Αρχείο κατηγορίας Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων

Αποτελέσματα προκριματικών αγώνων του παιχνιδιού μας “12+”

Επιλέξτε την εικόνα για να αξιολογήσετε το παιχνίδι

Την εβδομάδα 16-20 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκαν στην αυλή του σχολείου οι προκριματικοί αγώνες του παιχνιδιού μας “12+” μεταξύ των είκοσι (20) ομάδων του σχολείου. Οι τέσσερις (4) ομάδες που προκρίθηκαν και θα αγωνιστούν στον τελικό την Παρασκευή 27/5/2022 είναι:

 • Από τον όμιλο Α, η ομάδα 16-“No name”. Εμψυχωτής της ομάδας η καθηγήτρια Σοφία Μανετάκη.
 • Από τον όμιλο Β, η ομάδα 20-“Black Mambas”. Εμψυχωτής της ομάδας η καθηγήτρια Μαρία Χρονάκη.
 • Από τον όμιλο Γ, η ομάδα 14-“Οι ροζ ιπποπόταμοι”. Εμψυχωτές της ομάδας οι καθηγητές Γιώργος Τζιμπραγός & Ραφαήλ Κωνσταντινίδη
 • Από τον όμιλο Δ, η ομάδα 9-“Καλομοίρηδες”. Εμψυχωτές της ομάδας οι καθηγήτριες Πολίνα Γκιαουράκη & Κατερίνα Χρονιάρη.

Καλούνται οι μαθητές να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης του παιχνιδιού https://eclass03.sch.gr/courses/1701056325/ ώστε να λάβουμε ανατροφοδότηση για μελλοντικές βελτιώσεις.

Μαθητική πεζοπορία στο Φράγμα Αποσελέμη

Το Σάββατο 21 Μαΐου  η πεζοπορική ομάδα του σχολείου μας  συμμετείχε στη μαθητική πεζοπορία που οργάνωσε ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου στο φράγμα Αποσελέμη. Οι μαθητές μας , με συνοδό την καθηγήτρια του σχολείου Ευφροσύνη Ροκαδάκη, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, μπήκαν στη σήραγγα που βρίσκεται κάτω από το φράγμα για να δουν τους αγωγούς νερού, περπάτησαν κατά μήκος του φράγματος μέχρι το χωριό Αβδού και ζωγράφισαν σημεία της διαδρομής .

Το φράγμα Αποσελέμη είναι το μεγαλύτερο υδρευτικό έργο της Κρήτης και κατασκευάστηκε προκειμένου να λύσει ζωτικές ανάγκες ύδρευσης-άρδευσης των βορείων παραλίων της ανατολικής Κρήτης, από το Ηράκλειο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2012.

Το φράγμα βρίσκεται κοντά στα χωριά Ποταμιές και Αβδού. Συγκεντρώνει τα νερά από τα Λασιθιώτικα όρη (Οροπέδιο Λασιθίου) ενώ η χωρητικότητα του ξεπερνά τα 30.000.000 m3. Σήμερα στο φράγμα είναι πλέον η μεγαλύτερη τεχνική λίμνη του νησιού. Εκεί έχουν βρει καταφύγιο πτηνά διαφόρων ειδών μετατρέποντας την περιοχή σε υδροβιότοπο.

Σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των παιδιών, η εμπειρία που βίωσαν ήταν διδακτική και άκρως διασκεδαστική!!! Ανυπομονούμε όλοι μας για τις επόμενες μαθητικές πεζοπορίες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ  στην πρόεδρο του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου,  κ. Ελένη Πουλλά,  συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου ΠΕΚΕΣ Κρήτης, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, την εικαστικό κ. Εύα Αθανασιάδου  ,την κ. Ηλιάννα  Σάρρα δασκάλα και πλοηγό της διαδρομής αυτής,  για τη δημιουργία και την οργάνωση της δράσης αυτής και το ειλικρινές  ενδιαφέρον τους. Επίσης ευχαριστούμε τον κ. Βελιβασάκη για την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις καθαρισμού νερού , τη σήραγγα του φράγματος και στο φράγμα.

Εκδήλωση-αφιέρωμα για τη Μικρασία & το Μίκη Θεοδωράκη

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης υλοποιείται στα πλαίσια ομώνυμο προγράμματος που “έτρεξε” τη φετινή σχολική χρονιά με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Σοφία Μανετάκη & Ελένη Σμπώκου. Στο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους:

Στη συνέχεια ακολουθεί αφιέρωμα στον αείμνηστο και οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη, με καταγωγή από τη Μικρασία και την Κρήτη. Δύο πατρίδες για τις οποίες ήταν περήφανος. Οι μαθήτριες της Β τάξης Βάλια Στεφανουδάκη & Νεφέλη Χειλουδάκη παρουσιάζουν την ιστορία του και το τμήμα Γ4 ερμηνεύει ένα απόσπασμα από το έργο του. Υπεύθυνη καθηγήτρια η μουσικός Μαρία Κόκλα.

Εκπαιδευτική εκδρομή στο Παρίσι

Το χρονικό διάστημα από 12 έως 15 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια πρόσκλησης από το Ελληνικό Γυμνάσιο Παρισιού Chatenay-Malabry, εκπαιδευτική εκδρομή στο Παρίσι, 19 μαθητών με συνοδούς τους καθηγητές Πολυτίμη Γκιαουράκη και Χρήστο-Συμεών Σολάκη.

Περιηγήθηκαν στο Τροκαντερό με την ωραιότερη θέα στον Πύργο του Άιφελ, στην Arc de Triomphe, τη διάσημη λεωφόρο των Champs Elysées, το Mικρό και το Mεγάλο Παλάτι, το περίφημο Πολεμικό Μουσείο, όπου είναι θαμμένος ο Ναπολέων, την Place de la Concorde (το σημείο που διαδραματίστηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας της Γαλλικής επανάστασης), την Place de la Madeleine, τα πολυσύχναστα boulevards, το εντυπωσιακό κτίριο της Όπερας, τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό που σήμερα έχει μετατραπεί στο Μusée  d’ Orsay, την Γαλλική Ακαδημία, την Place du Châtelet, το Δικαστικό Μέγαρο, την νέα γέφυρα Pont Neuf & το Δημαρχείο της πόλεως, την  Παναγία των Παρισίων, την Εκκλησία του Saint Sulpice, τις καλλιτεχνικές γειτονιές γύρω από το Saint-Germain-des-Prés με τα διάσημα καφέ, την Σχολή Καλών Τεχνών.

Επίσης επισκέφθηκαν το Ελληνικό Γυμνάσιο Παρισιού Chatenay-Malabry και το Μουσείο του Λούβρου και περπάτησαν τη  λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων (Avenue des Champs-Elysees). Ακολούθησε ολοήμερη εκδρομή στην υπέροχη Νορμανδία  (Όνφλερ, Ντοβίλ, Tροβίλ). Την τελευταία ημέρα επισκέφθηκαν την Πλατεία της Βαστίλης και τις συνοικίες Μαραί,, Quartier Latin και τον Άγιο Σουλπίκιο.

Παιχνίδι γνώσεων & δεξιοτήτων “12+” στην αυλή μας

Τη Δευτέρα 16/5/2022 πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι δύο πρώτοι προκριματικοί αγώνες από τη μεταφορά του επιτραπέζιου παιχνιδιού μας “12+” στην αυλή του σχολείου. Με την δράση αυτή, χρησιμοποιώντας έναν παιγνιώδη τρόπο μάθησης, θέλουμε να καταλάβουν οι μαθητές μας ότι στο σχολείο εκτός από γνώσεις, καλλιεργούμε το μυαλό μας και την ψυχή μας.

Σκοπός του παιχνιδιού γνώσεων & δεξιοτήτων “12+” είναι:

 • Συνεργασία
 • Επικοινωνία
 • Στήριξη σε γνωστικό επίπεδο
 • Λήψη αποφάσεων
 • Ίσες ευκαιρίες
 • Ψυχική ενδυνάμωση
 • Δημιουργικότητα – Καινοτομία
 • Ανάπτυξη της κριτικής σκέψης
 • Και κυρίως η ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!!!!

Αγωνίστηκαν 5 ομάδες του Α ομίλου και προκρίθηκε η ομάδα 16 με εμψυχώτρια την κα Σοφία Μανετάκη και από τις 5 ομάδες του Δ ομίλου προκρίθηκε η ομάδα 9 με εμψυχώτριες τις καθηγήτριες Πολυτίμη Γκιαουράκη & Κατερίνα Χρονιάρη. Οι επόμενοι προκριματικοί αγώνες είναι την Παρασκευή 20/5 όπου συμμετέχουν συνολικά άλλες 10 ομάδες. Κάθε ομάδα έχει περίπου 20 μαθητές από όλες τις τάξεις Γυμνασίου. Οι 4 ομάδες που θα προκριθούν στους τελικούς, θα διαγωνιστούν στο παιχνίδι μας “12+” την Παρασκευή 27/5. Βασική ιδέα & υπεύθυνες σχεδιασμού & υλοποίησης του παιχνιδιού είναι οι καθηγήτριες μας Ελευθερία Βασιλειάδη, Ελευθερία Πετράκη, Γεωργία Καθαράκη, Στέλλα Αραβιάκη & Έρη Αποστολάκη.

Συμμετοχή στο 11ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Το σχολείο μας συμμετέχει με την ταινία μικρού μήκους “MONOS”, η οποία ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας της κινηματογραφικής μας ομάδας CINEpeace με τα μαθήματα Εργαστήριο Δεξιοτήτων και Πληροφορικής. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την εκπαιδευτικό μας κα Αποστολάκη Ερη, η οποία με το να εντάσσει στην διδακτική πρακτική της, την αγάπη της για τον κινηματογράφο, κινητοποιεί τους μαθητές και τους δίδει τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους και να “βλέπουν” το σχολείο μέσα σε ένα πιο ανοικτό και ευρύ πεδίο δράσεων.

Δράση με την ηθοποιό & σκηνοθέτιδα Σοφία Δερμιτζάκη

Το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου ευχαριστεί θερμά τη διακεκριμένη ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Σοφία Δερμιτζάκη που μας έκανε τη τιμή να παρευρεθεί στο σχολείο μας την Παρασκευή 13/5/2022, ύστερα από πρόσκληση των φιλολόγων Μαρίας Παπαχρονάκη, Εμμανουέλας Παπαδοπούλου, Ειρήνης Μουδατσάκη & Πολυτίμης Γκιαουράκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της δράσης που έχουν οργανώσει με τίτλο “Μαθαίνω βιωματικά – γίνομαι ηθοποιός (παίζουμε την Ελένη)”.

Οι μαθητές μας αποκόμισαν από την κα Δερμιτζάκη σημαντικές πληροφορίες για την τέχνη του θεάτρου και το ρόλο του ηθοποιού. Βίωσαν την υποκριτική τέχνη μέσα από διασκευές σκηνών της τραγωδίας “Ελένη του Ευριπίδη” στην κρητική διάλεκτο, τις οποίες είχαν δουλέψει κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος κι ευελπιστούμε η θεατρική τέχνη να έχει αγγίξει τις καρδιές τους.

Συμμετοχή καθηγητριών μας στο 3ο Φιλολογικό Συνέδριο

Στις 11 & 12 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και ευρεία συμμετοχή εκπαιδευτικών το 3ο Φιλολογικό Συνέδριο «Ανάδειξης καλών Πρακτικών και Προτάσεων για τη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στο πλαίσιο Κοινοτήτων Συνεργασίας και Επαγγελματικής Ανάπτυξης των Εκπαιδευτικών»
Τη διοργάνωση είχαν αναλάβει η Ιωάννα Α. Ραμουτσάκη, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων του ΠΕ.ΚΕ.Σ. Κρήτης & Παιδαγωγικής ευθύνης του σχολείου μας, η Κοινότητα Συνεργασίας Φιλολόγων Ηρακλείου και Λασιθίου αρμοδιότητάς της, με τη συμμετοχή και της Σ.Ε.Ε. Φιλολόγων του ΠΕ.ΚΕ.Σ. Ηπείρου, Μαρίας Παπαευσταθίου, καθώς και των Φιλολόγων αρμοδιότητάς της.

Στο συνέδρια συμμετείχαν οι παρακάτω καθηγήτριες του σχολείου μας με εισηγήσεις για τα ομώνυμα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων που υλοποιούνται στο σχολείο μας τη φετινή σχολική χρονιά 2021-2022:

Ελένη Σμπώκου, Σοφία Μανετάκη & Ιωάννα Καπελλάκη«Η διδασκαλία της Δομής και των τρόπων ανάπτυξης της Παραγράφου από την Α΄ Τάξη στη Β΄ Τάξη Γυμνασίου»
Ειρήνη Μουδατσάκη«Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου με τα πρώτα πρώτα δόξα Σοι»*
Γεωργία Φουντά«Εξοικειώνοντας τους μαθητές και τις μαθήτριες με την ερευνητική εργασία»

Επίσκεψη σε ιστορικούς ναούς & εργαστήριο αγιογραφίας

Τη Δευτέρα 11/4/2022 οι μαθητές του τμήματος Β6 του σχολείου μας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στα πλαίσια της δράσης μας «Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου με τα πρώτα πρώτα δόξα σοι»* με το παρακάτω πρόγραμμα:

Αρχικά επισκεφτήκαμε το Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά. Εκεί μας περίμενε και μας υποδέχτηκε εγκάρδια  ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος μίλησε στα παιδιά για την ιστορία του ναού, το ρόλο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, καθώς και τα μαθητικά του χρόνια. Απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών και τους συμβούλευσε να είναι επιμελείς στα μαθήματά τους και υπάκουοι στους γονείς και τους δασκάλους τους.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον παλαιό/μικρό ναό του Αγ. Μηνά όπου ο κ. Χαλκιαδάκης μας ξενάγησε στο ναό ο οποίος είναι ένα θησαυροφυλάκιο τέχνης και στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο Σιναϊτικό μετόχι του Αγ. Ματθαίου. Θαυμάσαμε το τέμπλο, τις εικόνες, την καθαρότητα και την τάξη του μοναστηριού.

Τέλος επισκεφτήκαμε τη Σχολή-Εργαστήρι Αγιογραφίας της κ. Ευσεβίας Χατζηνικολάου, η οποία με χαρά εξήγησε στους μαθητές πως κατασκευάζεται μια εικόνα. Μας έδειξε βιωματικά βασικές τεχνικές, έφτιαξε συνδυασμούς χρωμάτων που της ζήτησαν οι μαθητές και μας έδειξε τα βασικά εργαλεία ενός αγιογράφου. Επίσης μας μίλησε για την ιστορία της αγιογραφίας, τις βασικές σχολές, τα χαρακτηριστικά, τους αντιπροσώπους καθώς και την κατάνυξη την οποία πρέπει να βιώνει ο τεχνίτης για να αποδώσει τη μορφή του εκάστοτε Αγίου. 

«Αρχαία Φαλάσαρνα από τη γέννηση των πετρωμάτων της έως σήμερα»

Από τις  7 έως και 9 Απριλίου 2022  η ομάδα του περιβαλλοντικού προγράμματος “Τινάκτωρ της Γαίας” του σχολείου μας, με συνοδούς  τις κυρίες Ευφροσύνη Ροκαδάκη,  Ευαγγελία Καλοψικάκη και Μαρία Παπαχρονάκη, συμμετείχε στη δράση της περιβαλλοντικής ομάδας του 7ου Γυμνασίου Χανίων «Αρχαία Φαλάσαρνα από τη γέννηση των πετρωμάτων της έως σήμερα».

Την πρώτη μέρα οι μαθητές συμμετείχαν σε μια σειρά εργαστηρίων βιοποικιλότητας, παλαιοντολογίας, σεισμικών κυμάτων, αρχαιολογίας και γεωλογίας. Την επόμενη μέρα τα σχολεία που συμμετείχαν συναντήθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο των Χανίων και αντάλλαξαν απόψεις για τα εργαστήρια που προηγήθηκαν.


https://flashnews.gr/post/490721/arxaia-falasarna-18-sxoleia-symmeteixan-sthn-dihmerh-ekpaideytikh-drash-fwto-ndash-binteo

Στόχος της δράσης, άρα και της επίσκεψης μας, ήταν η βιωματική μάθηση η οποία  υλοποιήθηκε με την ολιστική-διεπιστημονική (Αρχαιολογία, Βιοποικιλότητα, Γεωλογία, Φυσική, Παλαιοντολογία, Πληροφορική)  προσέγγιση της περιοχής της αρχαίας Φαλάσαρνας, αλλά και η αλληλεπίδραση των μαθητών μας με μαθητές από άλλα σχολεία.

Στα πλαίσια του θέματος του προγράμματός μας, παρακολουθήσαμε στο Minoan’s World 9Dτην ταινία «Το συναρπαστικό ταξίδι του Δαρβίνου» και μια ταινία για τον Μινωικό Πολιτισμό.  Επισκεφτήκαμε το πατρικό σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα και κλείσαμε την εκπαιδευτική μας εκδρομή με μα μικρή περιήγηση στη λίμνη της Αγυιάς και στο Θέρισο.

Ευχαριστούμε τις υπεύθυνες της δράσης κυρίες Νάγια Πιέρρου, Ντέπυ Σκάρπα και Λαμπρινή Λυκοτραφίτη  – καθηγήτριες του 7ου Γυμνασίου, τον Διευθυντή του 7ου Γυμνασίου Χανίων κύριο Εμμ. Σημαντηράκη και τον Διευθυντή  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κύριο Εμμ. Τζανάκη  που μας προσκάλεσαν να λάβουμε μέρος σε αυτήν τη δράση.