Αρχείο κατηγορίας Ανακοινώσεις

Περιβαλλοντική δράση: “Ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών PET”

Με τη λήξη του διδακτικού έτους, ολοκληρώθηκε στο σχολείο μας η Περιβαλλοντική δράση η οποία είχε ως κύριο στόχο τη συλλογή και τελικά την Ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών.

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, οι μαθητές/τριες συγκέντρωναν τα πλαστικά μπουκάλια (τύπου PET) που χρησιμοποιούσαν στο σχολείο. Σήμερα παραδίδουμε στην υπηρεσία ανακύκλωσης του Δήμου Ηρακλείου 26 μεγάλες σακούλες με πλαστικά μπουκάλια.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές του σχολείου που συμμετείχαν στη δράση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους/στις μαθητές/τριες:  Γιανναδάκη Αντωνία, Ρεμιδιανάκη Μαρία, Καλομοίρη Γιώργο, Καναβάκη Αντώνη, Μυσιρλή Γιάννη, Συλλιγνάκη Στέλλα, Φαρσαράκη Ελευθερία, Χαλκίτη Ζωή, Χειλουδάκη Νεφέλη, Αρνοπούλου Χριστίνα, Κορνελάκη Σοφία, Μωραΐτη Κυριακή, Παπαδάκη Γεωργία και Τεριζάκη Αλέξανδρο.

Οι παραπάνω μαθητές/τριες ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά των πλαστικών μπουκαλιών από την αίθουσα σε ειδικό χώρο. Υπεύθυνος για την οργάνωση της περιβαλλοντικής δράσης και τον συντονισμό των μαθητών ήταν ο καθηγητής Μελιδωνέας Γεώργιος, Χημικός MSc.
Ευελπιστούμε ότι στο επόμενο σχολικό έτος, η περιβαλλοντική δράση θα βρει ακόμα μεγαλύτερη ανταπόκριση από τους μαθητές μας.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Ηρακλείου και ιδιαιτέρως τον Αντιδήμαρχο Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος & Αθλητισμού κο Κωνσταντίνο Βαρδαβά για την υποστήριξη στην περιβαλλοντική δράση του σχολείου.

ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ !
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ !

Αποτελέσματα προκριματικών αγώνων του παιχνιδιού μας “12+”

Επιλέξτε την εικόνα για να αξιολογήσετε το παιχνίδι

Την εβδομάδα 16-20 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκαν στην αυλή του σχολείου οι προκριματικοί αγώνες του παιχνιδιού μας “12+” μεταξύ των είκοσι (20) ομάδων του σχολείου. Οι τέσσερις (4) ομάδες που προκρίθηκαν και θα αγωνιστούν στον τελικό την Παρασκευή 27/5/2022 είναι:

 • Από τον όμιλο Α, η ομάδα 16-“No name”. Εμψυχωτής της ομάδας η καθηγήτρια Σοφία Μανετάκη.
 • Από τον όμιλο Β, η ομάδα 20-“Black Mambas”. Εμψυχωτής της ομάδας η καθηγήτρια Μαρία Χρονάκη.
 • Από τον όμιλο Γ, η ομάδα 14-“Οι ροζ ιπποπόταμοι”. Εμψυχωτές της ομάδας οι καθηγητές Γιώργος Τζιμπραγός & Ραφαήλ Κωνσταντινίδη
 • Από τον όμιλο Δ, η ομάδα 9-“Καλομοίρηδες”. Εμψυχωτές της ομάδας οι καθηγήτριες Πολίνα Γκιαουράκη & Κατερίνα Χρονιάρη.

Καλούνται οι μαθητές να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης του παιχνιδιού https://eclass03.sch.gr/courses/1701056325/ ώστε να λάβουμε ανατροφοδότηση για μελλοντικές βελτιώσεις.

Ημερήσια εκδρομή Β τάξης στο Ρέθυμνο

Την Τετάρτη 18/5/2022 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή των μαθητών της Β τάξης στο χωρίο Μαργαρίτες όπου επισκεφθήκαν εργαστήριο κεραμικής “Τσικαλαριό”, στο Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας, στην Ιερά Μονή Αρκαδίου και στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Διδακτική επίσκεψη στο 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου

Τη Δευτέρα 16/05/2022 το τμήμα Γ1 του σχολείου μας, με συνοδούς την κ. Ευφροσύνη Ροκαδάκη  και την κ. Ευαγγελία Καλοψικάκη, επισκέφτηκε το 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου. Οι μαθητές έμαθαν για την κλιματική αλλαγή ,τα αίτια που οξύνουν το πρόβλημα, πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων που αφορούν την κλιματική αλλαγή και πρότειναν λύσεις για μείωση των προβλημάτων.

Τα πειράματα ήταν σχετικά με τα εξής:

 • Φαινόμενο του θερμοκηπίου
 • Ανύψωση στάθμης θαλασσών
 • Ρεύματα θερμότητας
 • Οξίνιση ωκεανών
 • Φαινόμενο Albedo

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Ειρήνη Δερμιτζάκη,  υπεύθυνη 2ου ΕΚΦΕ  για την  ενδιαφέρουσα παρουσίαση και την καθοδήγησή τους στην υλοποίηση των πειραμάτων από τους μαθητές.

Συμμετοχή στο 11ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Το σχολείο μας συμμετέχει με την ταινία μικρού μήκους “MONOS”, η οποία ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας της κινηματογραφικής μας ομάδας CINEpeace με τα μαθήματα Εργαστήριο Δεξιοτήτων και Πληροφορικής. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την εκπαιδευτικό μας κα Αποστολάκη Ερη, η οποία με το να εντάσσει στην διδακτική πρακτική της, την αγάπη της για τον κινηματογράφο, κινητοποιεί τους μαθητές και τους δίδει τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους και να “βλέπουν” το σχολείο μέσα σε ένα πιο ανοικτό και ευρύ πεδίο δράσεων.

Δράση με την ηθοποιό & σκηνοθέτιδα Σοφία Δερμιτζάκη

Το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου ευχαριστεί θερμά τη διακεκριμένη ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Σοφία Δερμιτζάκη που μας έκανε τη τιμή να παρευρεθεί στο σχολείο μας την Παρασκευή 13/5/2022, ύστερα από πρόσκληση των φιλολόγων Μαρίας Παπαχρονάκη, Εμμανουέλας Παπαδοπούλου, Ειρήνης Μουδατσάκη & Πολυτίμης Γκιαουράκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της δράσης που έχουν οργανώσει με τίτλο “Μαθαίνω βιωματικά – γίνομαι ηθοποιός (παίζουμε την Ελένη)”.

Οι μαθητές μας αποκόμισαν από την κα Δερμιτζάκη σημαντικές πληροφορίες για την τέχνη του θεάτρου και το ρόλο του ηθοποιού. Βίωσαν την υποκριτική τέχνη μέσα από διασκευές σκηνών της τραγωδίας “Ελένη του Ευριπίδη” στην κρητική διάλεκτο, τις οποίες είχαν δουλέψει κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος κι ευελπιστούμε η θεατρική τέχνη να έχει αγγίξει τις καρδιές τους.

3η κινητικότητα για το πρόγραμμα ERASMUS+ «FROM LOCAL TO GLOBAL ENVIRONMENTAL AWARENESS»

Το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου ταξίδεψε στη Ρουμανία, στην πόλη Suceava,  από τις 30 Απριλίου έως 7 Μαϊου 2022, για την 3η κινητικότητα του προγράμματος ERASMUS+ 2020-2023 «From local to global environmental  awareness», στο οποίο συμμετέχει. Οι μαθητές της Β΄ τάξης Βασιλάκη Μαρία, Ελιώτη Καλλιόπη, Κεφαλάκης Κων/νος και Μπέης Ραφαήλ, με συνοδούς καθηγητές τη Χρονιάρη Κατερίνα και Ροκαδάκη Ευφροσύνη, συναντήθηκαν με τους εταίρους τους από την Πολωνία, Ισπανία, Τουρκία, Πορτογαλία, και Ρουμανία για να συζητήσουν τα θέματα της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και του καταναλωτισμού

 Η πρώτη στάση ήταν το Βουκουρέστι, όπου μαθητές και καθηγητές είχαν τη ευκαιρία να γνωρίσουν κάποια από τα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Ρουμανίας.

Στην πόλη Suceava φιλοξενήθηκαν από το σχολείο  COLEGIUL NATIONAL DE INFORMATICA «SPIRU HARET». Η τελετή έναρξης της συνάντησης άνοιξε με τους μαθητές του σχολείου να τραγουδούν  παραδοσιακά τραγούδια, ενώ στους παραδοσιακούς χορούς, που ακολούθησαν, συμμετείχαν τόσο οι μαθητές, όσο και οι καθηγητές των ξένων  αποστολών. Στον υπαίθριο χώρο της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες δοκίμασαν παραδοσιακά πιάτα της Ρουμανίας. Στη συνέχεια οι ομάδες παρουσίασαν τις εργασίες τους πάνω στο θέμα της εν λόγω κινητικότητας: «Υπερεκμετάλευση φυσικών πόρων και καταναλωτισμός».

Οι δράσεις των επόμενων ημερών πάνω στο ίδιο θέμα ήταν :

 • Δημιουργία βίντεο διαφήμισης για ευαισθητοποίηση του καταναλωτή
 • Πώληση προϊόντων κατασκευασμένων από τους μαθητές με νόμισμα “αγκαλιά” – buy for a hug !
 • Κατασκευή αφίσας
 • Φύτευση λουλουδιών στο eco-garden του σχολείου.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικες επισκέψεις 

 • στα ζωγραφισμένα μοναστήρια Sucevita και Voronet
 • στο χωριό Marginea όπου έμαθαν το μυστικό για την κατασκευή μαύρων κεραμικών, τεχνικής μοναδικής στην Ευρώπη
 • στο μουσείο ζωγραφιστών αυγών 
 • στο  κάστρο της Suceava.

Μαθητές και καθηγητές επέστρεψαν ενθουσιασμένοι και γεμάτοι από όμορφες εικόνες, καινούργιους φίλους και εμπειρίες. Ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στην  επόμενη κινητικότητα του προγράμματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα στο 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, στις αρχές Οκτωβρίου 2022.

Διάκριση μαθητριών μας σε Πανελλήνιο Αντκαπνιστικό διαγωνισμό

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Καθηγητών του σχολείου μας συγχαίρουν τις μαθήτριες μας Βελιγραντή Χριστίνα και Χαλκίτη Ζωή της Β΄ τάξης, οι οποίες συμμετείχαν στον 1ο Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό Γραφής και Αφίσας της FairLife L.C.C. με θέμα “Η πρώτη γενιά χωρίς καπνό, χωρίς άτμισμα”.

Οι μαθήτριες συμμετείχαν με Διατύπωση σύντομου μηνύματος (slogan) και Συγγραφή σύντομου διηγήματος Flash Fiction. Όπως αναφέρεται στην επιστολή “Η Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού μετά από την πρώτη αξιολόγηση των έργων συμπεριέλαβε τη συμμετοχή του σχολείου σας στη βραχεία λίστα των καλύτερων έργων από την οποία θα γίνει η τελική επιλογή”. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 25 Μαΐου 2022 από την επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού https://fairlifelcc.com/i-proti-genia-xoris-kapno-xoris-atmisma/

Τη φετινή σχολική χρονιά υλοποιούμε πρόγραμμα με υπεύθυνη την καθηγήτρια κα Γεωργία Φουντά για την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας σχετικά με τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία και στην καθημερινότητα ενός καπνιστή. Όλοι οι μαθητές του προγράμματος συμμετείχαν με παραγωγή έργου και επέλεξαν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό με τα δύο έργα των παραπάνω μαθητριών.

Μάιος 2022: Συμμετοχή σε δύο κινητικότητες Erasmus+

Το Σάββατο 30/4/2022 αναχώρησε για την πόλη Suceava της Ρουμανίας η πρώτη ομάδα καθηγητών & μαθητών, για να συμμετάσχουν στην 3η κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ 2020-2023 “From LOCAL to GLOBAL Environmental Awareness” την εβδομάδα 2 – 6 Μαΐου 2022.

Την Κυριακή 8/5/2022 πρόκειται να αναχωρήσει για την πόλη Swiecany της Πολωνίας η δεύτερη ομάδα καθηγητών & μαθητών, για να συμμετάσχουν στην 6η κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ 2019-2022 “PREETI language” την εβδομάδα 9 – 13 Μαΐου 2022.

Προετοιμασία για e-εγγραφές μαθητών σε ΓΕΛ/ΕΠΑΛ

Ενημερώνουμε τους γονείς/κηδεμόνες μαθητών της Γ τάξης ότι οι εγγραφές-ανανεώσεις εγγραφών-μετεγγραφές των μαθητών/τριών στα Δημόσια Λύκεια (ΓΕ.Λ./ΕΠΑ.Λ.) για το σχολικό έτος 2022-23 θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές:
https://e-eggrafes.minedu.gov.gr

Προκειμένου να αποφευχθούν εγκαίρως τυχόν προβλήματα, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα: