Όλα τα άρθρα του/της 12gymira

Διάκριση μαθητών στο EUROPEAN MONEY QUIZ 2023

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος των καθηγητών συγχαίρουν τους μαθητές μας που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο οικονομικό διαγωνισμό EUROPEAN MONEY QUIZ 2023 – Έκτος Εθνικός Διαγωνισμός Γνώσεων για το Χρήμα“, η οποία διοργανώνεται από την  Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).

Οι μαθητές μας κατέκτησαν θέσεις μέσα στις 5 πρώτες, την 2η θέση (Κεντριστάκη Κατερίνα & Κουκή Ευαγγελία του Γ5) και την 4η θέση (Στεφανάκη Σοφία, Στεφανουδάκη Σοφία, Τζουανάκη Μαρία, Τσάλα Αντουίς, Χειλουδάκη Νεφέλη & Χότζα Αρμπέρ του Γ4).

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός ήταν ο κος Ζαχαρίας Πατεράκης, καθηγητής Τεχνολογίας, ο οποίος προπόνησε τις 8 ομάδες των τμημάτων Γ4 και Γ5.

Διαβάστε το σχετικό Δελτίο τύπου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Υποστηρίξτε το σχολείο μας στο διαγωνισμό Followgreen.gr

Αγαπημένοι υποστηρικτές του Σχολείου μας!!!!

Βοηθήστε το σχολείο μας να βγει 1ο !!!

Συμμετέχουμε σε ένα πρόγραμμα – διαγωνισμό ανακύκλωσης που διοργανώνεται από το Δήμο Ηρακλείου: Σχολικός Μαραθώνιος Ανακύκλωσης  με σκοπό την ενεργή συμμετοχή της μαθητικής κοινότητας στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Σε κάθε σχολείο διανεμήθηκαν μικροί κάδοι ανακύκλωσης, στους οποίους θα πραγματοποιείται αποκλειστική συλλογή υλικών, όπως χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό και μπαταρίες.

 • Η συλλογή θα γίνεται από αδειοδοτημένους συνεργαζόμενους φορείς κατόπιν ειδοποίησης από πλευράς του σχολείου.
 • Οι επιδόσεις κάθε σχολείου στην ανακύκλωση θα καταγράφονται στην ειδική ενότητα της πλατφόρμας με τίτλο ‘ΣΧΟΛΕΙΑ’ και σύνδεσμο www.followgreen.gr/heraklion/contest, ενώ τα μέλη της πλατφόρμας θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τα σχολεία με τη δωρεά πόντων που έχουν συλλέξει.
 • Κάθε σχολείο θα επιβραβευτεί για τη συμμετοχή του, ενώ στα πρώτα θα δοθούν χρηστικά δώρα.

Θα θέλαμε από εσάς να αφιερώσετε λίγο χρόνο, να κάνετε εγγραφή στην ιστοσελίδα www.followgreen.gr με τις οδηγίες που ακολουθούν.

Στην ιστοσελίδα www.followgreen.gr , όπως φαίνεται και παρακάτω επιλέγετε το δήμο Ηρακλείου και στη συνέχεια κάντε την εγγραφή.

Προσοχή στον κωδικό που θα βάλετε, να τον σημειώσετε γιατί κάθε μήνα χρειάζεται να μπαίνετε να δωρίζετε πόντους στο σχολείο μας.

Μόλις κάνετε την εγγραφή θα λάβετε στο mail, που έχετε δηλώσει, επιβεβαίωση, και στη συνέχεια θα κάνετε είσοδο και θα μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα.

Πως κερδίζουμε πόντους: Στην καρτέλα “ΚΕΡΔΙΣΕ” υπάρχουν μικρά βίντεο, κουίζ, άρθρα και ενημερωτικό υλικό σχετικά με την ανακύκλωση. Καθώς βλέπετε ή διαβάζετε κάτι από αυτά κερδίζετε πόντους.

          Αφού ανοίξετε κάτι που σας ενδιαφέρει στο τέλος δεν ξεχνάμε να πατήσουμε το κουμπί της επιβράβευσης:

ΚΕΡΔΙΣΕΣ 5 ΠΟΝΤΟΥΣ! ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ!

Έπειτα επιλέγουμε την καρτέλα “ΣΧΟΛΕΙΑ

Πατάμε την επιλογή “ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ και βρίσκουμε το σχολείο μας.

Και πατάμε “ΔΩΡΕΑ ΠΟΝΤΩΝ

ΠΡΟΣΟΧΗ: μπορούμε να δωρίσουμε μόνο 100 πόντους κάθε μήνα!!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!!!

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ρωτήστε μας:
Χρονιάρη Κατερίνα – Αγιομυργιαννάκη Θάνια – Λεμονιά Έφη

Θέατρο στην τάξη με θέμα τον “Σχολικό εκφοβισμό”

Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε στο σχολείο μας την παράσταση «Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας» του Τάσου Αγγελόπουλου. Ένα θέατρο μέσα στην τάξη μας από την εταιρεία θεάτρου και παραστατικών Τεχνών BEHOLD. Θέμα της παράστασης ο ενδοσχολικός εκφοβισμός.

 • Πώς μπορεί να σπάσει ο κύκλος της βίας;
 • Είναι το κλειδί της λύσης οι παρατηρητές;

Ερωτήματα που ήρθαν στο προσκήνιο και μέσα από τις διαδραστικές πρακτικές της παράστασης προκάλεσαν  στα παιδιά μας θύελλα συναισθημάτων και σκέψεων.

Φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.

Σημαντική ήταν η παρέμβαση της ψυχολόγου του γυμνασίου μας, κ. Μαρίας Παναγιωτάκη, που βοήθησε να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας απέναντι σε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες της δράσης, κ. Καπελλάκη Ιωάννα, Μανετάκη Σοφία και Φουντά Γεωργία, σχεδίασαν συνοδευτικά ένα ερωτηματολόγιο για τον σχολικό εκφοβισμό που συμπλήρωσαν τα παιδιά διαδικτυακά και τα δεδομένα του οποίου θα επεξεργαστούν στη συνέχεια.

Ευχαριστούμε τη σκηνοθέτρια Ρία Μεντηλίδου για την εξαιρετική επεξεργασία του κειμένου καθώς και τους ηθοποιούς Αλίκη Ατσαλάκη και Θοδωρή Θεοδωρίδη που μας καθήλωσαν με τη δυναμική τους ερμηνεία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έκαναν λόγο για μία ξεχωριστή εμπειρία που μας έκανε όλους να σκεφτούμε με μεγαλύτερη ευαισθησία τι λέμε και τι κάνουμε.

4η Μαθητική πεζοπορία: Αρχάνες – Φουρνί – Σπήλια

Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 , η πεζοπορική ομάδα του σχολείου μας συμμετείχε στη μαθητική πεζοπορία που οργάνωσε ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου, με συνοδούς τους καθηγητές Ευφροσύνη Ροκαδάκη και Φωτεινή Πλουμάκη.

Τη φετινή χρονιά το θέμα των μαθητικών πεζοπορικών διαδρομών του Πεζοπορικού Ομίλου, έχει τίτλο «Φύση και Φυσικές Επιστήμες» , με επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος τον κ.Αποστολακάκη Αβραάμ, καθηγητής Φυσικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, συγγραφέας βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης και μέλος του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου.

Σκοπός της φετινής θεματικής ενότητας είναι η επαφή των μαθητών/μαθητριών με την φύση, η μελέτη του φυσικού κόσμου και η βιωματική σύνδεσή του με τις Φυσικές Επιστήμες (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γεωεπιστήμες).

Οι μαθητές/μαθήτριες με τη βοήθεια των συνοδών (εκπαιδευτικών και γονέων)  ανακαλύπτουν στοιχεία στη φύση, διερευνούν, θέτουν ερωτήματα, πειραματίζονται και μαθαίνουν για τον φυσικό μας κόσμο και τα φυσικά φαινόμενα. Παράλληλα, μελετώντας, μέσω των επιστημών, τον κόσμο ως ολότητα κατανοούν την ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος και την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για όλους.

Η πεζοπορία μας άρχισε από το μινωικό καλντερίμι στις Αρχάνες, που βρίσκεται στην αρχή του πανέμορφου τεχνητού δάσους Φουρνί, ένα μικρός κατάφυτος λόφος με κυπαρίσσια και πεύκα. Αφού το διασχίσαμε  φτάσαμε  σε αγροτικό δρόμο κι αρχίσαμε  να κατηφορίζουμε για να μπούμε σ’ ένα υπέροχο μονοπάτι με θέα το Ηράκλειο, τον Στρούμπουλα και τη θαλάσσια περιοχή της Αμμουδάρας. Πεζοπορώντας φτάσαμε στο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, κατηφορίσαμε  από αγροτικό δρόμο και στη συνέχεια, σε ευθεία γραμμή, μπήκαμε στο εντυπωσιακό φαράγγι της Αγίας Ειρήνης ή Κνωσανό φαράγγι που καταλήγει στην περιοχή Σπήλια. Διασχίζοντάς το  συναντήσαμε  πυκνή βλάστηση, νερό και νερόμυλους, ενώ στην έξοδό του θαυμάσαμε την υδατογέφυρα και  επισκεφτήκαμε  την ομώνυμη εκκλησία της Αγίας Ειρήνης. Στον περίβολο της, ένας όμορφος χώρος με δέντρα και παγκάκια,  δόθηκε ελεύθερος χρόνος για δραστηριότητες σχετικά με τις Φυσικές Επιστήμες.

Κινητικότητα καθηγητών στα πλαίσια προγράμματος KA1 Erasmus+

Στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+  KA122 με τίτλο «Μαθαίνω να διδάσκω ………..και για την Ευρωπαϊκή Ένωση» πραγματοποιήθηκε από  12 έως 19  Φεβρουαρίου 2023, κινητικότητα 5 καθηγητών στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Σκοπός της κινητικότητας ήταν η εμπλουτισμός των γνώσεων σε θέματα ενσωμάτωσης στη διδασκαλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των ευκαιριών και δυνατοτήτων αξιοποίησης της Ε.Ε. από τους μαθητές μας, τους μετέπειτα φοιτητές και ενεργούς πολίτες.

Οι Καθηγητές που μετακινήθηκαν ήταν: Παυλίδης Γεώργιος , Αποστολάκη Ειρήνη, Αραβιάκη Στυλιανή, Σπώκου Ελένη και Χρονιάρη Αικατερίνη.

Η επιμόρφωση έγινε στον εκπαιδευτικό οργανισμό EUROPASS TEACHER ACADEMY (Ακαδημία Εκπαίδευσης Καθηγητών) που εδρεύει στο Δουβλίνο και το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.

Το πρόγραμμα το παρακολούθησαν με ενθουσιασμό και επιτυχία οι καθηγητές μας.

 Δράσεις αυτές αποφέρουν πολλαπλά οφέλη τόσο στους συμμετέχοντες, όσο και σε όλη τη σχολική κοινότητα καθώς 

 • Διευρύνονται οι γνώσεις των συμμετεχόντων 
 • Επικοινωνούνται οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν στο σύλλογο καθηγητών
 • Αλληλεπιδρούν οι συμμετέχοντες με καθηγητές από άλλες χώρες και ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες 
 • Όλα αυτά εφαρμόζονται  στη διδασκαλία διευκολύνοντας τη μαθησιακή διαδικασία. 
 • Διαφημίζεται το  σχολείο και η χώρα  μας στο εξωτερικό. 
 • Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν  μια καινούρια χώρα και κουλτούρα.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ 12ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Εμείς οι μαθητές του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου, ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ και ΣΥΜΠΑΣΧΟΥΜΕ με τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν στα Τέμπη στις 28/02/2023.

Θρηνούμε για τις ψυχές που χάθηκαν άδικα και οργιζόμαστε με την ανευθυνότητα ενός κράτους που οφείλει να προστατεύει τους πολίτες του.

Θεωρούμε τραγικό το 2023 να εξαρτάται η ζωή μας από έναν μόνο άνθρωπο. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στήθηκε σε ένα βράδυ. Όλοι οι άνθρωποι παρακολουθούμαστε συστηματικά μέσω κινητών. Γιατί άραγε δεν παρακολουθούνταν συστηματικά τα τρένα που μεταφέρουν τόσες ζωές;

Προχθές ήταν το τρένο. Μεθαύριο τι θα είναι;

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών Γ τάξης στη Βουλή των Ελλήνων

Στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής που διδάσκεται από τον Στραταντωνάκη Μαρίνο και τη Λεμονιά Έφη στην Γ’ Γυμνασίου και σε συνεργασία με θέμα την πολιτική αγωγή στην Ελλάδα και τη λειτουργία της Βουλής, διοργανώσαμε τη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ναύπλιο -την πρώτη- και στην Αθήνα -την τωρινή πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους και στη Βουλή των Ελλήνων.

Έτσι 44 μαθητές και 3 εκπαιδευτικοί, η Λεμονιά Έφη, η Καθαράκη Γεωργία και ο Χαλκιαδάκης Γιώργος ξεκίνησαν με πλοίο την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023. Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στην πρώτη πρωτεύουσα το Ναύπλιο. Περιηγηθήκαμε στην πόλη και στο φρούριο Παλαμήδι. Επίσης, επισκεφτήκαμε το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και τον θολωτό τάφο του Ατρέα.

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στην Αθήνα πια, ξεναγηθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το απόγευμα παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση «Διάλεξε το θάνατό σου, αγάπη μου» στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου η μέρα ξεκίνησε με επίσκεψή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ενώ ακολούθησε η ξενάγηση στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ».

Την τελευταία ημέρα Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στην Αθήνα επισκεφτήκαμε τη Βουλή των Ελλήνων. Καθίσαμε στα έδρανα των βουλευτών, συζητήσαμε το πολιτικό μας σύστημα και την ευθύνη των ανθρώπων που ψηφίζονται να εκπροσωπούν το λαό. Το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων ακολούθησε, με πολύ γέλιο. Αμέσως μετά περιηγηθήκαμε στο κέντρο της Αθήνας: Πλατεία Συντάγματος, Μητρόπολη Αθηνών, Πλάκα, Μοναστηράκι, Αρχαία Αγορά. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήταν ο τελευταίος μας σταθμός πριν την επιβίβασή μας στο πλοίο για Ηράκλειο. Τα χορογραφημένα σιντριβάνια, οι τεράστιοι κήποι, η εθνική βιβλιοθήκη εντυπωσίασαν τα παιδιά.

Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της εκδρομής μας, το ταξιδιωτικό πρακτορείο για την άψογη συνεργασία, τους ξεναγούς μας κ. Σοφία σε Επίδαυρο και Μυκήνες και κ. Βαλένα για Ακρόπολη και Μουσείο Ακρόπολης.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τα παιδιά, που ήταν προσεκτικά και υπέροχα, συνεργάσιμα και ευγενικά και όλα κύλησαν άψογα!

Ενημέρωση μαθητών Γ τάξης για Σ.Μ.Ν. & αντισύλληψη

Ολοκληρώθηκε σήμερα Τετάρτη 1/3/2023 η ενημέρωση των μαθητών της Γ τάξης για θέματα σχετικά με τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα & την αντισύλληψη. Ευχαριστούμε θερμά την κα Ρουμπία Ανδρουλάκη, Μαια MSc και Αναπληρώτρια Συντονίστρια Δικτύου Μαιών Κρήτης της 7ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Κρήτης.

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε διάστημα τριών ημερών με δίωρη παρουσίαση-συζήτηση για το κάθε τμήμα ξεχωριστά.

«Πως θα πάμε; … με τα πόδια!» EECS NET EDS

Στις 18/2/2023 παρουσιάστηκε στην καταληκτική Ημερίδα του Προγράμματος Cos4Cloud του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία & Επιστήμη των Πολιτών. Δράσεις και Προοπτικές», το έργο με τα αποτελέσματά του.

Το σχολείο μας συμμετείχε στη δράση αυτή,  με την πεζοπορική ομάδα «Πως θα πάμε; … με τα πόδια» παρουσιάζοντας το έργο της. Υπεύθυνες καθηγήτριες Καλοψικάκη Ευαγγελία και Ροκαδάκη Ευφροσύνη.

Οι μαθητές μας χρησιμοποιώντας ως παρατηρητήριο την πλατφόρμα Pl@ntNet  διερεύνησαν την χλωρίδα  των περιοχών που επισκέφτηκαν. Ως παρατηρητές του περιβάλλοντος, φωτογράφισαν  φυτά, τα αναγνώρισαν μέσω της πλατφόρμας  και την ανατροφοδότησαν, συμβάλλοντας έτσι στον εμπλουτισμό της. Με αυτή τη δράση ενσωματώθηκε η ΕτΠ (Επιστήμη των Πολιτών) στην σχολική μας πραγματικότητα. Έτσι οι μαθητές μας ως  εθελοντές  επιστήμονες  συμβάλουν στην ενίσχυση της έρευνας για το περιβάλλον. 

Διαδικτυακή ξενάγηση στο Μουσείο Galileo Galilei

Την Παρασκευή 24/2/2023, σε συνεργασία με το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών Virtual Pathways   και Surrounded by Science και με συμμετοχή σχολείων από όλη την Ελλάδα, το τμήμα Β6 του σχολείου μας παρακολούθησε ζωντανή διαδικτυακή περιήγηση στο Μουσείο Γαλιλαίου στη Φλωρεντία της Ιταλίας (https://catalogue.museogalileo.it/?_ga=2.124150602.1704129835.1677366599-593633613.1677272117).

Με την υποστήριξη των ξεναγών Carmen Cagliari και Ilenia Ulivi, δόθηκε η ευκαιρία να μας παρουσιάσουν ορισμένα από τα εκθέματα του Μουσείου, με έμφαση στα μοναδικά τεχνουργήματα του Γαλιλαίου και να ενημερωθούμε για τις πρωτοποριακές του παρατηρήσεις  που έφεραν στον 17ο αιώνα την επανάσταση στην αντίληψη του ανθρώπου για το σύμπαν, συμβάλλοντας στην αυγή της σύγχρονης επιστήμης. Η διαδραστική αυτή εμπειρία συνεισέφερε στην υλοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης  «Από τους μύθους του ουρανού στη Σύγχρονη Επιστήμη», που συντονίζει η καθηγήτρια Φυσικής  Πλουμάκη Φωτεινή.

Οι μαθητές μας αντιλήφθηκαν την αξία της παρατήρησης, των ερωτημάτων και των υποθέσεων που γεννιούνται από αυτήν, το ρόλο του λάθους,  καθώς και την αξία των επιστημονικών οργάνων και του πειράματος στην αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας.

Το περιβάλλον που διαμορφώθηκε με αυτή τη συνεργασία, πέρα από τα προφανή οφέλη, διεύρυνε τις «διαστάσεις του σχολείου» στα μάτια των μαθητών μας, έδωσε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη κτήσης δεξιοτήτων που θα τους βοηθήσουν στο μέλλον και δημιούργησε αίσθημα ευφορίας  που εκφράστηκε στο τέλος της ξενάγησης με ένα ηχηρό «Thank you Galileo!»