5η κινητικότητα στο Arucas-Gran Canaria της Ισπανίας με το πρόγραμμα ERASMUS+ «PREETI language»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πέμπτη  κινητικότητα Erasmus+ του προγράμματος με τίτλο «PREETI LANGUAGE» από τις 28 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου 2022 στην πόλη Arucas-Gran Canaria της Ισπανίας. Στην κινητικότητα συμμετείχαν ομάδες μαθητών από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία καθώς και την Τουρκία. Την Ελλάδα εκπροσώπησε το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου με ομάδα πέντε μαθητών  από τη Β’ Γυμνασίου με τους συνοδούς τους.

Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν η Καλλιόπη Βουκάλη, η Στέλλα Μπορμπουδάκη, η Κυριακή Μωραΐτη, η Μαρία Τζουανάκη και ο Μάνος Χατζηγιάννης. Τους συνόδεψαν η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Στυλιανή Αραβιάκη και η καθηγήτρια Γαλλικών Μαρία Χρονάκη

Η συγκεκριμένη κινητικότητα είχε ως αντικείμενο την εξωλεκτική επικοινωνία μέσω χειρονομιών, γλώσσας του σώματος, νοημάτων, κ.α. Oι μαθητές αρχικά παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα επιχειρώντας να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά χωρίς να μιλούν. Μαθητές κι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία επίδειξη του “Silbo Gomero”, της ιδιαίτερης γλώσσας των Κανάριων νησιών που αποτελείται αποκλειστικά από σφυρίγματα.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν  ποικίλες δραστηριότητες  (κυνήγι  χαμένου θησαυρού, παιχνίδι  με χρήση της εφαρμογής kahoot), εκδρομές στην πόλη Arucas, στο Degollada Becerra  – το ηφαιστειογενές κομμάτι του νησιού, στην παλιά πόλη Las Palmas αλλά και βόλτα με καταμαράν στον Ατλαντικό δίπλα στα δελφίνια.  Οι μαθητές δούλεψαν σε διεθνείς ομάδες και «γύρισαν» τις δικές του ταινίες βωβού κινηματογράφου με μεγάλη επιτυχία.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους, να γνωριστούν  και να εξερευνήσουν νέες δυνατότητες επικοινωνίας. Οι μαθητές και οι συνοδοί τους επέστρεψαν γεμάτοι μοναδικές εμπειρίες και τις θετικότερες εντυπώσεις.