στην πόλη Arucas στο νησί Gran Canaria της Ισπανίας.

Στην κινητικότητα συμμετείχαν ομάδες μαθητών από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία καθώς και την Τουρκία.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου με ομάδα τεσσάρων μαθητών  από τη Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου με τους συνοδούς τους. Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν η Γεωργία Μαρνελάκη, ο  Σπύρος Κιοστεράκης, ο Στέφανος Ψαλιδάκης και ο Βαγγέλης Χαρωνυκτάκης. Τους συνόδευσαν η βιολόγος, Αθανασία Αγιομυργιαννάκη και η μαθηματικός, Ελευθερία Πετράκη.

Oι μαθητές αρχικά παρουσίασαν τις εργασίες τους με θέμα “Water scarcity and tourism pollution”.

Ακολούθησαν ποικίλες δραστηριότητες όπως escape room, παιχνίδι γνώσεων με χρήση της εφαρμογής kahoot και εκδρομές εκπαιδευτικού χαρακτήρα  σε μονάδα αφαλάτωσης στη περιοχή Galdar, σε μουσεία και στο ITC ( Canary Technology Institute).

Μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους, να γνωρίσουν πως αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λειψυδρίας στα Κανάρια νησιά καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Ως είθισται, η κινητικότητα έληξε με μία αποχαιρετιστήρια εκδήλωση απονομής των πιστοποιητικών παρακολούθησης στους συμμετέχοντες. Οι μαθητές και οι συνοδοί τους επέστρεψαν γεμάτοι εμπειρίες και θετικές εντυπώσεις.

Κινητικότητα καθηγητών στα πλαίσια προγράμματος KA1 Erasmus+

Στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+  KA122 με τίτλο «Μαθαίνω να διδάσκω ………..και για την Ευρωπαϊκή Ένωση» πραγματοποιήθηκε από  12 έως 19  Φεβρουαρίου 2023, κινητικότητα 5 καθηγητών στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Σκοπός της κινητικότητας ήταν η εμπλουτισμός των γνώσεων σε θέματα ενσωμάτωσης στη διδασκαλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των ευκαιριών και δυνατοτήτων αξιοποίησης της Ε.Ε. από τους μαθητές μας, τους μετέπειτα φοιτητές και ενεργούς πολίτες.

Οι Καθηγητές που μετακινήθηκαν ήταν: Παυλίδης Γεώργιος , Αποστολάκη Ειρήνη, Αραβιάκη Στυλιανή, Σπώκου Ελένη και Χρονιάρη Αικατερίνη.

Η επιμόρφωση έγινε στον εκπαιδευτικό οργανισμό EUROPASS TEACHER ACADEMY (Ακαδημία Εκπαίδευσης Καθηγητών) που εδρεύει στο Δουβλίνο και το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.

Το πρόγραμμα το παρακολούθησαν με ενθουσιασμό και επιτυχία οι καθηγητές μας.

 Δράσεις αυτές αποφέρουν πολλαπλά οφέλη τόσο στους συμμετέχοντες, όσο και σε όλη τη σχολική κοινότητα καθώς 

  • Διευρύνονται οι γνώσεις των συμμετεχόντων 
  • Επικοινωνούνται οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν στο σύλλογο καθηγητών
  • Αλληλεπιδρούν οι συμμετέχοντες με καθηγητές από άλλες χώρες και ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες 
  • Όλα αυτά εφαρμόζονται  στη διδασκαλία διευκολύνοντας τη μαθησιακή διαδικασία. 
  • Διαφημίζεται το  σχολείο και η χώρα  μας στο εξωτερικό. 
  • Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν  μια καινούρια χώρα και κουλτούρα.

Έναρξη Σχολικού Μαραθωνίου Ανακύκλωσης 2023

Στο πλαίσιο της έναρξης του νέου Σχολικού Μαραθωνίου Ανακύκλωσης (Followgreen – Green schools), έγινε την Τετάρτη 18/01/23 και ώρα 11:00 στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη,  ενημέρωση σε εκπρόσωπο του σχολείου μας.

Ο Δήμος Ηρακλείου, συνεχίζει τις δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης – ενημέρωσης πολιτών για την ανακύκλωση με τη λειτουργία μίας νέας δημοτικής ψηφιακής πλατφόρμας ανακύκλωσης.

Σχετικά με την παραπάνω ενέργεια, προγραμματίζεται Σχολικός Μαραθώνιος Ανακύκλωσης για όλα τα δημοτικά σχολεία του Δήμου μας και σε 8 Γυμνάσια τα οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον, μεταξύ των οποίων και το δικό μας, με σκοπό την ενεργή συμμετοχή της μαθητικής κοινότητας στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Σε κάθε σχολείο θα διανεμηθούν μικροί κάδοι ανακύκλωσης, στους οποίους θα πραγματοποιείται αποκλειστική συλλογή υλικών, όπως χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό και μπαταρίες.

  • Η συλλογή θα γίνεται από αδειοδοτημένους συνεργαζόμενους φορείς κατόπιν ειδοποίησης από πλευράς του σχολείου.
  • Οι επιδόσεις κάθε σχολείου στην ανακύκλωση θα καταγράφονται στην ειδική ενότητα της πλατφόρμας με τίτλο ‘ΣΧΟΛΕΙΑ’ και σύνδεσμο www.followgreen.gr/heraklion/contest, ενώ τα μέλη της πλατφόρμας θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τα σχολεία με τη δωρεά πόντων που έχουν συλλέξει.
  • Κάθε σχολείο θα επιβραβευτεί για τη συμμετοχή του, ενώ στα πρώτα θα δοθούν χρηστικά δώρα.

διαδικτυακή δημοτική πλατφόρμα Followgreen  Green Schools  είναι ήδη διαθέσιμη από αρχές Ιανουαρίου και μπορείτε να την δείτε ακολουθώντας τον σύνδεσμο: www.followgreen.gr/heraklion/contest

Με το να γίνετε μέλος στην πλατφόρμα θα έχετε την δυνατότητα να ενισχύσετε το σχολείο μας. Για εγγραφή χρειάζεται μόνο email. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι μαθητές.

Στην πλατφόρμα , πηγαίνοντας στη σελίδα «ΚΕΡΔΙΣΕ», κερδίζεις πόντους ανοίγοντας και ολοκληρώνοντας τους εφαρμογές που βρίσκονται εκεί. Τους πόντους αυτούς μπορείς να τους δωρίσεις στο σχολείο μας πηγαίνοντας στη σελίδα « ΣΧΟΛΕΙΑ» . Είναι μια πολύ ωραία δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε , σταδιακά , μαζί με τα παιδιά και συγχρόνως να ενημερωθείτε και ευαισθητοποιηθείτε για θέματα ανακύκλωσης.

Erasmus+ KA1 “CULTURAL Ambassadors”- Φιλοξενία καθηγητών

Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας, με τη συνεργασία της ΜΚΟ “Μιλέτια“, το έργο Erasmus+ “Cultural ambassadors”. Η κ. Μαρία Δρακάκη από το «Μουσείο Σχολικής Ζωης» που εδρεύει στα Χανιά, ανέπτυξε σε εκπαιδευτικούς από την Φιλανδία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Ελλάδα τρόπους κινητοποίησης μιας ομάδας με οπτικά ερεθίσματα (αντικείμενα , έργα τέχνης, είκονες). Παράληλα έγιναν και βιωματικά εργαστήρια στην ομάδα των εκπαιδευτών, κατά τα οποία διαπιστώσαμε ότι η εφαρμογή των τεχνικών αυτών , όχι μόνο κινητοποιεί την ομάδα αλλά δίνει και πολλές πληροφορίες για το κάθε μέλος της ομάδας.Είναι μια άριστη τεχνική η οποία μπορεί να εφαρμοστεί και στην τάξη, π.χ. κατά την έναρξη του σχολικού έτους.

3η εξόρμηση της Πεζοπορικής ομάδας: Δάσος Κέρης & Βουλισμένο Αλώνι

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, η πεζοπορική ομάδα του σχολείου μας , με συνοδό την  καθηγήτρια του σχολείου μας  Ευφροσύνη Ροκαδάκη, συμμετείχε στη μαθητική πεζοπορία που οργάνωσε ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου στο Βουλισμένο Αλώνι και στο τεχνητό δάσος της Κέρης.

Έργο του μαθητή Βασιλάκη Μάνου του τμήματος Β4

Το σημείο όπου η λαϊκή παράδοση συναντάει το μοναδικού κάλους γεωλογικό φαινόμενο «Βουλισμένο Αλώνι» ήταν η αρχή της διαδρομής μας.   

Στη συνέχεια έγινε κυκλική πορεία μέσα στο δάσος όπου οι μαθητές μας πέρασαν μέσα από σημεία με καμένα δέντρα, αποτέλεσμα των επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών. Σε όλη τη διαδρομή η θέα της περιοχής ήταν μαγευτική. Ο Στρούμπουλας ήταν δίπλα μας, σε κοντινή απόσταση ο χιονισμένος  Ψηλορείτης, ο Γιούχτας  και τα γύρω βουνά. Η θέα του Ηρακλείου και της θάλασσας από ψηλά …έκοβε την ανάσα!!!

Οι μαθητές είχαν ενημερωθεί για τις πυρκαγιές και έφτιαξαν μία αφίσα με συνθήματα για την προστασία των δασών.

Ο μαθητής  μας Μάνος Βασιλάκης μας εξέπληξε και πάλι ευχάριστα, αφού είχε αποτυπώσει με κάρβουνο και ακρυλικό, την ανάγκη των παιδιών για επαφή με το δάσος και την ερήμωση των καμένων περιοχών

Σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των παιδιών, η εμπειρία που βίωσαν ήταν διδακτική και άκρως διασκεδαστική!!! Παράλληλα διαπίστωσαν ότι σε κοντινή απόσταση από το Ηράκλειο υπάρχουν τόσο όμορφα μέρη για διαφορετικές δράσεις (αναρρίχηση, ποδήλατο, περπάτημα κλπ).

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην πρόεδρο του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου,  κ. Ελένη Πουλλά και μέλη του συλλόγου που συνόδευσαν και εμψύχωσαν  όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στην πεζοπορία.

Συμμετοχή σε Ημερίδα “Κυκλικής Οικονομίας” του Δ. Ηρακλείου

Την Τρίτη 6/12 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ημερίδα του Δήμου Ηρακλείου με θέμα την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία. Το σχολείο μας πήρε μέρος παρουσιάζοντας το θέμα “Καλές πρακτικές κυκλικής οικονομίας στο 12ο Γυμνάσιο”. Το σχολείο εκπροσωπήθηκε από μια ομάδα αποτελούμενη από τις καθηγήτριες Χρονιάρη Κατερίνα και Αγιομυργιαννάκη Θάνια και τρεις μαθήτριες που συμμετέχουν στη δράση ανακύκλωσης του Γυμνασίου μας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους υπεύθυνους του δήμου για τη σωστή ανακύκλωση, τα σημεία ανακύκλωσης στην πόλη μας καθώς και τις μελλοντικές δράσεις του δήμου σχετικά με το θέμα. Παράλληλα μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις δράσεις του σχολείου για την προώθηση της ανακύκλωσης και την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας γύρω από το φλέγον αυτό ζήτημα.

Παρακολουθήστε το σχετικό απόσπασμα στο βίντεο του δελτίου ειδήσεων του TV CRETA από το 52:30.