Αρχείο κατηγορίας Προγράμματα Ευρωπαϊκά

2ος σταθμός του προγράμματος ERASMUS+ «PREETI LANGUAGE»: Suceava, Ρουμανία

Επίσκεψη στο μοναστήρι SUCEVITA

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την ομάδα ERASMUS+ του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου, αφού μετά από 1,5 χρόνο σκληρής καραντίνας και απαγόρευσης των μετακινήσεων 4 μαθητές, οι Απλαδά Μαρία, Χειλουδάκη Νεφέλη, Χαρωνυκτάκης Ευάγγελος και Ψαλιδάκης Στέφανος με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών Παυλίδη Γεωργίου και Καθαράκη Γεωργίας ταξίδεψαν στην πόλη Suceava, στη βορειανατολική Ρουμανία.

Εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στο σχολείο της Ρουμανίας

Το πρόγραμμα ERASMUS+ «PREETI LANGUAGE» ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2019 και η πρώτη κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, αλλά δυστυχώς η πανδημία σταμάτησε κάθε περαιτέρω ανταλλαγή μαθητών για σχεδόν δύο χρόνια. Φέτος η κατάσταση άλλαξε, δίνοντας ξανά την ευκαιρία στους μαθητές να ζήσουν την εμπειρία του ERASMUS. Έτσι, στις 24 Σεπτεμβρίου το ταξίδι ξεκίνησε ξανά και μέλη της ομάδας του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου προσγειώθηκαν στη Suceava και έλαβαν μέρος στη 2η κινητικότητα του προγράμματος που διοργανώθηκε από το σχολείο Colegiul National de Informatica “Spiru Haret”  και ήταν αφιερωμένη στη σημασία της αγγλικής γλώσσας και την επιρροή της στις μητρικές γλώσσες των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς και στον τομέα της πληροφορικής.

Τέσσερις μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί από κάθε χώρα που συμμετέχει και συγκεκριμένα την Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Τουρκία μαζί με τους Ρουμάνους μαθητές και εκπαιδευτικούς παρακολούθησαν διαλέξεις και παρουσιάσεις πάνω στο θέμα, μελέτησαν την επιρροή των αγγλικών στις υπόλοιπες γλώσσες και στον χώρο της τεχνολογίας και διαπίστωσαν πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη εκμάθησης της Αγγλικής γλώσσας στις μέρες μας. Στα πλαίσια του προγράμματος επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο Stefan cel Mare της πόλης, καθώς και τα υπέροχα ζωγραφισμένα μοναστήρια της περιοχής της Μπουκοβίνας: SUCEVITA, MOLDOVITA και VORONET, τα οποία προστατεύονται από την UNESCO, με τις αξιοσημείωτες εξωτερικές τοιχογραφίες τους και το απίστευτο φυσικό κάλλος της περιοχής.

Η ομάδα επέστρεψε στο Ηράκλειο με τις βαλίτσες γεμάτες όμορφες αναμνήσεις, νέους φίλους, υπέροχες εικόνες, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τη σημασία των ευρωπαϊκών αυτών προγραμμάτων, καθώς ανοίγουν δρόμους και δίνουν ευκαιρίες στα άτομα που συμμετέχουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να αναπτυχθούν ως Ευρωπαίοι πολίτες και να αναπτύξουν μια διεθνή οπτική και προοπτική. «Η καλύτερη εμπειρία της ζωής μας» είπαν τα παιδιά φτάνοντας στο Ηράκλειο και μάλλον δε χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο…

Για να διαβάσετε το σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Πατρίς, ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΔΩ.

PREETI language: 2η κινητικότητα Erasmus+

Το χρονικό διάστημα από 26 Σεπτ. έως 2 Οκτ. 2021 πραγματοποιείται στην πόλη Suceava της Ρουμανίας, η 2η κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “PREETI language”. Πρόκειται να συναντηθούν καθηγητές΄΄ και μαθητές από τα σχολεία του προγράμματος από Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία & Ιταλία.
Το σχολείο μας συμμετέχει επίσης και στο πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο “From Local to Global Environmental Awareness” για το οποίο προγραμματίζεται η 1η κινητικότητα στην Πολωνία να πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Μαθητές μας με περιβαλλοντικές ευαισθησίες επισκέφθηκαν την Λότζια

Επίσκεψη στη Λότζια πραγματοποίησαν μαθητές του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου  προκειμένου να  ενημερώσουν τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και την  Αντιδήμαρχο  Παιδείας Στέλα Αρχοντάκη   για τις περιβαλλοντικές δράσεις που υλοποιούν στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus “From Local to Global Environmental Awareness”.

Για το Δελτίο τύπου επιλέξτε ΕΔΏ.
Για περισσότερες φωτογραφίες επιλέξτε ΕΔΏ.

World Environmental Day – Erasmus+ “FROM LOCAL TO GLOBAL ENVIRONMENTAL AWARENESS”

Το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου από το σχολικό έτος 2020-2021 συμμετέχει στο πρόγραμμα ERASMUS + “FROM LOCAL TO GLOBAL ENVIRONMENTAL AWARENESS”. Τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι από την Πολωνία (συντονίστρια χώρα του προγράμματος), Ρουμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Τουρκία. Σκοπός του προγράμματος: να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου τους και να τους βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν ότι τα προβλήματα που παρατηρούνται σε τοπικό επίπεδο έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον κόσμο γύρω μας, στην υγεία μας καθώς και στο κλίμα του πλανήτη μας. Οι μαθητές γνωρίζουν και συγκρίνουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που υπάρχουν στις διαφορετικές περιοχές όπου βρίσκονται τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, από τις ακτές του Ατλαντικού έως τη Μεσόγειο και την κεντρική Ευρώπη. Προτείνουν λύσεις καταλαβαίνοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος ασχολούμαστε με την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, την πράσινη ενέργεια, τη ρύπανση από το πλαστικό, το θέμα της λειψυδρίας και τη ρύπανση των υδάτινων πόρων καθώς και τη ρύπανση που προκαλεί ο τουρισμός. ΔΡΑΣΕΙΣ 2020-2021( Λόγω της πανδημίας, οι δια ζώσης κινητικότητες του προγράμματος δεν πραγματοποιήθηκαν)
7η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Διαδικτυακή συνάντηση μαθητών από όλες τις χώρες όπου παρουσίασαν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι τους, στο σχολείο τους και στην τοπική τους κοινότητα.
22η ΜΑΡΤΙΟΥ 2021: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ Διαδικτυακή συνάντηση μαθητών από όλες τις χώρες. Συζήτησαν το πρόβλημα της λειψυδρίας, τη ρύπανση των υδάτινων πόρων, ενώ οι μαθητές του 12ου Γυμνασίου παρουσίασαν το πρόβλημα της ρύπανσης από τα πλαστικά στη Μεσόγειο θάλασσα.
7η ΙΟΥΝΙΟΥ 2021: ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Οι μαθητές έπαιξαν ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι ερωτήσεων πάνω στα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν ετοιμάσει οι ομάδες των χωρών που συμμετέχουν σχετικά με το θέμα που έχει αναλάβει το κάθε σχολείο.
Στα πλαίσια της τελευταίας συνάντησης και της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος το 12ο Γυμνάσιο ενέπλεξε τους μαθητές σε διάφορες Δράσεις. Συγκεκριμένα:

  • Δημιουργία ECO GARDEN: Την Τρίτη 25 Μαΐου έσκαψαν και φύτεψαν φυτά σε ένα χώρο του σχολείου τους φτιάχνοντας τον δικό τους κήπο, τον οποίο θα φροντίζουν και θα περιποιούνται οι ίδιοι.
  • Καθαρισμός παραλία ΚΑΡΑΒΟΛΑ: Την Κυριακή 30 Μαΐου καθάρισαν την πολυσύχναστη παραλία του Καράβολα και διαπίστωσαν το μέγεθος του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης. Ο τίτλος της δράσης ήταν «NO MORE PLASTIC”
  • ΤΕΧΝΗ ΑΠΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ: Tα παιδιά χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά όπως καπάκια από μπουκάλια και παλιά CD δημιούργησαν μικρά έργα τέχνης.
  • ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ: Oμάδα μαθητών συνέταξε ένα φυλλάδιο που θα μοιραστεί στους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου πάνω στα προβλήματα που προκαλεί η χρήση του πλαστικού και τρόπους ώστε να περιοριστεί η χρήση του στην καθημερινή ζωή.

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η ομάδα Erasmus+ του σχολείου μας “From Local to Global Environmental Awareness” πραγματοποίησε δράσεις στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας για την προστασία του Περιβάλλοντος

  1. Δημιουργία στο σχολείο Eco Garden
  2. Καλλιτεχνικές δημιουργίες με ανακυκλώσιμα καπάκια και CD.
  3. Καθαρισμός της παραλίας στον Καράβολα.
No more Plastic – Είναι επιτακτική η ανάγκη να σταματήσει η χρήση πλαστικού. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο!

Διαβάστε το σχετικό άρθρο στο cretalive: https://www.cretalive.gr/kriti/dimioyrgisan-enan-oikologiko-kipo-sto-sholeio-toys

Erasmus+ “PREETI language” – Διαδικτυακή συνάντηση 10/5/2021

Τη Δευτέρα 10/5/2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση των μαθητών και καθηγητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ERASMUS+ “PREETI LANGUAGE” από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Τουρκία. Η κάθε χώρα είχε ετοιμάσει 5 ερωτήσεις σε σχέση με την επίδραση των γλωσσών των εν λόγω χωρών τόσο μεταξύ τους, όσο και στην Αγγλική γλώσσα και οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα διαδραστικό παιχνίδι  Kahoot απαντώντας σε 30 ερωτήσεις. Οι μαθητές της ομάδας Erasmus του σχολείου μας συμμετείχαν στη δράση, είτε από το χώρο του σχολείου, είτε από τον προσωπικό τους ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ οι μαθητές Χριστίνα Αρνοπούλου (Α6), Μηνάς Παπαλεωνίδας (Γ2) και Φιλία Χατζηπαράσχου (Γ6) παρουσίασαν τις ερωτήσεις της ομάδας μας και εξήγησαν την ελληνική προέλευση και την ετυμολογία λέξεων που χρησιμοποιούνται στα αγγλικά. Η δράση αυτή έφερε τους μαθητές από τις 6 αυτές χώρες κοντά, τους έδωσε την ευκαιρία να συναντηθούν, να παίξουν και να μάθουν και απέδειξε ότι το πρόγραμμα ERASMUS+, ακόμα και αυτή τη δύσκολη περίοδο, είναι εδώ. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να συναντήσουμε τους εταίρους μας από κοντά και ζήσουμε την εμπειρία δια ζώσης και όχι από την οθόνη του υπολογιστή μας!

World Water Day 22/3

Στις 22-3-2021 στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού (WORLD WATER DAY) πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση της ομάδας Erasmus+ του σχολείου μας με τις ομάδες από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ERASMUS+ “FROM LOCAL TO GLOBAL ENVIRONMENTAL AWARENESS”.
Οι μαθητές και οι καθηγητές μας συναντήθηκαν διαδικτυακά με τους εταίρους από Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Τουρκία. Παρουσίασαν τα προβλήματα που σχετίζονται με το νερό στις περιοχές τους, αντάλλαξαν απόψεις, έπαιξαν παιχνίδια και συζήτησαν για τις λύσεις που υπάρχουν.
Η ομάδα μας παρουσίασε το πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικά στη Μεσόγειο θάλασσα, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για περιορισμένη χρήση των πλαστικών στην καθημερινή μας ζωή. Οι μαθήτριες της Γ τάξης Γκανά Ανδριάνα, Ζουμπουλάκη Μελίνα και Μπουντάση Λύδια ανέλαβαν να παρουσιάσουν ως εκπρόσωποι της ομάδας μας, ενώ οι υπόλοιποι μαθητές συμμετείχαν στη συνάντηση από το σπίτι τους.

Για να δείτε στιγμιότυπα από τη δράση επιλέξτε ΕΔΩ.

Ζωγραφική σχολικών τοίχων για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα Erasmus+

Με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Erasmus+ “From local to global environmental awareness” δημιουργήσαμε ζωγραφιές στους τοίχους του σχολείου μας, με τις οποίες περνάμε μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Ζωγραφική από τη Χριστίνα Αυγουστίδου του Εργαστηρίου Chri-Creations.

Για περισσότερες φωτογραφίες επιλέξτε ΕΔΩ.

Ζωγραφική λογότυπων προγράμματος Erasmus+

Στους τοίχους του σχολείου μας έχουμε ζωγραφίσει τα δύο λογότυπα του προγράμματος Erasmus+ “PREETI Language”, το ελληνικό σχέδιο και το κεντρικό λογότυπο του προγράμματος. Το Εργαστήριο Τέχνης Chri-Creations ανέλαβε τη δημιουργία των σχεδίων στους εξωτερικούς τοίχους.
Για να δείτε φωτογραφίες από όλη τη διαδικασία επιλέξτε ΕΔΩ.

Logo προγράμματος Erasmus+ “PREETI language”

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονική ψηφοφορία μεταξύ των εταίρων, για το λογότυπο (Logo) του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “PREETI language”. Ψήφισαν από κάθε ομάδα-χώρα 20 μαθητές και 5 καθηγητές χωρίς να γνωρίζουν την προέλευση του κάθε λογότυπου. Το logo που κέρδισε με ποσοστό το 33,3% των ψήφων είναι από την ομάδα της Ισπανίας. Για να δείτε την σχετική ανάρτηση στον ιστότοπο του προγράμματος ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΔΩ.