To 12ο Γυμνάσιο ταξιδεύει στην Ιταλία με τα φτερά του ΕRASMUS+

Μια μοναδική εμπειρία έζησαν τέσσερις μαθήτριες του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου με τη συνοδεία δύο καθηγητριών-συνοδών στο Ariano-Irpino της Ιταλίας στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ «PREETI LANGUAGΕ» από τις 24 έως τις 29 Νοεμβρίου 2019.

Επίσκεψη στο Δημαρχείο

Αυτή ήταν η πρώτη κινητικότητα του προγράμματος και οι καθηγήτριες Καθαράκη Γεωργία και Αραβιάκη Στυλιανή μαζί με τις μαθήτριες Καγιαμπάκη Δήμητρα, Πετράκη Ευαγγελία-Ελένη, Σφακιωτάκη Μαρία-Ιωάννα και Χαρωνυκτάκη Γεωργία επισκέφτηκαν το σχολείο Ιstituto Istruzione Secondaria Superiore «RUGGERO II» στο Ariano Irpino, μια όμορφη πόλη στη νότια Ιταλία, όπου συναντήθηκαν με τους εταίρους από την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Τουρκία.

Το πρόγραμμα «PREETI LANGUAGE»  έχει σκοπό να βοηθήσει τους μαθητές να ανακαλύψουν την ιστορία και τον πλούτο των Ευρωπαϊκών γλωσσών, την αλληλεπίδραση μεταξύ τους και να εντοπίσουν τόσο τις διαφορές όσο και τις ομοιότητες στο λεξιλόγιό τους με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός online λεξικού με λέξεις κοινές στις γλώσσες των συμμετεχόντων χωρών (https://preetilanguage.wordpress.com). Στην Ιταλία οι μαθητές μελέτησαν τη Λατινική γλώσσα και την επίδρασή της  τόσο στην μητρική τους γλώσσα όσο και στα αγγλικά, παρουσίασαν θεατρικά κομμάτια βασισμένα στα λατινικά και ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στα εργαστήρια, τις συζητήσεις και τις παρουσιάσεις που είχε οργανώσει το σχολείο υποδοχής.

Επίσκεψη στην Πομπηία

Πέρα από τις παρουσιάσεις και τα εργαστήρια, η ελληνική αποστολή ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου και είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει τις παραδειγματικές υποδομές και τον τρόπο λειτουργίας του. Παράλληλα, γνώρισε την πόλη του Ariano Irpino, περπάτησε στα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια του, επισκέφτηκε το κάστρο και τον καθεδρικό ναό, ενώ είχε την τιμή να επισκεφτεί το δημαρχείο και να γνωρίσει από κοντά τον δήμαρχο της ιταλικής κωμόπολης. Τέλος, επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας και τη μαγευτική Νάπολη, καθώς και το υπέροχο Benevento με την μακρόχρονη ιστορία του.

Εργασία σε μικτές ομάδες

Η ελληνική αποστολή επέστρεψε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, γεμάτη όμορφες εικόνες και αξέχαστες εμπειρίες στις αποσκευές της, έχοντας δημιουργήσει καινούριες φιλίες, έχοντας γνωρίσει νέα μέρη και νιώθοντας τεράστια ευγνωμοσύνη για την απαράμιλλη φιλοξενία των Ιταλών εταίρων της. Επόμενος σταθμός για την ομάδα ERASMUS του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου: το Τσανάκαλε της Τουρκίας τον Απρίλιο. Για περισσότερες φωτογραφίες από την 1η κινητικότητα επιλέξτε τον σύνδεσμο:  https://preetilanguage.wordpress.com/1st-mobility-ariano-irpino/