Στα χρώματα της δυτικής Μακεδονίας

Από τις 7 ως τις 12 Νοεμβρίου 2022 η ομάδα του πολιτιστικού προγράμματος «Τροχός τα ανθρώπινα» του σχολείου μας με συνοδούς τις καθηγήτριες Ευαγγελία Καλοψικάκη, Ευφροσύνη Ροκαδάκη και Μαρία Χρονάκη πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς στη Δυτική Μακεδονία.

Την πρώτη μέρα της εκδρομής κατευθυνόμενη προς Καστοριά η ομάδα επισκέφθηκε το Γεφύρι της Άρτας και το Μέτσοβο όπου θαύμασε το μοναδικό φυσικό τοπίο όπως και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της περιοχής.

Τη δεύτερη μέρα οι μαθητές μας συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ” που υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης με υπεύθυνο αρχαιολόγο τον κύριο Θεοχάρη Τσάμπουρα. Στο  πλαίσιο  του  προγράμματος πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τους εξαιρετικούς επιστήμονες Φωτεινή Βακρατσά (Μουσειολόγος), Ιωάννη Γάτα (Ιστορικός της Τέχνης) και Λάζαρο Μανουσέλη (Συντηρητής έργων τέχνης και αρχαιοτήτων) στο  ήδη  αποκατεστημένο  και  επισκέψιμο αρχοντικό  της  Πούλκως και υλοποιήθηκε  ένα  δια  ζώσης  εικαστικό  εργαστήριο  με  διαδικτυακές προεκτάσεις.

Επίσης επισκέφθηκαν την παλαιότερη εκκλησία της Σιάτιστας, την Αγία Παρασκευή του 17ου αιώνα όπου ξεναγήθηκαν από ξεναγό του Δήμου Σιάτιστας.

Εν συνεχεία επισκέφθηκαν τον προϊστορικό οικισμό στο Δισπηλιό, τη Σπηλιά του Δράκου, την Παναγία Μαυριώτισσα και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στο Μαυροχώρι.

Το απόγευμα η εκπαιδευτικός-αφηγήτρια παραμυθιών Βάια Λαμπροπούλου παρουσίασε στα παιδιά την «Αφήγηση παραδοσιακών παραμυθιών απ’ όλη την Ελλάδα. Η τέχνη από το στόμα στο αυτί και από το αυτί στο στόμα».

Την τρίτη μέρα η ομάδα βρέθηκε στον Αρκτούρο και συγκεκριμένα στο καταφύγιο του λύκου στις Αγραπιδιές και της αρκούδας στο Νυμφαίο Φλώρινας. Είχαν όλοι τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν αυτά τα εξαίσια πλάσματα στο περιβάλλον όπου έχουν καταφύγει αφού βασανίστηκαν, εγκαταλείφθηκαν ή μεταφέρθηκαν λόγω κακών προηγούμενων συνθηκών διαβίωσης.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε βόλτα στην πανέμορφη πόλη της Καστοριάς με τα μοναδικά αρχοντικά και τη διάσημη λίμνη.

Την τέταρτη μέρα επιστρέφοντας στον Πειραιά πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Μονή Αγίου Στέφανου στα Μετέωρα και προβολή 3D με ξενάγηση στις Ιερές Μονές των Μετεώρων και στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας στο Κέντρο Ψηφιακής Προβολής Μετεώρων στην Καλαμπάκα.

Τις θερμές μας ευχαριστίες στο ξενοδοχείο Limneon Resort & Spa που μας υποδέχτηκε και μας φιλοξένησε στην Καστοριά (μένουμε υπόχρεοι!), στην κυρία Βάια Λαμπροπούλου που μας «ταξίδεψε» με τα παραμύθια της και φυσικά στην ομάδα του κυρίου Θεοχάρη Τσάμπουρα (αρχαιολόγος) για τη μοναδική ξενάγηση που ζωντάνεψε για το χατίρι μας αλλοτινές εποχές.

Η εκδρομή θα μας μείνει αξέχαστη. Μια μοναδική εμπειρία ζωής!