6η κινητικότητα ERASMUS+ “PREETI language” Święcany, Πολωνίας 9 έως 13 Μαΐου 2022

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 6η και τελευταία κινητικότητα του προγράμματος «PREETI LANGUAGE» από τις 9 έως τις 13 Μαΐου 2022 στο σχολείο Szkoła Podstawowa im. Henryka Sienkiewicza w Święcanach  στο Święcany της Πολωνίας. Συμμετείχαν ομάδες μαθητών και καθηγητών από την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ιταλία. Την Ελλάδα εκπροσώπησε το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου με 3 μαθητές και 2 συνοδούς-εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου: Κενδριστάκης Ιωάννης, Κιοστεράκης Σπυρίδων-Ορέστης και Σωμαράκης Εφραίμ συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς Αραβιάκη Στυλιανή και Καθαράκη Γεωργία. Η εν λόγω κινητικότητα είχε ως αντικείμενο τις σλαβικές γλώσσες και την επιρροή τους στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές γλώσσες.

Το πρόγραμμα άνοιξε με την καθιερωμένη τελετή έναρξης, ενώ στη συνέχεια η κάθε χώρα χόρεψε ένα παραδοσιακό χορό της πατρίδας της. Η πρώτη μέρα έκλεισε με παρουσίαση σύντομων θεατρικών δρώμενων από κάθε ομάδα, είτε στα Αγγλικά, είτε στη μητρική τους με όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις σλαβικής προέλευσης. Την επόμενη μέρα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στη μαγευτική Κρακοβία και να ανακαλύψουν την ιστορία της μέσα από ένα παιχνίδι γνώσεων και παρατηρητικότητας. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ένα εργαστήριο εκμάθησης πολωνικών χορών, ενώ αυτό που ενθουσίασε όλες τις ομάδες ήταν η επίσκεψη σε πάρκο με σκοινιά και η βόλτα με άμαξες μέσα στη μαγευτική πολωνική φύση. Καθώς ήταν η τελευταία κινητικότητα του προγράμματος, η κάθε ομάδα είχε ετοιμάσει βίντεο συνοψίζοντας τις πιο όμορφες στιγμές από όλο αυτό το ταξίδι και αναπολώντας όλα αυτά που έζησαν τα 3 αυτά χρόνια που πραγματοποιείται το πρόγραμμα. Τέλος, οι μαθητές συμμετείχαν σε διαγωνισμό βίντεο και meme με θέμα την εν λόγω κινητικότητα και τις σλαβικές γλώσσες.

Ως είθισται, η κινητικότητα έληξε με μία αποχαιρετιστήρια εκδήλωση απονομής των πιστοποιητικών παρακολούθησης στους συμμετέχοντες, όπου η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη λόγω της λήξης του προγράμματος «PREETI LANGUAGE», ενός προγράμματος που έφερε πολύ κοντά μαθητές και εκπαιδευτικούς από τις 6 αυτές χώρες και τους έδωσε την ευκαιρία να μοιραστούν μοναδικές εμπειρίες και πρωτόγνωρα συναισθήματα.

 Έτσι έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο η σχολική χρονιά για την ομάδα Erasmus του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου, μια χρονιά που είχε έντονο άρωμα Erasmus+ , αφού πραγματοποιήθηκαν 7 κινητικότητες στο εξωτερικό, ενώ το σχολείο μας φιλοξένησε τους Ευρωπαίους εταίρους του τον περασμένο Φεβρουάριο.