28/11 – Συμμετοχή σε δράση του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου

Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου  η πεζοπορική ομάδα του σχολείου μας  συμμετείχε στη μαθητική πεζοπορία που οργάνωσε ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου στην περιοχή του Πανασού. Οι μαθητές μας , με συνοδό την καθηγήτρια του σχολείου Ευφροσύνη Ροκαδάκη, περπάτησαν στην περιοχή και συνέλεξαν θραύσματα από όστρακα, πετρώματα καθώς και πεσμένα στο χώμα φύλλα και κλαδιά, ώστε να συνθέσουν ένα εφήμερο έργο τέχνης (τεχνική Land Αrt).

“Η σπηλιά με τα κρυμμένα μυστικά”

Η Land art είναι ένα καλλιτεχνικό κίνημα που ξεκίνησε από την Αμερική το 1968. Ήταν ένα κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στην πλαστική αισθητική και την αδίστακτη εμπορευματοποίηση της τέχνης. Το τοπίο και το έργο δένουν αρμονικά στο σύνολο, τα έργα δεν τοποθετούνται στο τοπίο αλλά το τοπίο είναι το μέσο δημιουργίας τους. Η Τέχνη της Γης δημιουργείται στη φύση. Χρησιμοποιούνται κυρίως φυσικά αλλά και τεχνητά υλικά. Τα έργα αφήνονται να διαβρώνονται στις φυσικές καιρικές συνθήκες. Η πορεία τους στο χρόνο ακολουθεί τις δυνάμεις της φύσης και καταλήγει στη φθορά, όπως κάθε ζωντανό στοιχείο. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η μονιμότητα, είναι η παρουσία. Έργα σώζονται κυρίως μέσα από τα βίντεο και τις φωτογραφίες.

Στρείδι του είδους Gryphaea crassostea ηλικίας περίπου 6 εκ. ετών

Οι μαθητές όλων  των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είχαν τελικό προορισμό τη λιμνοδεξαμενή της Γέργερης όπου συνέθεσαν τα έργα τους. Σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των παιδιών, η εμπειρία που βίωσαν ήταν διδακτική και άκρως διασκεδαστική!!! Δεσμευτήκαμε όλοι να το επαναλάβουμε σύντομα!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ  στην πρόεδρο του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου,  κ. Ελένη Πουλλάσυντονίστρια εκπαιδευτικού έργου ΠΕΚΕΣ Κρήτης, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, την εικαστικό κ. Εύα Αθανασιάδου  ,την κ. Ηλιάννα  Σάρρα, δασκάλα, για τη δημιουργία και την οργάνωση της δράσης αυτής και το ειλικρινές  ενδιαφέρον τους.