Μία πόλη, ένα οικοσύστημα!

Από τις 29/11 ως και τις 16/12 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μία πόλη, ένα οικοσύστημα» του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στο εργαστήριο συμμετείχαν και τα 5 τμήματα της Γ΄ Γυμνασίου με τις καθηγήτριες Ευαγγελία Καλοψικάκη, Ευφροσύνη Ροκαδάκη και Μαρία Χρονάκη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είχε τη μορφή ενός ταχύρρυθμου εργαστηρίου σχεδίασης (design workshop) το οποίο κάλεσε τους μαθητές να δοκιμάσουν έναν πολυδιάστατο τρόπο σκέψης και επίλυσης προβλημάτων και να αναπτύξουν τις δικές τους καινοτόμες ιδέες με στόχο τη βιωσιμότητα στα αστικά οικοσυστήματα. Μπροστά στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στην αύξηση κατανάλωσης ενέργειας και στην εξάντληση των φυσικών πόρων, οι μαθητές μας μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα αλλαγής της συμπεριφοράς και της νοοτροπίας των πολιτών απέναντι στο περιβάλλον αλλά και ότι ακόμη και σε επίπεδο μίας μικρής ομάδας, είναι εφικτό να βρεθούν βιώσιμες και πρωτοποριακές λύσεις για να βελτιώσουμε το παρόν αλλά κυρίως το μέλλον μας.

Οι μαθητές ανέλαβαν το ρόλο ενός φορέα της πόλης (σχολείο, δήμος, σούπερ-μάρκετ ή εταιρία ρούχων), αποφάσισαν οι ίδιοι με ποιο πρόβλημα θα ασχοληθούν, ήρθαν σε επαφή με διαφορετικές ομάδες χρηστών και σχεδίασαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μιας βιώσιμης πόλης που θα καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών της.

Μετά την ολοκλήρωση κάθε σχολικού προγράμματος, κάθε τμήμα παρέλαβε πιστοποίηση παρακολούθησης.