Αρχείο κατηγορίας Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων

“Ποτέ χωρίς ζώνη”, κοινωνικό spot από μαθητές της Γ τάξης

Μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του σχολείου μας κινητοποιήθηκαν από μία ανάγκη, να μη χάνονται συνάνθρωποί μας στους δρόμους της χώρας μας, και έστειλαν το δικό τους μήνυμα:

 Δεν έχει σημασία αν ξεκινάμε  για μια σύντομη καθημερινή μετακίνηση ή  για ένα μεγάλο ταξίδι. Φοράμε παντού και πάντα, και στο πίσω κάθισμα, τη ζώνη ασφαλείας, τη ζώνη που μας δένει με τη ζωή. 

Τα παιδιά σχεδίασαν ένα κοινωνικό spot στο οποίο όμως δεν μίλησαν για  θανάτους, τραυματισμούς  ή αναπηρίες από τροχαία ατυχήματα.  Αντίθετα, με χαρούμενα χρώματα, χιουμοριστικά γραφικά και ανάλαφρη μουσική επέλεξαν να μιλήσουν για  τη χαρά της ζωής, τη ζεστασιά των ανθρώπινων σχέσεων, την ομορφιά της φύσης, την αξία της υγείας και της ασφάλειας. 

Η υπεύθυνη της δράσης, κ. Γεωργία Φουντά, φιλόλογος,  βοήθησε τα παιδιά να καλλιεργήσουν κουλτούρα οδικής ασφάλειας και να συνειδητοποιήσουν ότι ως χρήστες του οδικού δικτύου έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Το όραμα των μηδενικών απωλειών σε τροχαία ατυχήματα είναι κοινή ευθύνη όλων μας!

Συμμετοχή στο 4ο Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ

Το σχολείο μας συμμετέχει στο 4ο Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ Δήμου Ηρακλείου το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 25 και από τις 27 έως τις 30 Ιουνίου 2023, στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις», με είσοδο ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

Η παρουσίαση των προγραμμάτων του σχολείου μας που συμμετέχουν στο Τοπικό Θεματικό Πολιτιστικών Θεμάτων Camera On της ΔΔΕ Ηρακλείου είναι το Σάββατο 24/6 και ώρα 10:00μμ. Συγκεκριμένα συμμετέχουμε με τις ταινίες μικρού μήκους: Ποτέ χωρίς ζώνη, 2η ευκαιρία, soupa, monos και Τροχός τ΄ανθρώπινα.
Για να διαβάσετε το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΏΣΕΩΝ επιλέξτε ΕΔΏ.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να δώσει  βήμα έκφρασης στις έφηβες μαθήτριες και στους έφηβους μαθητές ώστε να απευθυνθούν στο κλείσιμο της σχολικής χρονιάς στην κοινότητα  καταθέτοντας στην οθόνη, στο σανίδι και στη μουσική εξέδρα το δικό τους βλέμμα στον κόσμο, το δικό τους τρόπο σκέψης.

“Στην απέναντι πλευρά… του Αιγαίου” 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Στα πλαίσια το ομώνυμου προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων υλοποιήσαμε τη φετινή σχολική χρονιά μια σειρά δράσεων που έχουν ως παραδοτέα το Ηλεκτρονικό βιβλίο: https://read.bookcreator.com/bXfSSIt4iLbhXYPrjCCjrqwxCem2/PaTE1sUHTDGH3VprZVx7lQ/xcR2AvJcSsSPJHeykrmyUg

και το παρακάτω βίντεο:

Φιλοδοξία μας ήταν να αποτελέσει ένα εμπεριστατωμένο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Οι μαθητές που συμμετείχαν φοιτούν στα τμήματα Α5 & Β5. Υπεύθυνοι καθηγητές: Μουδατσάκη Ειρήνη, Παπαδοπούλου Εμμανουέλα, Χαλκιαδάκης Γεώργιος, Δημητροπούλου Μαριάννα.

ΨΗΦΙΑΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 12ου Γυμνασίου

Στα πλαίσια της σχολικής δράσης «ΦΕΡΝΩ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ»  που υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2022-2023   στο σχολείο μας, με υπεύθυνους καθηγητές Παπαχρονάκη Μαρία, Παπαδοπούλου Εμμανουέλα και Χαλκιαδάκη Γεώργιο, οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου   συγκέντρωσαν  με τη βοήθεια των γονιών τους διάφορα αντικείμενα ,σκεύη, εργαλεία κ.λπ. ,τα φωτογράφισαν, έγραψαν λεζάντες και πληροφορίες, έμαθαν τη διαδικασία  δημιουργίας ψηφιακού μουσείου  και έφτιαξαν  το δικό τους μουσείο.

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση στο ΜΟΥΣΕΊΟ μας:
https://www.artsteps.com/view/63dfe1e9c0a4cb48a041852f

Εκπαιδευτική επίσκεψη σε Σαλαμίνα-Καλάβρυτα-Καλαμάτα

Από τις 25 ως τις 30 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή 26 μαθητών του σχολείου μας στη Σαλαμίνα και την Πελοπόννησο στα πλαίσια της δράσης μας «Στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου» –  100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Συνοδοί ήταν οι καθηγήτριες κ. Ροκαδάκη Ευφροσύνη, Παπαδοπούλου Εμμανουέλα και Μουδατσάκη Ειρήνη. Περιηγηθήκαμε στην Ιερά μονή Παναγίας Φανερωμένης  Σαλαμίνας όπου η Γερόντισσα Παρθενία Κουγιουμτζή μας είπε την ιστορία της μονής και της οικογένειάς της ,η οποία ήρθε από τη Σμύρνη το 1922.

Στη συνέχεια από το Διακοπτό διασχίσαμε το φαράγγι με τον Οδοντωτό και διανυκτερεύσαμε στα Καλάβρυτα. Επισκεφτήκαμε τη Ι. Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, κάναμε βαρκάδα στο σπήλαιο του Δυρού όπου θαυμάσαμε το απαράμιλλης ομορφιάς θέαμα που η φύση σμίλεψε με τέχνη και υπομονή. Περπατήσαμε στα σοκάκια της Αρεόπολης και κατόπιν ανεβήκαμε στα 1130μ.- στο κέντρο της Πελοποννήσου- μετά από μια μαγευτική διαδρομή δίπλα στον ρου του ποταμού Νέδα,  όπου θαυμάσαμε τον αγέρωχο  ναό του Επικουρίου Απόλλωνα

Περπατήσαμε στην όμορφη Καλαμάτα και επισκεφτήκαμε το μουσείο ελληνικών ενδυμασιών της κ. Β. Καρέλια.

Τέλος θαυμάσαμε το φρούριο του Μυστρά, την αρχιτεκτονική των κτισμάτων και αντιληφθήκαμε την ισχυρή στρατηγική Θέση του «Δεσποτάτου».

Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της εκδρομής μας, τους μαθητές μας που ήταν πρόθυμοι, υπάκουοι και ευγενικοί σε κάθε μας επίσκεψη, καθώς και τους γονείς τους για την άριστη συνεργασία.

Παρουσίαση προγραμμάτων 2022-2023

Την Τετάρτη 3 Μαΐου το σχολείο μας παρουσίασε τέσσερα από τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων που εκπονούνται φέτος από τους καθηγητές και τους μαθητές μας στην εκδήλωση “Made in school 2022-2023”.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Μικρό Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου κι οργανώθηκε από την υπεύθυνη του Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου κ. Αγγελική Ζαχαράτου.

Παρουσιάστηκαν τα προγράμματα:

«Τινάκτωρ της Γαίας» (υπεύθυνες καθηγήτριες: Ευαγγελία Καλοψικάκη, Ευφροσύνη Ροκαδάκη & Μαρία Χρονάκη) – πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

«Πώς πάμε; Με τα πόδια» (υπεύθυνες καθηγήτριες: Ευαγγελία Καλοψικάκη & Ευφροσύνη Ροκαδάκη) – πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

«Ο 12λογος του αντικαπνιστή» (υπεύθυνη καθηγήτρια: Γεωργία Φουντά) – πρόγραμμα αγωγής υγείας.

«Τροχός τα ανθρώπινα» (υπεύθυνες καθηγήτριες: Ευαγγελία Καλοψικάκη, Ευφροσύνη Ροκαδάκη & Μαρία Χρονάκη) – πολιτιστικό πρόγραμμα.

«#STEM3 Déjà-vu: Technology Facilitates our Daily Lives» (υπεύθυνος καθηγητής: Παυλίδης Γεώργιος – πρόγραμμα eTwinning STEM3

Οι παρουσιάσεις έγιναν από μαθητές που δούλεψαν για τη δημιουργία κι ολοκλήρωση αυτών των προγραμμάτων και στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Ζαχαράτου για την ευκαιρία που μας έδωσε να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας και για τη συνεχή της στήριξη!

Μade in School 2023: παρουσίαση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων

Το σχολείο μας συμμετέχει την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023 στην εκδήλωση παρουσίασης των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων “Made in SCHOOL 2023” που διοργανώνει η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Ηρακλείου κα Αγγελική Ζαχαράτου. Παρουσιάζουμε τα προγράμματα:

Διδακτική επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Ιατρικής Σχολής του Παν. Κρήτης

Την Παρασκευή 28 Απριλίου πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των τμημάτων Α2, Α4 και Α6 της Ά τάξης Γυμνασίου του σχολείου μας στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Μουσείο της Ιατρικής σχολής Κρήτης. Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές Χρονιαρη Κατερίνα, Δούρος Βασίλης και Αγιομυργιαννάκη Αθανασία καθώς και η νοσηλεύτρια του σχολείου μας Τεκωνάκη Ιουλία. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο χώρο της βιβλιοθήκης, να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας της καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρει στη φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Πληροφορήθηκαν για τον τρόπο ταξινόμησης των επιστημονικών βιβλίων και συμμετείχαν σε ηλεκτρονικό κουίζ με χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών της βιβλιοθήκης. 

       Η εκδρομή συνεχίστηκε με επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο της Ιατρικής σχολής Κρήτης. Οι μαθητές “θαύμασαν”  τα εκθέματα μεταξύ των οπαίων ήταν ιατρικός εξοπλισμός από την εποχή της Μινωικής Κρήτης έως και σήμερα. Τέλος έμαθαν ότι η φύση διαθέτει πληθώρα βοτάνων με φαρμακευτικές ιδιότητες και πολλά από αυτά συναντώνται στο ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον του νησιού μας!

Τινάκτωρ της Γαίας

Κατά το σχολικό έτος 2022-2023 εκπονήθηκε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων «Τινάκτωρ της Γαίας» στο σχολείο μας. Υπεύθυνες καθηγήτριες ήταν οι: Ευαγγελία Καλοψικάκη, Ευφροσύνη Ροκαδάκη & Μαρία Χρονάκη. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές από τη Β’ Γυμνασίου.

Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος επιχειρήσαμε μία συνολική θεώρηση του φαινομένου του σεισμού προσπαθώντας να το προσεγγίσουμε από διαφορετικές πλευρές. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε 4 ομάδες κι η καθεμιά ασχολήθηκε με μία διαφορετική παράμετρο του φαινομένου.

Για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δουλειάς μας δημιουργήσαμε αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Μέσω εφαρμογών προέκυψαν: ένα ψηφιακό παιχνίδι, ένα κουίζ Kahoot! και μία διαδραστική χρονογραμμή. Το project ολοκληρώθηκε με μία σεισμική τράπεζα όπου πραγματοποιήσαμε τα «πειράματά» μας!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Λευτέρη Χαρωνίτη που κατασκεύασε τη σεισμική τράπεζα για το πρόγραμμά μας και τον κύριο Βασίλη Δούρο που βοήθησε με τις επιμέρους κατασκευές!

Όλες οι δημιουργίες μας υπάρχουν στο διαδίκτυο και είναι άκρως λειτουργικές.

Για να περιηγηθείτε στη διαδραστική χρονογραμμή μας με τους σημαντικότερους σεισμούς στην Ελλάδα από την αρχαιότητα ως και το τέλος του 19ου αιώνα, επιλέξτε ΕΔΩ

Για να ταξιδέψετε σε όλο τον πλανήτη και να συναντήσετε τους μύθους που κάθε περιοχή δημιούργησε σε σχέση με τους σεισμούς, αρκεί να κατεβάσετε την εφαρμογή Tale Blazer στο κινητό ή το ΄ταμπλετ σας και να επιλέξετε το παιχνίδι με κωδικό gfvohvg.

Καλή διασκέδαση!

Τροχός τα ανθρώπινα

Κατά το σχολικό έτος 2022-2023 εκπονήθηκε το πολιτιστικό πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων «Τροχός τα ανθρώπινα» στο σχολείο μας. Υπεύθυνες καθηγήτριες ήταν οι: Ευαγγελία Καλοψικάκη, Ευφροσύνη Ροκαδάκη & Μαρία Χρονάκη. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές από τη Β’ & Γ’ Γυμνασίου.

Η έμπνευση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήρθε από το συλλογικό  ασυνείδητο των λαών που δημιουργεί  μύθους και παραμύθια για να καθησυχάσει και να εξηγήσει τον κόσμο γύρω του χωρίς να γνωρίζει σύνορα  γεωγραφικά ή  χρονολογικά. Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται ίδιοι ή παρόμοιοι μύθοι, παραδόσεις και παραμύθια για να περάσουν στο υποσυνείδητό μας επεξηγήσεις για τον κόσμο γύρω μας.

Εμπνευστήκαμε όλοι μαζί ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για να δείξουμε με έναν «παιχνιδιάρικο» τρόπο ότι είμαστε όλοι ίσοι, ότι δε γίνεται να υπάρχουν διακρίσεις και ότι τα στερεότυπα υπάρχουν για να καταρρίπτονται.

«Πατήσαμε» πάνω στην προϊστορία, τη μυθολογία, την παράδοση και τα παραμύθια και δημιουργήσαμε ένα παιχνίδι με κάρτες που ακονίζει το μυαλό, τις γνώσεις και ταυτόχρονα διασκεδάζει.

Να ευχαριστήσουμε όλους όσοι μας βοήθησαν (και δεν ήταν και λίγοι) να πραγματοποιήσουμε την ιδέα μας! Ανθρώπους που συμμερίστηκαν τη χαρά μας, πρόσφεραν την τεχνογνωσία τους, το χρόνο τους και κυρίως την καλή τους διάθεση! Τον κύριο Ιωσήφ Ουάσεφ (γραφικές τέχνες) που μας έκανε όλες τις εκτυπώσεις όπως και τη βιβλιοδεσία του ταμπλό μας, τον κύριο Θοδωρή Αλμαλιώτη για το φόντο του χάρτη μας και σχέδια 3D, τον κύριο Γεώργιο Χαρωνίτη που ανέλαβε όλες τις εκτυπώσεις 3D και την κυρία Μαρία Σταθόγλου που ετοίμασε τα πουγκιά της συσκευασίας του παιχνιδιού μας.

Το video σκηνοθέτησε για εμάς η κυρία Έρη Αποστολάκη κατά τη διάρκεια της πρώτης παρτίδας που παίχτηκε. Την ευχαριστούμε από καρδιάς!