Εκπαιδευτική επίσκεψη σε Βιέννη & Πράγα

 Από τις 2/12/2022 έως 7/12/2022 – στα πλαίσια Σχολικού Πολιτιστικού Προγράμματος «Εθνικοί Ευεργέτες: η ραχοκοκαλιά του υπό διαμόρφωση νεοελληνικού κράτους: Αυστροουγγαρία» ομάδα 34 μαθητών από όλες τις τάξεις του Γυμνασίου μας με συνοδούς καθηγητές τις κ. Γκιαουράκη Πολυτίμη, Αθανασάκη Άννα και Παπαδοπούλου Εμμανουέλα επισκέφθηκε την Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης και την ελληνική συνοικία εκεί.

Πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες γειτονιές όπου μπορεί κανείς να ξεναγηθεί στην Αυστριακή πρωτεύουσα. Οι μαθητές μας ανακάλυψαν τις ρίζες της  που βρίσκονται ήδη στις αρχές του 18ου αιώνα, όταν άρχισαν να καταφτάνουν οι πρώτοι Έλληνες. Η Βιέννη είχε αρχίσει τότε να εξελίσσεται σε μεγάλο οικονομικό κέντρο, χάρη στις συμφωνίες που συνάφθηκαν ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στους Αψβούργους. Η μετανάστευση των Ελλήνων, κυρίως εμπόρων από τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Θράκη, αυξήθηκε ραγδαία μετά τα μέσα του 18ου αιώνα, χάρη στα προνόμια και τις διευκολύνσεις που τους δόθηκαν από τους αυτοκράτορες. Έστησαν τις επιχειρήσεις τους γύρω από τη σημερινή Griechengasse και πολύ γρήγορα έκαναν περιουσίες και ανήλθαν στην κοινωνική ιεραρχία, έχοντας ως κύριο σημείο συνάντησης τις δύο ορθόδοξες εκκλησίες.

Μπαίνοντας στην Αγία Τριάδα, εισήλθαμε αρχικά στον επιβλητικό πρόναο, ενώ εντυπωσιαστήκαμε από τη μεγαλοπρέπεια και τις πλούσιες λεπτομέρειες του εσωτερικού του κυρίως Ναού. Μας καλοδέχτηκαν πολύ εγκάρδια η κ. Παναγιώτα Πάτσιου που διδάσκει την ελληνική γλώσσα μαζί με τους μαθητές που μας οδήγησαν στον δεύτερο όροφο όπου λειτουργεί η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης. Ιδρύθηκε το 1801, αποτελώντας το πιο παλιό ελληνικό σχολείο του παροικιακού Ελληνισμού στην Ευρώπη. Μας ξενάγησαν στις αίθουσες και μας εξήγησαν ότι λειτουργεί τα απογεύματα, με μαθητές από όλες τις τάξεις (νηπιαγωγείο έως και λύκειο), προκειμένου τα μικρά Ελληνόπουλα να μάθουν τη γλώσσα, καθώς και την ιστορία της πατρίδας τους.

Η ξενάγηση των μαθητών μας στη Βιέννη συνέβαλε στο να συνειδητοποιήσουν ότι ήδη από το Βυζάντιο υπήρχαν επαφές των Ελλήνων με την πόλη αυτή.

Τις επόμενες μέρες οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Πράγα και το μοναδικό σχολείο που διδάσκει την ελληνική γλώσσα ως ξένη γλώσσα, καθώς και τη Δρέσδη, το Chesky krumlov και το Carlovy Vary ,αλλά και να ξεναγηθούν στις πόλεις αυτές γνωρίζοντας την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους.

Η εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη εντάσσεται και σε φετινή δράση που υλοποιεί η φιλόλογος κ. Γκιαουράκη Πολυτίμη με ομάδα εκπαιδευτικών του 12ου Γυμνασίου για τη μελοποιημένη ποίηση και τη μουσική θεραπευτικά.