4η Μαθητική πεζοπορία: Αρχάνες – Φουρνί – Σπήλια

Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 , η πεζοπορική ομάδα του σχολείου μας συμμετείχε στη μαθητική πεζοπορία που οργάνωσε ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου, με συνοδούς τους καθηγητές Ευφροσύνη Ροκαδάκη και Φωτεινή Πλουμάκη.

Τη φετινή χρονιά το θέμα των μαθητικών πεζοπορικών διαδρομών του Πεζοπορικού Ομίλου, έχει τίτλο «Φύση και Φυσικές Επιστήμες» , με επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος τον κ.Αποστολακάκη Αβραάμ, καθηγητής Φυσικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, συγγραφέας βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης και μέλος του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου.

Σκοπός της φετινής θεματικής ενότητας είναι η επαφή των μαθητών/μαθητριών με την φύση, η μελέτη του φυσικού κόσμου και η βιωματική σύνδεσή του με τις Φυσικές Επιστήμες (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γεωεπιστήμες).

Οι μαθητές/μαθήτριες με τη βοήθεια των συνοδών (εκπαιδευτικών και γονέων)  ανακαλύπτουν στοιχεία στη φύση, διερευνούν, θέτουν ερωτήματα, πειραματίζονται και μαθαίνουν για τον φυσικό μας κόσμο και τα φυσικά φαινόμενα. Παράλληλα, μελετώντας, μέσω των επιστημών, τον κόσμο ως ολότητα κατανοούν την ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος και την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για όλους.

Η πεζοπορία μας άρχισε από το μινωικό καλντερίμι στις Αρχάνες, που βρίσκεται στην αρχή του πανέμορφου τεχνητού δάσους Φουρνί, ένα μικρός κατάφυτος λόφος με κυπαρίσσια και πεύκα. Αφού το διασχίσαμε  φτάσαμε  σε αγροτικό δρόμο κι αρχίσαμε  να κατηφορίζουμε για να μπούμε σ’ ένα υπέροχο μονοπάτι με θέα το Ηράκλειο, τον Στρούμπουλα και τη θαλάσσια περιοχή της Αμμουδάρας. Πεζοπορώντας φτάσαμε στο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, κατηφορίσαμε  από αγροτικό δρόμο και στη συνέχεια, σε ευθεία γραμμή, μπήκαμε στο εντυπωσιακό φαράγγι της Αγίας Ειρήνης ή Κνωσανό φαράγγι που καταλήγει στην περιοχή Σπήλια. Διασχίζοντάς το  συναντήσαμε  πυκνή βλάστηση, νερό και νερόμυλους, ενώ στην έξοδό του θαυμάσαμε την υδατογέφυρα και  επισκεφτήκαμε  την ομώνυμη εκκλησία της Αγίας Ειρήνης. Στον περίβολο της, ένας όμορφος χώρος με δέντρα και παγκάκια,  δόθηκε ελεύθερος χρόνος για δραστηριότητες σχετικά με τις Φυσικές Επιστήμες.