Επίσκεψη σε ιστορικούς ναούς & εργαστήριο αγιογραφίας

Τη Δευτέρα 11/4/2022 οι μαθητές του τμήματος Β6 του σχολείου μας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στα πλαίσια της δράσης μας «Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου με τα πρώτα πρώτα δόξα σοι»* με το παρακάτω πρόγραμμα:

Αρχικά επισκεφτήκαμε το Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά. Εκεί μας περίμενε και μας υποδέχτηκε εγκάρδια  ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος μίλησε στα παιδιά για την ιστορία του ναού, το ρόλο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, καθώς και τα μαθητικά του χρόνια. Απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών και τους συμβούλευσε να είναι επιμελείς στα μαθήματά τους και υπάκουοι στους γονείς και τους δασκάλους τους.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον παλαιό/μικρό ναό του Αγ. Μηνά όπου ο κ. Χαλκιαδάκης μας ξενάγησε στο ναό ο οποίος είναι ένα θησαυροφυλάκιο τέχνης και στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο Σιναϊτικό μετόχι του Αγ. Ματθαίου. Θαυμάσαμε το τέμπλο, τις εικόνες, την καθαρότητα και την τάξη του μοναστηριού.

Τέλος επισκεφτήκαμε τη Σχολή-Εργαστήρι Αγιογραφίας της κ. Ευσεβίας Χατζηνικολάου, η οποία με χαρά εξήγησε στους μαθητές πως κατασκευάζεται μια εικόνα. Μας έδειξε βιωματικά βασικές τεχνικές, έφτιαξε συνδυασμούς χρωμάτων που της ζήτησαν οι μαθητές και μας έδειξε τα βασικά εργαλεία ενός αγιογράφου. Επίσης μας μίλησε για την ιστορία της αγιογραφίας, τις βασικές σχολές, τα χαρακτηριστικά, τους αντιπροσώπους καθώς και την κατάνυξη την οποία πρέπει να βιώνει ο τεχνίτης για να αποδώσει τη μορφή του εκάστοτε Αγίου.