Αποχαιρετιστήριο μήνυμα στους μαθητές μας της Γ΄ τάξης

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 οι μαθητές μας ήρθαν στο σχολείο για τελευταία ημέρα πριν την έναρξη των εξετάσεων του Ιουνίου. Οι μαθητές της Γ τάξης παρουσίασαν την «Αλφαβήτα της Εφηβείας» τους, σε θεατρική απόδοση του ομώνυμου μυθιστορήματος της συγγραφέως Μάγια Δεληβοριά. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Στέλλα Αραβιάκη. Νιώθουμε την ανάγκη να απευθυνθούμε στους μαθητές μας με τα παρακάτω λόγια. (Τη σύνταξη της επιστολής ανέλαβε η φιλόλογος Γεωργία Φουντά και εκφράζει όλα τα μέλη του Συλλόγου των καθηγητών του σχολείου μας).

«Μπερδεμένα τα συναισθήματα σήμερα, παιδιά, έντονα και ανάμεικτα. Από τη μία η χαρά της αποφοίτησης, από την άλλη η μελαγχολία του αποχωρισμού. Γέλια και αγκαλιές μαζί με βουρκωμένα μάτια. Λογική όμως και αναμενόμενη αυτή η γλυκόπικρη διάθεση καθώς σήμερα κλείνει για σας ένας κύκλος που άνοιξε πριν τρία χρόνια, σήμερα αφήνετε το σχολείο που σας φιλοξένησε σε μία πολύ κρίσιμη φάση της ζωής σας, στη φάση που ψάχνετε τον εαυτό σας, που προσπαθείτε να πατήσετε στα πόδια σας, να διαμορφώσετε τις προσωπικές σας αξίες, να προσδιορίσετε τους στόχους σας, να καλλιεργήσετε χαρακτήρα και προσωπικότητα.

 Η πορεία προς την ενηλικίωση, το ζείτε όλοι σας, είναι απαιτητική και εμείς από τη μεριά μας προσπαθήσαμε να σταθούμε στο πλευρό σας με όλες μας τις δυνάμεις, συνοδοιπόροι στην πορεία αυτή. Δεν σημαίνει βέβαια ότι τα καταφέρναμε πάντα! Όμως το προσπαθήσαμε πολύ! Όλοι οι δάσκαλοι, να το ξέρετε με σιγουριά αυτό, θέλουμε πολύ να φεύγουν από τα χέρια μας παιδιά ικανά να διαχειριστούν με εντιμότητα και ευθύνη τα προβλήματα της ζωής τους, παιδιά με ώριμη σκέψη, κριτική ικανότητα και δυναμισμό, παιδιά που έχουν μάθει να σέβονται τον απέναντι και να συνεργάζονται αρμονικά μαζί του.

Οι αποχαιρετισμοί είναι πάντα δύσκολοι και αυτό γιατί κάθε αποχαιρετισμός είναι και ένας αποχωρισμός. Αυτή όμως, πιστεύω, είναι η μισή αλήθεια γιατί, καθώς λένε, πίσω από κάθε αντίο κρύβεται και ένα σιωπηλό καλώς ήρθες! Σε λίγους μήνες θα σας καλωσορίσει ένα νέο σχολείο, το Λύκειο. Ένα σχολείο γεμάτο ενδιαφέρουσες εμπειρίες αλλά και ευκαιρίες για όμορφους αγώνες. Είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα! Βρείτε τον εαυτό σας και επιστρατεύστε όλες σας τις δυνάμεις στους στόχους που θέσατε. Μη χάνετε ποτέ την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Μπορείτε να καταφέρετε εκπληκτικά πράγματα αρκεί να το πιστέψετε και να δουλέψετε εντατικά για αυτό. Ακούστε τι έχουν να σας πουν οι γύρω σας. Ακούστε ανθρώπους που ξέρουν κι ανθρώπους που σας αγαπάνε. Πάνω από όλα όμως ακούστε τον εαυτό σας και ακολουθήστε αυτό που σας ταιριάζει και αυτό που υπαγορεύει η καρδιά σας. 

Έχετε ευθύνη απέναντι στον εαυτό σας, έχετε όμως ευθύνη και απέναντι στην κοινωνία. Εσείς σε λίγα χρόνια θα είστε εκείνοι που θα καθορίζουν την τύχη αυτού του τόπου. Φροντίστε να προετοιμαστείτε σωστά για αυτόν τον ρόλο και να ανταποκριθείτε καλύτερα από ό,τι εμείς, γιατί ο κόσμος μας το έχει πια απόλυτη ανάγκη. Γίνετε ικανοί να στηρίξετε τη δημοκρατία, να υπερασπιστείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να φροντίσετε το περιβάλλον, να βοηθήσετε τη χώρα μας η οποία τα τελευταία χρόνια στερείται το πιο δημιουργικό της κομμάτι, τους νέους ανθρώπους που αδυνατώντας να επιβιώσουν εδώ με αξιοπρέπεια φεύγουν στο εξωτερικό.

Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για αυτά τα τρία χρόνια, να ξέρετε ότι κερδίσαμε πολλά από τη δροσιά της σκέψης σας, τα φωτεινά σας χαμόγελα και την αισιοδοξία σας. Οι ευχές μας και η αγάπη μας να σας συνοδεύουν πάντα. Πάντα να είστε γεροί, δυνατοί, με κέφι και περιέργεια για όσα υπέροχα δεν έχετε ακόμα κατακτήσει. Καλή συνέχεια, παιδιά, και καλή πρόοδο στη ζωή σας!»