Μαθητική πεζοπορία στο Φράγμα Αποσελέμη

Το Σάββατο 21 Μαΐου  η πεζοπορική ομάδα του σχολείου μας  συμμετείχε στη μαθητική πεζοπορία που οργάνωσε ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου στο φράγμα Αποσελέμη. Οι μαθητές μας , με συνοδό την καθηγήτρια του σχολείου Ευφροσύνη Ροκαδάκη, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, μπήκαν στη σήραγγα που βρίσκεται κάτω από το φράγμα για να δουν τους αγωγούς νερού, περπάτησαν κατά μήκος του φράγματος μέχρι το χωριό Αβδού και ζωγράφισαν σημεία της διαδρομής .

Το φράγμα Αποσελέμη είναι το μεγαλύτερο υδρευτικό έργο της Κρήτης και κατασκευάστηκε προκειμένου να λύσει ζωτικές ανάγκες ύδρευσης-άρδευσης των βορείων παραλίων της ανατολικής Κρήτης, από το Ηράκλειο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2012.

Το φράγμα βρίσκεται κοντά στα χωριά Ποταμιές και Αβδού. Συγκεντρώνει τα νερά από τα Λασιθιώτικα όρη (Οροπέδιο Λασιθίου) ενώ η χωρητικότητα του ξεπερνά τα 30.000.000 m3. Σήμερα στο φράγμα είναι πλέον η μεγαλύτερη τεχνική λίμνη του νησιού. Εκεί έχουν βρει καταφύγιο πτηνά διαφόρων ειδών μετατρέποντας την περιοχή σε υδροβιότοπο.

Σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των παιδιών, η εμπειρία που βίωσαν ήταν διδακτική και άκρως διασκεδαστική!!! Ανυπομονούμε όλοι μας για τις επόμενες μαθητικές πεζοπορίες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ  στην πρόεδρο του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου,  κ. Ελένη Πουλλά,  συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου ΠΕΚΕΣ Κρήτης, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, την εικαστικό κ. Εύα Αθανασιάδου  ,την κ. Ηλιάννα  Σάρρα δασκάλα και πλοηγό της διαδρομής αυτής,  για τη δημιουργία και την οργάνωση της δράσης αυτής και το ειλικρινές  ενδιαφέρον τους. Επίσης ευχαριστούμε τον κ. Βελιβασάκη για την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις καθαρισμού νερού , τη σήραγγα του φράγματος και στο φράγμα.