Αρχείο κατηγορίας Εκδηλώσεις-Δράσεις

Κινητικότητα Erasmus+ KA1 καθηγητών στο Ελσίνκι

Από τις 22 έως 27 Μαΐου πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική κινητικότητα 5 καθηγητών από το σχολείο μας, στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+  KA122 με τίτλο «Μαθαίνω να διδάσκω ….και για την Ευρωπαϊκή Ένωση». Το θέμα της επιμόρφωσης  ήταν «European school for all children» και έγινε στον οργανισμό “Europass Τeacher Αcademy” και είχε ως βασικό θεματικό άξονα την συμπεριληπτική διδασκαλία και μεθόδους για την επίτευξη της. Οι καθηγητές που συμμετείχαν ήταν οι: Στραταντωνάκης Μαρίνος, Χρονιάρη Αικατερίνη, Λεμονιά Ευφροσύνη, Καθαράκη Γεωργία και Αγιομυργιαννάκη Αθανασία.

Οι καθηγητές συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες με στόχο την αποδοχή διαφορετικότητας όλων των μαθητών και την ήπια ενσωμάτωση τους στο σχολείο. Η εβδομάδα της κινητικότητας προσέφερε στους καθηγητές πληθώρα γνώσεων και νέων εμπειριών και αλληλεπίδρασης με καθηγητές άλλων χωρών ( Πολωνίας, Αυστρίας, Ιταλίας) που συμμετείχαν στην ίδια επιμόρφωση. Ήλθαν σε επαφή με το Φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα, τρόπο ζωής και την κουλτούρα της χώρας. Τέτοιου είδους προγράμματα συμβάλλουν στην  διαδραστική απόκτηση γνώσεων αλλά και στην γνωριμία εκπαιδευτικών συστημάτων και κουλτούρας άλλων χωρών.

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα στους μαθητές μας της Γ΄ τάξης

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 οι μαθητές μας ήρθαν στο σχολείο για τελευταία ημέρα πριν την έναρξη των εξετάσεων του Ιουνίου. Οι μαθητές της Γ τάξης παρουσίασαν την «Αλφαβήτα της Εφηβείας» τους, σε θεατρική απόδοση του ομώνυμου μυθιστορήματος της συγγραφέως Μάγια Δεληβοριά. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Στέλλα Αραβιάκη. Νιώθουμε την ανάγκη να απευθυνθούμε στους μαθητές μας με τα παρακάτω λόγια. (Τη σύνταξη της επιστολής ανέλαβε η φιλόλογος Γεωργία Φουντά και εκφράζει όλα τα μέλη του Συλλόγου των καθηγητών του σχολείου μας).

«Μπερδεμένα τα συναισθήματα σήμερα, παιδιά, έντονα και ανάμεικτα. Από τη μία η χαρά της αποφοίτησης, από την άλλη η μελαγχολία του αποχωρισμού. Γέλια και αγκαλιές μαζί με βουρκωμένα μάτια. Λογική όμως και αναμενόμενη αυτή η γλυκόπικρη διάθεση καθώς σήμερα κλείνει για σας ένας κύκλος που άνοιξε πριν τρία χρόνια, σήμερα αφήνετε το σχολείο που σας φιλοξένησε σε μία πολύ κρίσιμη φάση της ζωής σας, στη φάση που ψάχνετε τον εαυτό σας, που προσπαθείτε να πατήσετε στα πόδια σας, να διαμορφώσετε τις προσωπικές σας αξίες, να προσδιορίσετε τους στόχους σας, να καλλιεργήσετε χαρακτήρα και προσωπικότητα.

 Η πορεία προς την ενηλικίωση, το ζείτε όλοι σας, είναι απαιτητική και εμείς από τη μεριά μας προσπαθήσαμε να σταθούμε στο πλευρό σας με όλες μας τις δυνάμεις, συνοδοιπόροι στην πορεία αυτή. Δεν σημαίνει βέβαια ότι τα καταφέρναμε πάντα! Όμως το προσπαθήσαμε πολύ! Όλοι οι δάσκαλοι, να το ξέρετε με σιγουριά αυτό, θέλουμε πολύ να φεύγουν από τα χέρια μας παιδιά ικανά να διαχειριστούν με εντιμότητα και ευθύνη τα προβλήματα της ζωής τους, παιδιά με ώριμη σκέψη, κριτική ικανότητα και δυναμισμό, παιδιά που έχουν μάθει να σέβονται τον απέναντι και να συνεργάζονται αρμονικά μαζί του.

Οι αποχαιρετισμοί είναι πάντα δύσκολοι και αυτό γιατί κάθε αποχαιρετισμός είναι και ένας αποχωρισμός. Αυτή όμως, πιστεύω, είναι η μισή αλήθεια γιατί, καθώς λένε, πίσω από κάθε αντίο κρύβεται και ένα σιωπηλό καλώς ήρθες! Σε λίγους μήνες θα σας καλωσορίσει ένα νέο σχολείο, το Λύκειο. Ένα σχολείο γεμάτο ενδιαφέρουσες εμπειρίες αλλά και ευκαιρίες για όμορφους αγώνες. Είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα! Βρείτε τον εαυτό σας και επιστρατεύστε όλες σας τις δυνάμεις στους στόχους που θέσατε. Μη χάνετε ποτέ την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Μπορείτε να καταφέρετε εκπληκτικά πράγματα αρκεί να το πιστέψετε και να δουλέψετε εντατικά για αυτό. Ακούστε τι έχουν να σας πουν οι γύρω σας. Ακούστε ανθρώπους που ξέρουν κι ανθρώπους που σας αγαπάνε. Πάνω από όλα όμως ακούστε τον εαυτό σας και ακολουθήστε αυτό που σας ταιριάζει και αυτό που υπαγορεύει η καρδιά σας. 

Έχετε ευθύνη απέναντι στον εαυτό σας, έχετε όμως ευθύνη και απέναντι στην κοινωνία. Εσείς σε λίγα χρόνια θα είστε εκείνοι που θα καθορίζουν την τύχη αυτού του τόπου. Φροντίστε να προετοιμαστείτε σωστά για αυτόν τον ρόλο και να ανταποκριθείτε καλύτερα από ό,τι εμείς, γιατί ο κόσμος μας το έχει πια απόλυτη ανάγκη. Γίνετε ικανοί να στηρίξετε τη δημοκρατία, να υπερασπιστείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να φροντίσετε το περιβάλλον, να βοηθήσετε τη χώρα μας η οποία τα τελευταία χρόνια στερείται το πιο δημιουργικό της κομμάτι, τους νέους ανθρώπους που αδυνατώντας να επιβιώσουν εδώ με αξιοπρέπεια φεύγουν στο εξωτερικό.

Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για αυτά τα τρία χρόνια, να ξέρετε ότι κερδίσαμε πολλά από τη δροσιά της σκέψης σας, τα φωτεινά σας χαμόγελα και την αισιοδοξία σας. Οι ευχές μας και η αγάπη μας να σας συνοδεύουν πάντα. Πάντα να είστε γεροί, δυνατοί, με κέφι και περιέργεια για όσα υπέροχα δεν έχετε ακόμα κατακτήσει. Καλή συνέχεια, παιδιά, και καλή πρόοδο στη ζωή σας!» 

6η κινητικότητα προγράμματος ERASMUS+ στην Πορτογαλία 15-19 Μαΐου 2023

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελευταία κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο   «From local to global environmental awareness» από τις 15 έως τις 19 Μαΐου του τρέχοντος έτους στη μικρή πόλη Vagos της βόρειας Πορτογαλίας. Στην κινητικότητα εκτός από την Ελλάδα και την Πορτογαλία συμμετείχαν η Τουρκία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ισπανία.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου με ομάδα τεσσάρων μαθητών από τη Γ΄ Γυμνασίου με τους συνοδούς τους. Πιο συγκεκριμένα έλαβαν μέρος η Χριστίνα Αρνοπούλου, η Δάφνη Μαστοράκη, η Ελίνα Μπορμπουδάκη και η Νεφέλη Χειλουδάκη. Τους συνόδευσαν ο Διευθυντής του σχολείου Γεώργιος Παυλίδης και η φιλόλογος Σοφία Μανετάκη. Θέμα αυτής της κινητικότητας ήταν Green areas and water pollution (Ζώνες πράσινου και μόλυνση των υδάτων). Η ελληνική ομάδα παρουσίασε στην ολομέλεια της κινητικότητας τα λιγοστά δάση της Κρήτης με τα ενδημικά ζώα και φυτά αυτών, τις αιτίες μόλυνσης των υδάτων του νησιού και τις προτάσεις για τον περιορισμό της μόλυνσής τους.

Οι συμμετέχοντες των έξι χωρών παρακολούθησαν πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια που είχαν οργανώσει οι πορτογάλοι εταίροι με θέμα τη μόλυνση του Ατλαντικού τόσο στο σχολείο του Vagos  όσο και στο τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου στο Aveiro και δημιούργησαν ψηφιακό αρχείο με τα πορίσματα της έρευνάς τους και τις προτάσεις τους για τον περιορισμό της υδάτινης μόλυνσης. Επίσης πήραν μέρος στον καθαρισμό της παραλίας  Vagueria, έπαιξαν παιγνίδια προσανατολισμού στο δάσος Quinta do Ega, επισκέφτηκαν το μουσείο Maritimo de Inhavo στη  Vara όπου έμαθαν για το θαλάσσιο πλούτο της χώρας, απόλαυσαν τη βόλτα στα κανάλια του Αβέιρο, τη λεγόμενη Βενετία της Πορτογαλίας, με το  χαρακτηριστικό σκάφος moliceiro (σκάφος συλλογής φυκιών), επισκέφτηκαν το παραλιακό θέρετρο  Costa Nova  και περπάτησαν στα σοκάκια και τη Ribeira του Πόρτο. Η κινητικότητα έληξε με μια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση απονομής των πιστοποιητικών παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.  Μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν όλες τις ημέρες της κινητικότητας. Όλοι επέστρεψαν γεμάτοι εμπειρίες και θετικές εντυπώσεις.

“Στην απέναντι πλευρά… του Αιγαίου” 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Στα πλαίσια το ομώνυμου προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων υλοποιήσαμε τη φετινή σχολική χρονιά μια σειρά δράσεων που έχουν ως παραδοτέα το Ηλεκτρονικό βιβλίο: https://read.bookcreator.com/bXfSSIt4iLbhXYPrjCCjrqwxCem2/PaTE1sUHTDGH3VprZVx7lQ/xcR2AvJcSsSPJHeykrmyUg

και το παρακάτω βίντεο:

Φιλοδοξία μας ήταν να αποτελέσει ένα εμπεριστατωμένο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Οι μαθητές που συμμετείχαν φοιτούν στα τμήματα Α5 & Β5. Υπεύθυνοι καθηγητές: Μουδατσάκη Ειρήνη, Παπαδοπούλου Εμμανουέλα, Χαλκιαδάκης Γεώργιος, Δημητροπούλου Μαριάννα.

ΨΗΦΙΑΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 12ου Γυμνασίου

Στα πλαίσια της σχολικής δράσης «ΦΕΡΝΩ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ»  που υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2022-2023   στο σχολείο μας, με υπεύθυνους καθηγητές Παπαχρονάκη Μαρία, Παπαδοπούλου Εμμανουέλα και Χαλκιαδάκη Γεώργιο, οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου   συγκέντρωσαν  με τη βοήθεια των γονιών τους διάφορα αντικείμενα ,σκεύη, εργαλεία κ.λπ. ,τα φωτογράφισαν, έγραψαν λεζάντες και πληροφορίες, έμαθαν τη διαδικασία  δημιουργίας ψηφιακού μουσείου  και έφτιαξαν  το δικό τους μουσείο.

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση στο ΜΟΥΣΕΊΟ μας:
https://www.artsteps.com/view/63dfe1e9c0a4cb48a041852f

Ημερήσιες εκδρομές τάξεων Β & Γ

Την Παρασκευ΄ή 5/5/2023 πραγματοποιήθηκαν οι ημερήσιες εκδρομές για την Β τάξη στο Ρέθυμνο και της Γ τάξης στον Άγιο Νικόλαο. Συγκεκριμένα:

Η ημερήσια εκδρομή των μαθητών της Γ τάξης με συνοδούς καθηγητές τους Χαλκιαδάκης Γεώργιο, Πλουμάκη Φωτεινή, Γκιαουράκη Πολυτίμη, Αθανασάκη Άννα και Τζουμάκα Μαρία. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αρχικά επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό Παναγίας Κεράς, κτίσμα του 13ου αι. ακολούθησε η επίσκεψη στο παραδοσιακό χωριό Κριτσά και μετά περιηγήθηκαν στην πόλη του Αγίου Νικολάου. Τέλος επισκέφθηκαν την περιοχή της Ελούντας.

Η ημερήσια εκδρομή των μαθητών της Β τάξης με συνοδούς καθηγητές τους Ελευθερία Πετράκη, Κωνσταντίνο Μαζαράκη, Ιωάννα Καπελάκη, Βασίλειο Δούρο, Ιωάννα Γκλαμπαντανίδου και Χαρούλα Ανδρονίδη. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αρχικά επισκέφθηκαν την  Ιερά Μονή Αρκαδίου. Μέσα στο μοναστήρι μπορεί κάποιος να επισκεφθεί και να δει την εκκλησία (το Καθολικό της Μονής), την ιστορική Τράπεζα, τα Κελάρια, την Πυριτιδαποθήκη, το Μουσείο καθώς και την Πινακοθήκη της Μονής.

Η εκδρομή συνεχίστηκε με επίσκεψη στο Στρατιωτικό Μουσείο Χρωμοναστηρίου  που φιλοξενείται σε μια βενετσιάνικη έπαυλη του 17ου αιώνα. Συνολικά το κτίριο διαθέτει οχτώ (8) ξεχωριστές αίθουσες με εκθέματα και στολές από διάφορες περιόδους της Στρατιωτικής Ιστορίας. Αρχικά, στο ισόγειο υπάρχουν δύο αίθουσες με οπλισμό από την Ελληνική επανάσταση κατά των Τούρκων (1821), τον Μακεδονικό αγώνα (1904-1908), τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913) και από τον Α’ (1914-1918) και Β’ Παγκόσμιο πόλεμο (1940-44). Τέλος, στον εξωτερικό χώρο του μουσείου, εκτίθενται ιστορικά αεροσκάφη καθώς και οχήματα μαζί με πυροβόλα και άρματα μάχης του Ε.Σ από τις αρχές του 20ου αι. Τέλος οι μαθητές περιηγήθηκαν στα σοκάκια και επισκέφθηκαν αξιοθέατα στην παλαιά  πόλη του Ρεθύμνου.

Εκπαιδευτική επίσκεψη σε Σαλαμίνα-Καλάβρυτα-Καλαμάτα

Από τις 25 ως τις 30 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή 26 μαθητών του σχολείου μας στη Σαλαμίνα και την Πελοπόννησο στα πλαίσια της δράσης μας «Στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου» –  100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Συνοδοί ήταν οι καθηγήτριες κ. Ροκαδάκη Ευφροσύνη, Παπαδοπούλου Εμμανουέλα και Μουδατσάκη Ειρήνη. Περιηγηθήκαμε στην Ιερά μονή Παναγίας Φανερωμένης  Σαλαμίνας όπου η Γερόντισσα Παρθενία Κουγιουμτζή μας είπε την ιστορία της μονής και της οικογένειάς της ,η οποία ήρθε από τη Σμύρνη το 1922.

Στη συνέχεια από το Διακοπτό διασχίσαμε το φαράγγι με τον Οδοντωτό και διανυκτερεύσαμε στα Καλάβρυτα. Επισκεφτήκαμε τη Ι. Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, κάναμε βαρκάδα στο σπήλαιο του Δυρού όπου θαυμάσαμε το απαράμιλλης ομορφιάς θέαμα που η φύση σμίλεψε με τέχνη και υπομονή. Περπατήσαμε στα σοκάκια της Αρεόπολης και κατόπιν ανεβήκαμε στα 1130μ.- στο κέντρο της Πελοποννήσου- μετά από μια μαγευτική διαδρομή δίπλα στον ρου του ποταμού Νέδα,  όπου θαυμάσαμε τον αγέρωχο  ναό του Επικουρίου Απόλλωνα

Περπατήσαμε στην όμορφη Καλαμάτα και επισκεφτήκαμε το μουσείο ελληνικών ενδυμασιών της κ. Β. Καρέλια.

Τέλος θαυμάσαμε το φρούριο του Μυστρά, την αρχιτεκτονική των κτισμάτων και αντιληφθήκαμε την ισχυρή στρατηγική Θέση του «Δεσποτάτου».

Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της εκδρομής μας, τους μαθητές μας που ήταν πρόθυμοι, υπάκουοι και ευγενικοί σε κάθε μας επίσκεψη, καθώς και τους γονείς τους για την άριστη συνεργασία.

Μade in School 2023: παρουσίαση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων

Το σχολείο μας συμμετέχει την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023 στην εκδήλωση παρουσίασης των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων “Made in SCHOOL 2023” που διοργανώνει η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Ηρακλείου κα Αγγελική Ζαχαράτου. Παρουσιάζουμε τα προγράμματα:

Τριήμερη Εκπαιδευτική εκδρομή Γ΄ τάξης σε Χανιά & Ρέθυμνο

Από τις 26 έως και 28/4/2023 πραγματοποιήθηκε η τριήμερη εκδρομή μαθητών από τη Γ΄’ Γυμνασίου στα Χανιά και το Ρέθυμνο, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς Αραβιάκη Στέλλα, Μαζαράκης Κωνσταντίνο, Πλουμάκη Φωτεινή και Χαλκιαδάκη Γιώργο.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τη το συμμαχικό νεκροταφείο στο Ακρωτήρι Χανίων, τη Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων, όπου είχαμε ζεστή υποδοχή από τους μοναχούς,  τους τάφους των Βενιζέλων με την υπέροχη θέα στην πόλη των Χανίων, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, και το  Μουσείο Εθνικής ομάδας Ποδοσφαίρου όπου οι μαθητές ενθουσιάστηκαν αφού σήκωσαν το Ευρωπαϊκό κύπελο που κατέκτησε η εθνική μας ομάδα το 2004.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στο παλιό λιμάνι των Χανίων και να περιηγηθούν στα σοκάκια της παλιάς πόλης. Στο δρόμο της επιστροφής περάσαμε από το  υπέροχο χωριό Βρύσες με τα τρεχούμενα νερά και από το Ρέθυμνο όπου οι μαθητές είχαν αρκετή ώρα να κυκλοφορήσουν στην παλιά πόλη και το γραφικό λιμάνι.

Οι μαθητές μας είχαν υπέροχη συμπεριφορά καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής και το κλίμα ήταν πολύ θετικό με άψογη συνεργασία μαθητών-καθηγητών και επιστρέψαμε στο Ηράκλειο με ξεχωριστές αναμνήσεις.

Διδακτική επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Ιατρικής Σχολής του Παν. Κρήτης

Την Παρασκευή 28 Απριλίου πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των τμημάτων Α2, Α4 και Α6 της Ά τάξης Γυμνασίου του σχολείου μας στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Μουσείο της Ιατρικής σχολής Κρήτης. Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές Χρονιαρη Κατερίνα, Δούρος Βασίλης και Αγιομυργιαννάκη Αθανασία καθώς και η νοσηλεύτρια του σχολείου μας Τεκωνάκη Ιουλία. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο χώρο της βιβλιοθήκης, να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας της καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρει στη φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Πληροφορήθηκαν για τον τρόπο ταξινόμησης των επιστημονικών βιβλίων και συμμετείχαν σε ηλεκτρονικό κουίζ με χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών της βιβλιοθήκης. 

       Η εκδρομή συνεχίστηκε με επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο της Ιατρικής σχολής Κρήτης. Οι μαθητές “θαύμασαν”  τα εκθέματα μεταξύ των οπαίων ήταν ιατρικός εξοπλισμός από την εποχή της Μινωικής Κρήτης έως και σήμερα. Τέλος έμαθαν ότι η φύση διαθέτει πληθώρα βοτάνων με φαρμακευτικές ιδιότητες και πολλά από αυτά συναντώνται στο ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον του νησιού μας!