Αρχείο κατηγορίας Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων

Ένας κόσμος χωρίς καπνό: αντικαπνιστικές δράσεις

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου πρόκειται να υλοποιήθούν σε όλα τα τμήματα του σχολείου μας δράσεις με τίτλο «Ένας κόσμος χωρίς καπνό» που στοχεύουν στην πρόληψη του καπνίσματος. Οι εκπαιδευτικοί, Φουντά Γεωργία, Φιλόλογος και Δοξαστάκης Μανόλης, Πληροφορικός, οργάνωσαν μία σειρά από δραστηριότητες που αφορούν σε θέματα:

  • ενημέρωσης για τις συνέπειες του καπνίσματος 
  • έρευνας πάνω σε μύθους και αλήθειες για το κάπνισμα 
  • ανάδειξης των παγίδων που κρύβει η διαφήμιση 
  • απομυθοποίησης των λόγων για τους οποίους καπνίζουν οι έφηβοι
  • αντίστασης (μέσα από βιωματικά παιχνίδια) στην πρόκληση του τσιγάρου 

Το υλικό της δράσης υπάρχει αναρτημένο σε ανοιχτό μάθημα  της e-class, https://eclass03.sch.gr/courses/1701056326/ στο οποίο έχουν πρόσβαση μαθητές και γονείς.

Υιοθεσία Σάσας από το καταφύγιο “Αρκτούρος”

Ομάδα μαθητών του σχολείου μας που συμμετείχε στην εκπαιδευτική εκδρομή του ομώνυμου προγράμματος «Στα χρώματα της δυτικής Μακεδονίας» με τις καθηγήτριες Ευαγγελία Καλοψικάκη, Ευφροσύνη Ροκαδάκη και Μαρία Χρονάκη αποφάσισε να υιοθετήσει -μαζί με τις καθηγήτριες συνοδούς- μία καφέ αρκούδα από το καταφύγιο «Αρκτούρος».

Οι μαθητές μας θέλησαν να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στο έργο της οργάνωσης «Αρκτούρος» μετά την επίσκεψή τους στο καταφύγιο του λύκου και στο καταφύγιο της αρκούδας στη Φλώρινα.

Υιοθετώντας τη Σάσα οι μαθητές μας αποδεικνύουν το σεβασμό τους στο περιβάλλον και τη δέσμευσή τους στην προστασία της άγριας ζωής. Δίνουν ΠΡΩΤΟΙ το παράδειγμα κι ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλες υιοθεσίες!

Ευχαριστούμε θερμά τους:

1. Απλαδά Μαρία8. Κεντριστάκη Κατερίνα15. Μαστοράκη Δάφνη
2. Βασιλοκογιαννάκη Μαρίνα9. Κεχαγιά Μυρτώ16. Μωραϊτη Κυριακή
3. Βεζυρτζόγλου Κατερίνα10. Κορνιλάκη Μαρία17. Παπαδάκη Νεφέλη
4. Γεροντής Δημήτρης11. Κουσκουμπεκάκη Χριστιάννα18. Πετσαλάκης Μανώλης
5. Γιανναδάκη Αντωνία12. Κουμαντάκης Λευτέρης19. Σωμαράκης Εφραίμ
6. Διαλυνά Σοφία13. Λεπτοκαρίδης Γιώργος20. Χαιρέτη Μαρία
7. Κενδριστάκης Γιάννης14. Μακρυμανωλάκης Γιάννης21. Χειλουδάκη Νεφέλη

Αν θέλετε να “γνωρίσετε” τη Σάσα μας, μπορείτε να επιλέξετε ΕΔΩ

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το έργο της οργάνωσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, επιλέξτε ΕΔΩ

Παρουσίαση της δράσης στην εκπομπή “ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ” του ΚΡΗΤΗ TV

3η εξόρμηση της Πεζοπορικής ομάδας: Δάσος Κέρης & Βουλισμένο Αλώνι

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, η πεζοπορική ομάδα του σχολείου μας , με συνοδό την  καθηγήτρια του σχολείου μας  Ευφροσύνη Ροκαδάκη, συμμετείχε στη μαθητική πεζοπορία που οργάνωσε ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου στο Βουλισμένο Αλώνι και στο τεχνητό δάσος της Κέρης.

Έργο του μαθητή Βασιλάκη Μάνου του τμήματος Β4

Το σημείο όπου η λαϊκή παράδοση συναντάει το μοναδικού κάλους γεωλογικό φαινόμενο «Βουλισμένο Αλώνι» ήταν η αρχή της διαδρομής μας.   

Στη συνέχεια έγινε κυκλική πορεία μέσα στο δάσος όπου οι μαθητές μας πέρασαν μέσα από σημεία με καμένα δέντρα, αποτέλεσμα των επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών. Σε όλη τη διαδρομή η θέα της περιοχής ήταν μαγευτική. Ο Στρούμπουλας ήταν δίπλα μας, σε κοντινή απόσταση ο χιονισμένος  Ψηλορείτης, ο Γιούχτας  και τα γύρω βουνά. Η θέα του Ηρακλείου και της θάλασσας από ψηλά …έκοβε την ανάσα!!!

Οι μαθητές είχαν ενημερωθεί για τις πυρκαγιές και έφτιαξαν μία αφίσα με συνθήματα για την προστασία των δασών.

Ο μαθητής  μας Μάνος Βασιλάκης μας εξέπληξε και πάλι ευχάριστα, αφού είχε αποτυπώσει με κάρβουνο και ακρυλικό, την ανάγκη των παιδιών για επαφή με το δάσος και την ερήμωση των καμένων περιοχών

Σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των παιδιών, η εμπειρία που βίωσαν ήταν διδακτική και άκρως διασκεδαστική!!! Παράλληλα διαπίστωσαν ότι σε κοντινή απόσταση από το Ηράκλειο υπάρχουν τόσο όμορφα μέρη για διαφορετικές δράσεις (αναρρίχηση, ποδήλατο, περπάτημα κλπ).

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην πρόεδρο του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου,  κ. Ελένη Πουλλά και μέλη του συλλόγου που συνόδευσαν και εμψύχωσαν  όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στην πεζοπορία.

Συμμετοχή σε Ημερίδα “Κυκλικής Οικονομίας” του Δ. Ηρακλείου

Την Τρίτη 6/12 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ημερίδα του Δήμου Ηρακλείου με θέμα την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία. Το σχολείο μας πήρε μέρος παρουσιάζοντας το θέμα “Καλές πρακτικές κυκλικής οικονομίας στο 12ο Γυμνάσιο”. Το σχολείο εκπροσωπήθηκε από μια ομάδα αποτελούμενη από τις καθηγήτριες Χρονιάρη Κατερίνα και Αγιομυργιαννάκη Θάνια και τρεις μαθήτριες που συμμετέχουν στη δράση ανακύκλωσης του Γυμνασίου μας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους υπεύθυνους του δήμου για τη σωστή ανακύκλωση, τα σημεία ανακύκλωσης στην πόλη μας καθώς και τις μελλοντικές δράσεις του δήμου σχετικά με το θέμα. Παράλληλα μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις δράσεις του σχολείου για την προώθηση της ανακύκλωσης και την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας γύρω από το φλέγον αυτό ζήτημα.

Παρακολουθήστε το σχετικό απόσπασμα στο βίντεο του δελτίου ειδήσεων του TV CRETA από το 52:30.

2η εξόρμηση της “Πεζοπορικής ομάδας”

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου  η πεζοπορική ομάδα του σχολείου μας  , με συνοδούς τις καθηγήτριες του σχολείου μας  Ευφροσύνη Ροκαδάκη και Ευαγγελία Καλοψικάκη, συμμετείχε στη μαθητική πεζοπορία που οργάνωσε ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου στο Φουρνί στις Αρχάνες.

 Η πεζοπορία ξεκίνησε από τις Αρχάνες. Πήραμε το μονοπάτι που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο στο Φουρνί. Στη συνέχεια από αγροτικό δρόμο με θέα τα Λασιθιώτικα Όρη κατευθυνθήκαμε  στον πυρήνα του δάσους όπου κάναμε την πρώτη στάση. Επισκεφτήκαμε το ανοιχτό θέατρο και κινηθήκαμε  περιμετρικά του δάσους απολαμβάνοντας την Ντία ,το Ηράκλειο, τον Ψηλορείτη και τον Γιούχτα. Επιστρέψαμε κυκλικά στο σημείο εκκίνησής μας.

Κατά την διάρκεια της πορείας οι μαθητές/τριες μάζεψαν στοιχεία νεκρής φύσης και τα χρησιμοποίησαν  σε δημιουργίες ‘Land Art’, παρατήρησαν τη βιοποικιλότητα και έκαναν αναγνώριση φυτών με την εφαρμογή plantnet.

Σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των παιδιών, η εμπειρία που βίωσαν ήταν διδακτική και άκρως διασκεδαστική!!! Δεσμευτήκαμε όλοι να το επαναλάβουμε σύντομα!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ  στην πρόεδρο του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου,  κ. Ελένη Πουλλά και μέλη του συλλόγου που συνόδευσαν και εμψύχωσαν  όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στην πεζοπορία.

Γωνιά ανακύκλωσης στο σχολείο μας

Την Τρίτη 29/11/2022 παραδόθηκαν από το Δήμο Ηρακλείου στο σχολείο μας τα υλικά για τη δημιουργία «ΓΩΝΙΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ», που αποτελείται από τρεις (3) κάδους για την ανακύκλωση του χαρτιού, του πλαστικού και του αλουμινίου και κατάλληλη σήμανση (roll up).

Το σχολείο μας συμμετέχει στο project “RECYCLERS ! ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ «ΓΩΝΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ»” που υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Επικοινωνιακό Σχέδιο (Ε.Σ.) για την Ανακύκλωση & Επαναχρησιμοποίηση (ΣΒΑΑ Δήμου Ηρακλείου 2014-2020, χρηματοδότηση ΕΣΠΑ).

Επίσκεψη τμημάτων της Α΄ τάξης στο Μ.Φ.Ι. Κρήτης

Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών από δύο τμήματα της Α’ τάξης (Α2 και Α6) του Γυμνασίου μας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

  • Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα εκθέματα και να μάθουν μοναδικές πληροφορίες σχετικά με αυτά από ξεναγό του μουσείου.
  • Επιπλέον “έπαιξαν” με τις ιδιότητες του φωτός και τις οφθαλμαπάτες που μπορεί να δημιουργήσει.
  • Θαύμασαν τα “τεχνητά” μοντέλα δεινοσαύρων και πληροφορήθηκαν για τα σχετικά απολιθώματα που έχουν βρεθεί στο νησί μας.
  • Τέλος έζησαν την εμπειρία της πλατφόρμας τεχνητού σεισμού και αντιλήφθηκαν τόσο το φαινόμενο του σεισμού όσο και τις επιπτώσεις του στη ζωή μας.

Στα χρώματα της δυτικής Μακεδονίας

Από τις 7 ως τις 12 Νοεμβρίου 2022 η ομάδα του πολιτιστικού προγράμματος «Τροχός τα ανθρώπινα» του σχολείου μας με συνοδούς τις καθηγήτριες Ευαγγελία Καλοψικάκη, Ευφροσύνη Ροκαδάκη και Μαρία Χρονάκη πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς στη Δυτική Μακεδονία.

Την πρώτη μέρα της εκδρομής κατευθυνόμενη προς Καστοριά η ομάδα επισκέφθηκε το Γεφύρι της Άρτας και το Μέτσοβο όπου θαύμασε το μοναδικό φυσικό τοπίο όπως και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της περιοχής.

Τη δεύτερη μέρα οι μαθητές μας συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ” που υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης με υπεύθυνο αρχαιολόγο τον κύριο Θεοχάρη Τσάμπουρα. Στο  πλαίσιο  του  προγράμματος πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τους εξαιρετικούς επιστήμονες Φωτεινή Βακρατσά (Μουσειολόγος), Ιωάννη Γάτα (Ιστορικός της Τέχνης) και Λάζαρο Μανουσέλη (Συντηρητής έργων τέχνης και αρχαιοτήτων) στο  ήδη  αποκατεστημένο  και  επισκέψιμο αρχοντικό  της  Πούλκως και υλοποιήθηκε  ένα  δια  ζώσης  εικαστικό  εργαστήριο  με  διαδικτυακές προεκτάσεις.

Επίσης επισκέφθηκαν την παλαιότερη εκκλησία της Σιάτιστας, την Αγία Παρασκευή του 17ου αιώνα όπου ξεναγήθηκαν από ξεναγό του Δήμου Σιάτιστας.

Εν συνεχεία επισκέφθηκαν τον προϊστορικό οικισμό στο Δισπηλιό, τη Σπηλιά του Δράκου, την Παναγία Μαυριώτισσα και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στο Μαυροχώρι.

Το απόγευμα η εκπαιδευτικός-αφηγήτρια παραμυθιών Βάια Λαμπροπούλου παρουσίασε στα παιδιά την «Αφήγηση παραδοσιακών παραμυθιών απ’ όλη την Ελλάδα. Η τέχνη από το στόμα στο αυτί και από το αυτί στο στόμα».

Την τρίτη μέρα η ομάδα βρέθηκε στον Αρκτούρο και συγκεκριμένα στο καταφύγιο του λύκου στις Αγραπιδιές και της αρκούδας στο Νυμφαίο Φλώρινας. Είχαν όλοι τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν αυτά τα εξαίσια πλάσματα στο περιβάλλον όπου έχουν καταφύγει αφού βασανίστηκαν, εγκαταλείφθηκαν ή μεταφέρθηκαν λόγω κακών προηγούμενων συνθηκών διαβίωσης.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε βόλτα στην πανέμορφη πόλη της Καστοριάς με τα μοναδικά αρχοντικά και τη διάσημη λίμνη.

Την τέταρτη μέρα επιστρέφοντας στον Πειραιά πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Μονή Αγίου Στέφανου στα Μετέωρα και προβολή 3D με ξενάγηση στις Ιερές Μονές των Μετεώρων και στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας στο Κέντρο Ψηφιακής Προβολής Μετεώρων στην Καλαμπάκα.

Τις θερμές μας ευχαριστίες στο ξενοδοχείο Limneon Resort & Spa που μας υποδέχτηκε και μας φιλοξένησε στην Καστοριά (μένουμε υπόχρεοι!), στην κυρία Βάια Λαμπροπούλου που μας «ταξίδεψε» με τα παραμύθια της και φυσικά στην ομάδα του κυρίου Θεοχάρη Τσάμπουρα (αρχαιολόγος) για τη μοναδική ξενάγηση που ζωντάνεψε για το χατίρι μας αλλοτινές εποχές.

Η εκδρομή θα μας μείνει αξέχαστη. Μια μοναδική εμπειρία ζωής!

Συμμετοχή της ομάδας CINEpeace στο Φεστιβάλ Camera Zizanio

Η 22η Camera Zizanio – Ευρωπαϊκή Συνάντηση Οπτικοακουστικής Δημιουργίας και το επετειακό 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους θα υποδεχτούν και θα προβάλουν το πιο συναρπαστικό, πολύχρωμο και φρέσκο κομμάτι της Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας στον Πύργο και την Αμαλιάδα από 3-10 Δεκεμβρίου.

Η Κινηματογραφική παραγωγή “ΜΟΝΟΣ” της ομάδας μας CINEpeace έχει επιλεγεί από την επιτροπή να συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του φεστιβάλ στην….

Η Πεζοπορική ομάδα στο Φρούριο Τέμενος – Ρόκκα

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου  η πεζοπορική ομάδα του σχολείου μας  συμμετείχε στη μαθητική πεζοπορία που οργάνωσε ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου στον  Προφήτη Ηλία και στο  Κάστρο του (Φρούριο ΤέμενοςΡόκκα).

Οι μαθητές μας, με συνοδούς  τις καθηγήτριες του σχολείου μας  Ευφροσύνη Ροκαδάκη και Ευαγγελία Καλοψικάκη περπάτησαν  και συνέλεξαν θραύσματα από όστρακα, πετρώματα καθώς και πεσμένα στο χώμα φύλλα, κλαδιά και οστά ζώων, ώστε να συνθέσουν ένα εφήμερο έργο τέχνης (τεχνική Land Αrt).

Η Land art είναι ένα καλλιτεχνικό κίνημα που ξεκίνησε από την Αμερική το 1968. Ήταν ένα κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στην πλαστική αισθητική και την αδίστακτη εμπορευματοποίηση της τέχνης. Το τοπίο και το έργο δένουν αρμονικά στο σύνολο, τα έργα δεν τοποθετούνται στο τοπίο αλλά το τοπίο είναι το μέσο δημιουργίας τους. Η Τέχνη της Γης δημιουργείται στη φύση. Χρησιμοποιούνται κυρίως φυσικά αλλά και τεχνητά υλικά. Τα έργα αφήνονται να διαβρώνονται στις φυσικές καιρικές συνθήκες. Η πορεία τους στο χρόνο ακολουθεί τις δυνάμεις της φύσης και καταλήγει στη φθορά, όπως κάθε ζωντανό στοιχείο. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η μονιμότητα, είναι η παρουσία. Έργα σώζονται κυρίως μέσα από τα βίντεο και τις φωτογραφίες.

Τα έργα των μαθητών με την τεχνική αυτή ήταν ένα «Νεολιθικό Γήπεδο ποδοσφαίρου», ένα «Χωριουδάκι» και ένα «Ηλιακό Ρολόι». Σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των παιδιών, η εμπειρία που βίωσαν ήταν διδακτική και άκρως διασκεδαστική!!! Δεσμευτήκαμε όλοι να το επαναλάβουμε σύντομα!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ  στην πρόεδρο του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου,  κ. Ελένη Πουλλά και μέλη του συλλόγου που συνόδευσαν και εμψύχωσαν  όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στην πεζοπορία.