Έναρξη Σχολικού Μαραθωνίου Ανακύκλωσης 2023

Στο πλαίσιο της έναρξης του νέου Σχολικού Μαραθωνίου Ανακύκλωσης (Followgreen – Green schools), έγινε την Τετάρτη 18/01/23 και ώρα 11:00 στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη,  ενημέρωση σε εκπρόσωπο του σχολείου μας.

Ο Δήμος Ηρακλείου, συνεχίζει τις δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης – ενημέρωσης πολιτών για την ανακύκλωση με τη λειτουργία μίας νέας δημοτικής ψηφιακής πλατφόρμας ανακύκλωσης.

Σχετικά με την παραπάνω ενέργεια, προγραμματίζεται Σχολικός Μαραθώνιος Ανακύκλωσης για όλα τα δημοτικά σχολεία του Δήμου μας και σε 8 Γυμνάσια τα οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον, μεταξύ των οποίων και το δικό μας, με σκοπό την ενεργή συμμετοχή της μαθητικής κοινότητας στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Σε κάθε σχολείο θα διανεμηθούν μικροί κάδοι ανακύκλωσης, στους οποίους θα πραγματοποιείται αποκλειστική συλλογή υλικών, όπως χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό και μπαταρίες.

  • Η συλλογή θα γίνεται από αδειοδοτημένους συνεργαζόμενους φορείς κατόπιν ειδοποίησης από πλευράς του σχολείου.
  • Οι επιδόσεις κάθε σχολείου στην ανακύκλωση θα καταγράφονται στην ειδική ενότητα της πλατφόρμας με τίτλο ‘ΣΧΟΛΕΙΑ’ και σύνδεσμο www.followgreen.gr/heraklion/contest, ενώ τα μέλη της πλατφόρμας θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τα σχολεία με τη δωρεά πόντων που έχουν συλλέξει.
  • Κάθε σχολείο θα επιβραβευτεί για τη συμμετοχή του, ενώ στα πρώτα θα δοθούν χρηστικά δώρα.

διαδικτυακή δημοτική πλατφόρμα Followgreen  Green Schools  είναι ήδη διαθέσιμη από αρχές Ιανουαρίου και μπορείτε να την δείτε ακολουθώντας τον σύνδεσμο: www.followgreen.gr/heraklion/contest

Με το να γίνετε μέλος στην πλατφόρμα θα έχετε την δυνατότητα να ενισχύσετε το σχολείο μας. Για εγγραφή χρειάζεται μόνο email. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι μαθητές.

Στην πλατφόρμα , πηγαίνοντας στη σελίδα «ΚΕΡΔΙΣΕ», κερδίζεις πόντους ανοίγοντας και ολοκληρώνοντας τους εφαρμογές που βρίσκονται εκεί. Τους πόντους αυτούς μπορείς να τους δωρίσεις στο σχολείο μας πηγαίνοντας στη σελίδα « ΣΧΟΛΕΙΑ» . Είναι μια πολύ ωραία δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε , σταδιακά , μαζί με τα παιδιά και συγχρόνως να ενημερωθείτε και ευαισθητοποιηθείτε για θέματα ανακύκλωσης.

Διάλεξη-συζήτηση με γονείς για τις “εξαρτήσεις-εθισμός”

Ο Σύλλογος Γονέων & κηδεμόνων, το 12ο Γυμνάσιο και το 6ο ΓΕΛ Ηρακλείου διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα τις εξαρτήσεις και τους εθισμούς των εφήβων.

Η Διάλεξη-συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του γυμναστηρίου του σχολικού μας συγκροτήματος την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 7:00 μμ. Ο ψυχίατρος και Διευθυντής Ε.Σ.Υ. στο ΠΑ.Γ.Ν.Η. κος Βασίλειος Κούδας θα συζητήσει με τους γονείς για το παραπάνω θέμα και τη διαχείριση των εφήβων παιδιών τους μέσα στην οικογένεια.

Εκδήλωση για την εορτή των Τριών Ιεραρχών

Σήμερα 30 Ιανουαρίου 2023, ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου η ακολουθία της ευλόγησης των άρτων και της βασιλόπιτας. Τελέστηκε προεξάρχοντος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Πανοσ. Αρχιμανδρίτου κ. Βαρθολομαίου και του διακόνου Ευγενίου.

Erasmus+ KA1 “CULTURAL Ambassadors”- Φιλοξενία καθηγητών

Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας, με τη συνεργασία της ΜΚΟ “Μιλέτια“, το έργο Erasmus+ “Cultural ambassadors”. Η κ. Μαρία Δρακάκη από το «Μουσείο Σχολικής Ζωης» που εδρεύει στα Χανιά, ανέπτυξε σε εκπαιδευτικούς από την Φιλανδία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Ελλάδα τρόπους κινητοποίησης μιας ομάδας με οπτικά ερεθίσματα (αντικείμενα , έργα τέχνης, είκονες). Παράληλα έγιναν και βιωματικά εργαστήρια στην ομάδα των εκπαιδευτών, κατά τα οποία διαπιστώσαμε ότι η εφαρμογή των τεχνικών αυτών , όχι μόνο κινητοποιεί την ομάδα αλλά δίνει και πολλές πληροφορίες για το κάθε μέλος της ομάδας.Είναι μια άριστη τεχνική η οποία μπορεί να εφαρμοστεί και στην τάξη, π.χ. κατά την έναρξη του σχολικού έτους.

Σχολή Γονέων στο 12ο Γυμνάσιο

Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία “Σχολής Γονέων” στο γυμνάσιο μας και θα συνεχίσει με τακτικές συναντήσεις μια φορά κάθε μήνα. Συγκεκριμένα οι συναντήσεις πραγματοποιούνται την 1η Δευτέρα κάθε μήνα και ώρες 16:30 – 18:30 με υπεύθυνη την Κοινωνική Λειτουργό της Ε.Δ.Υ. του σχολείου μας Μαριάννα Τραβαγιάκη.

Δευτέρα 9/1/2023 – Επιστροφή στα σχολεία

Ευχόμαστε καταρχάς υγεία σε όλους και επιπλέον καλή πρόοδο στους μαθητές.

Ενημερώνουμε τους μαθητές και τους γονείς τους ότι τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 επιστρέφουμε στο σχολείο με το ισχύον πρόγραμμα: https://drive.google.com/file/d/1DFNb56Qd9x-Pl6bQhZ9zdoj4i280TJpz/view?usp=drivesdk

Το Α’ τετράμηνο λήγει στα τέλη Ιανουαρίου. Οι έλεγχοι επίδοσης των μαθητών θα δοθούν στους γονείς την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου. Επιπλέον την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του σχολείου Εθελοντική αιμοδοσία από την Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Ευχές

Τούτες τις γιορτινές ημέρες,
το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου στέλνει τις θερμότερες ευχές
σε όλα τα μέλη της σχολικής μας κοινότητας.
Ευχόμαστε το ερχόμενο έτος 2023
να δοθεί σε κάθε άνθρωπο
επί γης, οικογενειακή
&
παγκόσμια
ειρήνη.

Διδακτική επίσκεψη της Γ΄ τάξης σε Ι.Μ. Επανωσήφη & Αρχάνες

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022, η Γ’ τάξη του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο μοναστήρι του Επανωσήφη και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στις Αρχάνες, με συνοδούς καθηγητές: Αδαμάκη Αλκυόνη, Κόκλα Μαρία, Παπαδοπούλου Εμμανουέλα, Παπαχρονάκη Μαρία και Χαλκιαδάκη Γιώργο.

Η υποδοχή που μας επιφύλαξε ο Ηγούμενος Βαρθολομαίος της Ιεράς Μονής Επανωσήφη ήταν  θερμή, όπως και των υπόλοιπων καλογέρων. Τα παιδιά άκουσαν την ιστορία τού μοναστηριού και προσκύνησαν τις θαυματουργές εικόνες του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας. Είχαν δε την τύχη να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με τον Ιεραπόστολο Γενάδιο, Μητροπολίτη Μποτσουάνας, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται εκεί κι ο οποίος διαμένει μόνιμα στη Νότια Αφρική. Τα παιδιά έμαθαν ενδιαφέροντα πράγματα για τον τρόπο ζωής των ιεραποστόλων και για τις ορθόδοξες ελληνικές κοινότητες που υπάρχουν στη Νότια Αφρική.

Στις Αρχάνες οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο χώρο του Ανοιχτού Πανεπιστημίου από αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου και η διδακτική επίσκεψη τελείωσε με βόλτα στους δρόμους του πανέμορφου χωριού των Αρχανών.

Τα παιδιά έμειναν ενθουσιασμένα και τα ίδια ήταν πρότυπα συμπεριφοράς.

Ένας κόσμος χωρίς καπνό: αντικαπνιστικές δράσεις

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου πρόκειται να υλοποιήθούν σε όλα τα τμήματα του σχολείου μας δράσεις με τίτλο «Ένας κόσμος χωρίς καπνό» που στοχεύουν στην πρόληψη του καπνίσματος. Οι εκπαιδευτικοί, Φουντά Γεωργία, Φιλόλογος και Δοξαστάκης Μανόλης, Πληροφορικός, οργάνωσαν μία σειρά από δραστηριότητες που αφορούν σε θέματα:

  • ενημέρωσης για τις συνέπειες του καπνίσματος 
  • έρευνας πάνω σε μύθους και αλήθειες για το κάπνισμα 
  • ανάδειξης των παγίδων που κρύβει η διαφήμιση 
  • απομυθοποίησης των λόγων για τους οποίους καπνίζουν οι έφηβοι
  • αντίστασης (μέσα από βιωματικά παιχνίδια) στην πρόκληση του τσιγάρου 

Το υλικό της δράσης υπάρχει αναρτημένο σε ανοιχτό μάθημα  της e-class, https://eclass03.sch.gr/courses/1701056326/ στο οποίο έχουν πρόσβαση μαθητές και γονείς.