Η ιστορία του Κατσαμπά…

12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου – Πολιτιστικό Πρόγραμμα 2019-2020
«Η ιστορία του Κατσαμπά, ή και όχι…»

Η ομάδα μας φέτος ασχολήθηκε με την ιστορία της γειτονιάς. Η έρευνά μας ξεκίνησε από τα μινωικά χρόνια και έφτασε μέχρι το σήμερα. Δεν σταμάτησε όμως μόνο σε αυτό… Η μακραίωνη ιστορία του Κατσαμπά στάθηκε η αφορμή να εμπνευστούμε μια σειρά από κείμενα, άλλα ανάλαφρα και χιουμοριστικά, άλλα γεμάτα ευαισθησία και προβληματισμό…
Υπεύθυνη προγράμματος: Φουντά Γεωργία ΠΕ02Φιλόλογος
(Το βίντεο ανήκει στις δραστηριότητες του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου και εξυπηρετεί καθαρά και μόνο εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Ακούγεται η μουσική: A-Ha – Take On Me, Two Princes, Cee Lo Green, Crazy, Arctic Monkeys – Do I Wanna Know?)

Ενημερωση για την προσέλευση μαθητών στο σχολείο

 1. Έχουμε στείλει μαζικά SMS στους γονείς/κηδεμόνες για την ημερομηνία προσέλευσης ( Δευτέρα 18/5 ή Τρίτη 19/5 ) των παιδιών τους στο σχολείο.
 2. Το πρόγραμμα μαθημάτων έχει ως εξής:
  • Από 18 έως 22 Μαΐου
  • Από 25 έως 29 Μαΐου
  • Από 1 έως 5 Ιουνίου.
   Επίσης από τη Δευτέρα τα τμήματα Α1, Α5, Α6, Α7, Β4 και Γ1 θα έρχονται καθημερινά, λόγω της μείωσης του αριθμού των μαθητών που παρακολουθούν δια ζώσης, μετά την αφαίρεση όσων μαθητών οι γονείς τους κατέθεσαν Υπεύθυνη Δήλωση.
 3. Έρχονται στο σχολείο μόνο οι μαθητές που έχουν μάθημα τη συγκεκριμένη ημέρα. Οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά, με email, με FAX. Απαγορεύεται η είσοδος σε κάθε άτομο που δεν εμπλέκεται με την εκπαιδευτική διαδικασία τη συγκεκριμένη ημέρα.
 4. Υπάρχει η δυνατότητα να απουσιάζουν οι μαθητές χωρίς υπολογισμό των απουσιών σε περίπτωση που ο γονέας/κηδεμόνας καταθέσει στο σχολείο Υπεύθυνη Δήλωση, όπου αναγράφεται και ο λόγος.
 5. Όσοι μαθητές δεν προσέρχονται στο σχολείο, οφείλουν να παρακολουθούν τα μαθήματα στην Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη (η-τάξη, eclass).
 6. Ο κάθε μαθητής οφείλει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής για την προστασία των ιδίων, της σχολικής κοινότητας και των οικογενειών τους,

Εβδομάδα 11-15 Μαΐου & επανέναρξη λειτουργίας του σχολείου στις 18/5

Ενημερώνουμε ότι:
1) Ξαναλειτουργούν σταδιακά οι υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.
2) Για το πρόγραμμα τηλεμαθημάτων επιλέξτε ΕΔΩ.
3) Από τις 18/5 ξεκινά η λειτουργία των γυμνασίων. Οι μαθητές θα παρακολουθούν μαθήματα ημέρα παρά ημέρα, διότι το κάθε τμήμα θα χωριστεί σε δύο υπό-τμήματα και θα έρχονται στο σχολείο εναλλάξ.
4) Προτείνεται οι μαθητές να παραμείνουν στο σπίτι τους, όταν οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της ευρύτερης οικογένειας τους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπολογίζονται οι απουσίες με Υπεύθυνη Δήλωση του γονέα/κηδεμόνα, την οποία πρέπει να αποστείλει υπογεγραμμένη στο σχολείο με Fax, email.

Διαβάστε τις οδηγίες και τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία οφείλουν να τηρούν τα μέλη της σχολικής μας κοινότητας για την προστασία, την υγεία τους και των οικογενειών τους.

Λειτουργία σχολείου μετά το Πάσχα

Ενημερώνουμε τους μαθητές μας και τους γονείς / κηδεμόνες τους, ότι βάσει της ΠΝΠ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 24343 από τη Δευτέρα 27 Απριλίου έως και 10 Μαΐου συνεχίζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση:
1) με την ασύγχρονη μέθοδο με χρήση της πλατφόρμας eclass και
2) με τη σύγχρονη μέθοδο με τη χρήση της πλατφόρμας webex. Για τα προγράμματα τηλε-μαθημάτων επιλέξτε την αντίστοιχη ημερομηνία:
# της Δευτέρας 11 Μαΐου 2020

Βάσει του διαγγέλματος του πρωθυπουργού ότι θα επιστρέψουν οι μαθητές γυμνασίου στις 18 Μαΐου, καθίσταται ΑΝΑΓΚΑΙΑ η συμμετοχή των μαθητών τόσο στην ασύγχρονη όσο και στη σύγχρονη πλατφόρμα εκπαίδευσης. Επίσης μετά την πρώτη εφαρμογή της εξ αποστάσεως, όπου πραγματοποιούνταν επαναλήψεις, στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι εκπαιδευτικοί σε παράδοση νέας ύλης.

Ακόμη, συνιστούμε προς αποφυγή παραπληροφόρησης και αγχωτικών καταστάσεων, να ενημερώνεστε για οποιαδήποτε υπουργική απόφαση, έγκαιρα και έγκυρα από τα email που σας αποστέλλουμε, από τον παρόντα ιστότοπο, της Δ.Δ.Ε. Ηρακλείου και του Υ.ΠΑΙ.Θ. Αποφύγετε πληροφόρηση από ιστότοπους και δελτία ειδήσεων με πιθανές “διαρροές” ή/και “αποκλειστικές” πληροφορίες.

Διακοπές Πάσχα & μετέπειτα λειτουργία σχολείων

Καταρχάς ευχόμαστε στα μέλη της σχολικής μας κοινότητας καλό Πάσχα με υγεία και οικογενειακή ευτυχία. Ας δώσουν οι άγιες αυτές ημέρες, δύναμη σε όλους να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία.
Επίσης ενημερώνουμε τους μαθητές μας και τους γονείς/κηδεμόνες τους, ότι δόθηκε παράταση στην αναστολή λειτουργίας των σχολείων μέχρι την Κυριακή 10 Μαΐου 2020.
Οπότε παρακολουθείτε (1) τα email σας (https://webmail.sch.gr) και (2) τις αναρτήσεις στον ιστότοπο του σχολείου, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με (α) την ασύγχρονη (https://eclass.sch.gr) και (β) τη σύγχρονη (webex) εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Διευκρινήσεις για τη χορήγηση laptop/tablet

Ενημερώνουμε του μαθητές μας και τους γονείς τους ότι με νεότερη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, διευκρινίζεται ότι η καταγραφή φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών/συσκευών, αφορά αποκλειστικά και μόνο σε ελλείψεις της σχολικής μονάδας και επ’ ουδενί φυσικών προσώπων (εκπαιδευτικών ή μαθητών). Για να διαβάσετε το σχετικό έγγραφο ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΔΩ.

Πρόγραμμα μαθημάτων & οδηγίες σύνδεσης

Ενημερώνουμε τους μαθητές και γονείς/κηδεμόνες τους, ότι έχει σταλεί στα email τους το πρόγραμμα τηλε-μαθημάτων και οδηγίες για τον τρόπο σύνδεσης με την πλατφόρμα Cisco Webex Meeting μέσω υπολογιστή / tablet / κινητού τηλεφώνου.
Επίσης μπορείτε να δείτε τα σχετικά έγγραφα:

 1. για το πρόγραμμα μαθημάτων σύγχρονης εκπαίδευσης, όπως αυτό εφαρμόστηκε από 1 έως 9 Απριλίου επιλέξτε ΕΔΩ.
 2. για τις οδηγίες σύνδεσης μέσω υπολογιστή / tablet / κινητού τηλεφώνου, επιλέξτε Εδώ. Δείτε σχετικό βίντεο στο YouTube.
 3. σε περίπτωση που δεν διαθέτετε έναν από τους παραπάνω τρόπους, μπορείτε να συνδεθείτε μέσω σταθερού τηλεφώνου, όπου μόνο θα ακούτε. Ενημερωθείτε για τη διαδικασία από το σχολείο πριν την έναρξη των μαθημάτων.

Επίσης ορισμένες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν πλοήγηση στους ιστότοπους που χρησιμοποιούνται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, χωρίς χρέωση δεδομένων (MB). Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε τη σχετική ανάρτηση του υπουργείου, ΕΔΩ.

Τηλε-μαθήματα με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Σε συνέχεια της ασύγχρονης εξ αποστάσεως μάθησης, η οποία υλοποιείται μέσω της Ηλεκτρονικής Σχολικής Τάξης (eclass), ενημερώνουμε τους μαθητές και γονείς/κηδεμόνες τους ότι πρόκειται να ξεκινήσει από την Τετάρτη 1 Απριλίου ο σύγχρονος τρόπος μάθησης με χρήση της πλατφόρμας Cisco Webex Meeting.

Καλούνται οι μαθητές και γονείς/κηδεμόνες να παρακολουθούν καθημερινά τα emails τους, διότι θα τους αποσταλούν οδηγίες, αρχείο με τους συνδέσμους για τις εικονικές αίθουσες των καθηγητών και το πρόγραμμα των τηλε-μαθημάτων.

Εντωμεταξύ, για να προετοιμαστείτε, μελετήστε τον οδηγό μαθητή για την εξ αποστάσεως σύγχρονη εκπαίδευση, όπου περιγράφονται οι ενέργειες που απαιτούνται για τη σύνδεση με την εικονική τάξη μέσω smartphone, tablet και υπολογιστή.

Μη λειτουργία σχολείων έως 10/4 & οδηγίες για την ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Ενημερώνουμε τη σχολική μας κοινότητα ότι παρατείνετε η απαγόρευση λειτουργίας των σχολείων έως την Παρασκευή 10 Απριλίου. Οπότε ως πιθανή ημερομηνία επιστροφής μαθητών και εκπαιδευτικών ορίζεται η Δευτέρα 27/4.

Για την ασύγχρονη εξ αποστάσεως μάθηση παρακολουθείτε την πλατφόρμα eclass.sch.gr του Πανελλήνιο Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ). Οι καθηγητές δημιουργούν μαθήματα και αναρτούν υλικό για τους μαθητές. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέγετε από τον ιστότοπο του σχολείου το μενού: “Εκπαιδευτικό υλικό” -> “Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη”.

Για την καλύτερη ενημέρωση των μαθητών, παρακολουθείτε τα emails σας στο ΠΣΔ: https://webmail.sch.gr Το όνομα χρήστη και ο κωδικός έχει σταλεί στο κινητό τηλέφωνο του κάθε γονέα/κηδεμόνα.

Για την σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση (τηλεμαθήματα σε πραγματικό χρόνο) θα ακολουθήσει ενημέρωση, μόλις μας αποσταλούν οδηγίες.