Εκπαιδευτική εκδρομή Ρέθυμνο-Χανιά

Από τις 3 ως τις 5 Απριλίου 2023 η ομάδα του περιβαλλοντικού προγράμματος «Τινάκτωρ της Γαίας» του σχολείου μας με συνοδούς τις καθηγήτριες Ευαγγελία Καλοψικάκη, Ευφροσύνη Ροκαδάκη και Μαρία Χρονάκη πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου και των Χανίων.

Την πρώτη ημέρα επισκεφθήκαμε τμήμα από το φαράγγι του Πατσού, το χωριό Σπήλι και το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Τη δεύτερη ημέρα συμμετείχαμε στην εκπαιδευτική δράση του 7ου Γυμνασίου Χανίων   «Κάρστ-νερά και διαμόρφωση αναγλύφου και βιοποικιλότητας στην περιοχή του Κοιλάρη ποταμού στο Στύλο Αποκορώνου, από το παρελθόν μέχρι σήμερα».

Η δραστηριότητα περιλάμβανε διαθεματικά υπαίθρια εργαστήρια που σχετίζονται με την περιοχή του Στύλου Αποκορώνου. Τα εργαστήρια ήταν:

• Εργαστήριο αρχαίου DNA : από τον Νίκο Ψώνη, μεταδιδακτορικό συνεργάτη στο Εργαστήριο Αρχαίου DNA στο ITE

• Εργαστήριο παλαιοντολογίας : από τον Γιώργο Ηλιόπουλο καθηγητή παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

• Εργαστήριο φυσικής νερού : απο τον Νίκο Αναστασάκη υπεύθυνο ΕΚΦΕ Χανίων

• Εργαστήρια βιοποικιλότητας με εισηγητές από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και του Πανεπιστημίου Κρήτης: Απόστολο Τριχά, έφορο συλλογών Αρθροπόδων στο ΜΦΙΚ και ΕΔΙΠ στην Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης , τον υποψήφιο διδάκτορα Ελευθέριο Μπιτζιλέκη, (εργαστήριο Μοριακης Συστηματικής, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστημιο Κρήτης) με ειδίκευση στη φυλογένεση, την βιολογία και την οικολογία των χερσαίων γαστερόποδων, την Ελευθερία Ανταλουδάκη διδάκτωρ με ειδίκευση στη μοριακή και μορφολογκή φυλογένεση φυτών και την Δρ.Εμμανουέλα Καραμέτα με ειδίκευση στην οικοφυσιολογία και εξελικτική βιολογία ερπετών και αμφιβίων Ελλάδας και Κύπρου.

• Εργαστήρια Γεωλογίας : από τους Εμμανουήλ Μανούτσογλου καθηγητή Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης, τον Χαράλαμπο Φασουλά υπεύθυνου τμήματος Γεωποικιλότητας ΜΦΙΚ και ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης, την Μαρία Κολενδριανού διδάκτωρ παλαιοντολόγο του Γεωπάρκου Ψηλορείτη και τον μεταδιδακτορικό συνεργατη Πολυτεχνείου Κρήτης Ηλία Λάζου.

• Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωλογίας : από τον Εμμανουήλ Στειακάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης.

• Εργαστήριο Ομάδας από τον Λιοδάκη Αντώνη ψυχίατρο

• Εργαστήριο νέων τεχνολογιών : Αναπαράσταση καρστικών μορφών

• Εργαστήριο καρστικοποίησης : από την Ειρήνη Δερμιτζάκη υπεύθυνη 2ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου.

• Ανάμεσα στα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν αφηγήσεις μύθων από τους μαθητές για τις πηγές και τα νερά αλλά και αναφορά στις αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων για την κίνηση των νερών την δημιουργία των πηγών.

Την Τρίτη ημέρα επισκεφτήκαμε τις πόλεις των Χανίων και Ρεθύμνου , το σπήλαιο του Σφενδόνη και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στα Ζωνιανά.

Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της εκδρομής μας και φυσικά τα παιδιά, που ήταν συνεργάσιμα κι ευγενικά και όλα κύλησαν άψογα!