Η Πεζοπορική ομάδα στο Φρούριο Τέμενος – Ρόκκα

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου  η πεζοπορική ομάδα του σχολείου μας  συμμετείχε στη μαθητική πεζοπορία που οργάνωσε ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου στον  Προφήτη Ηλία και στο  Κάστρο του (Φρούριο ΤέμενοςΡόκκα).

Οι μαθητές μας, με συνοδούς  τις καθηγήτριες του σχολείου μας  Ευφροσύνη Ροκαδάκη και Ευαγγελία Καλοψικάκη περπάτησαν  και συνέλεξαν θραύσματα από όστρακα, πετρώματα καθώς και πεσμένα στο χώμα φύλλα, κλαδιά και οστά ζώων, ώστε να συνθέσουν ένα εφήμερο έργο τέχνης (τεχνική Land Αrt).

Η Land art είναι ένα καλλιτεχνικό κίνημα που ξεκίνησε από την Αμερική το 1968. Ήταν ένα κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στην πλαστική αισθητική και την αδίστακτη εμπορευματοποίηση της τέχνης. Το τοπίο και το έργο δένουν αρμονικά στο σύνολο, τα έργα δεν τοποθετούνται στο τοπίο αλλά το τοπίο είναι το μέσο δημιουργίας τους. Η Τέχνη της Γης δημιουργείται στη φύση. Χρησιμοποιούνται κυρίως φυσικά αλλά και τεχνητά υλικά. Τα έργα αφήνονται να διαβρώνονται στις φυσικές καιρικές συνθήκες. Η πορεία τους στο χρόνο ακολουθεί τις δυνάμεις της φύσης και καταλήγει στη φθορά, όπως κάθε ζωντανό στοιχείο. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η μονιμότητα, είναι η παρουσία. Έργα σώζονται κυρίως μέσα από τα βίντεο και τις φωτογραφίες.

Τα έργα των μαθητών με την τεχνική αυτή ήταν ένα «Νεολιθικό Γήπεδο ποδοσφαίρου», ένα «Χωριουδάκι» και ένα «Ηλιακό Ρολόι». Σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των παιδιών, η εμπειρία που βίωσαν ήταν διδακτική και άκρως διασκεδαστική!!! Δεσμευτήκαμε όλοι να το επαναλάβουμε σύντομα!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ  στην πρόεδρο του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου,  κ. Ελένη Πουλλά και μέλη του συλλόγου που συνόδευσαν και εμψύχωσαν  όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στην πεζοπορία.