3η κινητικότητα για το πρόγραμμα ERASMUS+ «FROM LOCAL TO GLOBAL ENVIRONMENTAL AWARENESS»

Το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου ταξίδεψε στη Ρουμανία, στην πόλη Suceava,  από τις 30 Απριλίου έως 7 Μαϊου 2022, για την 3η κινητικότητα του προγράμματος ERASMUS+ 2020-2023 «From local to global environmental  awareness», στο οποίο συμμετέχει. Οι μαθητές της Β΄ τάξης Βασιλάκη Μαρία, Ελιώτη Καλλιόπη, Κεφαλάκης Κων/νος και Μπέης Ραφαήλ, με συνοδούς καθηγητές τη Χρονιάρη Κατερίνα και Ροκαδάκη Ευφροσύνη, συναντήθηκαν με τους εταίρους τους από την Πολωνία, Ισπανία, Τουρκία, Πορτογαλία, και Ρουμανία για να συζητήσουν τα θέματα της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και του καταναλωτισμού

 Η πρώτη στάση ήταν το Βουκουρέστι, όπου μαθητές και καθηγητές είχαν τη ευκαιρία να γνωρίσουν κάποια από τα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Ρουμανίας.

Στην πόλη Suceava φιλοξενήθηκαν από το σχολείο  COLEGIUL NATIONAL DE INFORMATICA «SPIRU HARET». Η τελετή έναρξης της συνάντησης άνοιξε με τους μαθητές του σχολείου να τραγουδούν  παραδοσιακά τραγούδια, ενώ στους παραδοσιακούς χορούς, που ακολούθησαν, συμμετείχαν τόσο οι μαθητές, όσο και οι καθηγητές των ξένων  αποστολών. Στον υπαίθριο χώρο της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες δοκίμασαν παραδοσιακά πιάτα της Ρουμανίας. Στη συνέχεια οι ομάδες παρουσίασαν τις εργασίες τους πάνω στο θέμα της εν λόγω κινητικότητας: «Υπερεκμετάλευση φυσικών πόρων και καταναλωτισμός».

Οι δράσεις των επόμενων ημερών πάνω στο ίδιο θέμα ήταν :

  • Δημιουργία βίντεο διαφήμισης για ευαισθητοποίηση του καταναλωτή
  • Πώληση προϊόντων κατασκευασμένων από τους μαθητές με νόμισμα “αγκαλιά” – buy for a hug !
  • Κατασκευή αφίσας
  • Φύτευση λουλουδιών στο eco-garden του σχολείου.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικες επισκέψεις 

  • στα ζωγραφισμένα μοναστήρια Sucevita και Voronet
  • στο χωριό Marginea όπου έμαθαν το μυστικό για την κατασκευή μαύρων κεραμικών, τεχνικής μοναδικής στην Ευρώπη
  • στο μουσείο ζωγραφιστών αυγών 
  • στο  κάστρο της Suceava.

Μαθητές και καθηγητές επέστρεψαν ενθουσιασμένοι και γεμάτοι από όμορφες εικόνες, καινούργιους φίλους και εμπειρίες. Ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στην  επόμενη κινητικότητα του προγράμματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα στο 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, στις αρχές Οκτωβρίου 2022.