Διδακτικές επισκέψεις στα πλαίσια του μαθήματος της Τεχνολογίας

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των τμημάτων Β2,Β3,Β4 στο Οινοποιείο της Ένωσης Ηρακλείου και στην Ιερά Μονή της Παλιανής, με συνοδούς καθηγητές  τις κυρίες Ροκαδάκη Ευφροσύνη, Καλοψικάκη Ευαγγελία και τον κύριο Χαλκιαδάκη Γεώργιο.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Χαρκούτση Ιωάννη, υπεύθυνος Οινολόγος, που αποδέχτηκε το αίτημα επίσκεψής μας στο Οινοποιείο. Την κ. Δασκαλάκη Ειρήνη, Οινολόγο Αμπελουργό, για την ξενάγηση στο χώρο της παραλαβής οινοστάφυλων, παραγωγής και εμφιάλωσης κρασιού. Τον κύριο Προκοπάκη Κωνστατνίνο, Διευθυντή του Οινοποιείου για τη συζήτηση που ακολούθησε την ξενάγηση. Οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για τις δράσεις του οινοποιείου για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προσπάθειά τους για μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την αναγκαιότητα της συνεργασίας των παραγωγών με τους οινολόγους  και τους γεωπόνους του συνεταιρισμού.

Στη συνέχεια κατά την ξενάγησή μας στην Ιερά Μονή Παλιανής, οι μαθητές πληροφορήθηκαν για το ιδιόρρυθμο σύστημα της Μονής, την ιστορία της που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των τμημάτων Β1,Β5,Β6 στο τυπογραφείο «Δετροράκης» και στον όμιλο ΚρήτηTV, με συνοδούς τις κυρίες Ροκαδάκη Ευφροσύνη, Μουδατσάκη Ειρήνη και Καλοψικάκη Ευαγγελία.

Ευχαριστούμε την κ. Κάλλια Δετοράκη, Διευθύντρια των εκδόσεων «Ίτανος», η οποία μας μίλησε για τα στάδια παραγωγής ενός βιβλίου τα οποία  παρακολούθησαν σε ένα βίντεο: τη συγγραφή του, τη φιλολογική επιμέλεια, την εικονογράφηση, τη δημιουργία εξωφύλλου, τη σελιδοποίηση και την ετοιμασία του για το τυπογραφείο. Οι μαθητές κατάλαβαν πόσος κόσμος κρύβεται πίσω από την εκτύπωση ενός βιβλίου και  ότι η παραγωγή του είναι μια ομαδική υπόθεση. Πλέον κάθε βιβλίο μπορεί να υπάρξει ακουστικό,  σε ψηφιακή μορφή αλλά και εμπλουτισμένο με ψηφιακές τεχνικές όπως την επαυξημένη πραγματικότητα. Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στο χώρο του τυπογραφείου. Οι μαθητές είδαν τις μηχανές Offset  να τυπώνουν, τη διπλωτική, την κοφτική και το βιβλιοδετείο. Επίσης την ευχαριστούμε θερμά για τη δωρεά των βιβλίων για τη σχολική μας βιβλιοθήκη.

Στον όμιλο ΚρήτηTV, ευχαριστούμε τον κ. Πετράκη Κωνσταντίνο, υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων και Μάρκετινγκ, ο οποίος μας ξενάγησε στους χώρους της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και του πιεστηρίου της εφημερίδας. Είδαμε τα πλατό των τηλεοπτικών εκπομπών, τα δημοσιογραφικά γραφεία και το control room.  Οι μαθητές γνώρισαν την διαδικασία που ακολουθείται για να παρουσιαστεί μια ενημερωτική και ψυχαγωγική εκπομπή και το πλήθος των ειδικών που απαιτείται. Οι μαθητές γνώρισαν στο πιεστήριο την εφημερίδας τη διαδικασία της καθημερινής έκδοσης του εντύπου.