6η κινητικότητα προγράμματος ERASMUS+ στην Πορτογαλία 15-19 Μαΐου 2023

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελευταία κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο   «From local to global environmental awareness» από τις 15 έως τις 19 Μαΐου του τρέχοντος έτους στη μικρή πόλη Vagos της βόρειας Πορτογαλίας. Στην κινητικότητα εκτός από την Ελλάδα και την Πορτογαλία συμμετείχαν η Τουρκία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ισπανία.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου με ομάδα τεσσάρων μαθητών από τη Γ΄ Γυμνασίου με τους συνοδούς τους. Πιο συγκεκριμένα έλαβαν μέρος η Χριστίνα Αρνοπούλου, η Δάφνη Μαστοράκη, η Ελίνα Μπορμπουδάκη και η Νεφέλη Χειλουδάκη. Τους συνόδευσαν ο Διευθυντής του σχολείου Γεώργιος Παυλίδης και η φιλόλογος Σοφία Μανετάκη. Θέμα αυτής της κινητικότητας ήταν Green areas and water pollution (Ζώνες πράσινου και μόλυνση των υδάτων). Η ελληνική ομάδα παρουσίασε στην ολομέλεια της κινητικότητας τα λιγοστά δάση της Κρήτης με τα ενδημικά ζώα και φυτά αυτών, τις αιτίες μόλυνσης των υδάτων του νησιού και τις προτάσεις για τον περιορισμό της μόλυνσής τους.

Οι συμμετέχοντες των έξι χωρών παρακολούθησαν πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια που είχαν οργανώσει οι πορτογάλοι εταίροι με θέμα τη μόλυνση του Ατλαντικού τόσο στο σχολείο του Vagos  όσο και στο τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου στο Aveiro και δημιούργησαν ψηφιακό αρχείο με τα πορίσματα της έρευνάς τους και τις προτάσεις τους για τον περιορισμό της υδάτινης μόλυνσης. Επίσης πήραν μέρος στον καθαρισμό της παραλίας  Vagueria, έπαιξαν παιγνίδια προσανατολισμού στο δάσος Quinta do Ega, επισκέφτηκαν το μουσείο Maritimo de Inhavo στη  Vara όπου έμαθαν για το θαλάσσιο πλούτο της χώρας, απόλαυσαν τη βόλτα στα κανάλια του Αβέιρο, τη λεγόμενη Βενετία της Πορτογαλίας, με το  χαρακτηριστικό σκάφος moliceiro (σκάφος συλλογής φυκιών), επισκέφτηκαν το παραλιακό θέρετρο  Costa Nova  και περπάτησαν στα σοκάκια και τη Ribeira του Πόρτο. Η κινητικότητα έληξε με μια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση απονομής των πιστοποιητικών παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.  Μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν όλες τις ημέρες της κινητικότητας. Όλοι επέστρεψαν γεμάτοι εμπειρίες και θετικές εντυπώσεις.