Αρχείο κατηγορίας Εκδηλώσεις-Δράσεις

Έναρξη Σχολικού Μαραθωνίου Ανακύκλωσης 2023

Στο πλαίσιο της έναρξης του νέου Σχολικού Μαραθωνίου Ανακύκλωσης (Followgreen – Green schools), έγινε την Τετάρτη 18/01/23 και ώρα 11:00 στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη,  ενημέρωση σε εκπρόσωπο του σχολείου μας.

Ο Δήμος Ηρακλείου, συνεχίζει τις δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης – ενημέρωσης πολιτών για την ανακύκλωση με τη λειτουργία μίας νέας δημοτικής ψηφιακής πλατφόρμας ανακύκλωσης.

Σχετικά με την παραπάνω ενέργεια, προγραμματίζεται Σχολικός Μαραθώνιος Ανακύκλωσης για όλα τα δημοτικά σχολεία του Δήμου μας και σε 8 Γυμνάσια τα οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον, μεταξύ των οποίων και το δικό μας, με σκοπό την ενεργή συμμετοχή της μαθητικής κοινότητας στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Σε κάθε σχολείο θα διανεμηθούν μικροί κάδοι ανακύκλωσης, στους οποίους θα πραγματοποιείται αποκλειστική συλλογή υλικών, όπως χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό και μπαταρίες.

  • Η συλλογή θα γίνεται από αδειοδοτημένους συνεργαζόμενους φορείς κατόπιν ειδοποίησης από πλευράς του σχολείου.
  • Οι επιδόσεις κάθε σχολείου στην ανακύκλωση θα καταγράφονται στην ειδική ενότητα της πλατφόρμας με τίτλο ‘ΣΧΟΛΕΙΑ’ και σύνδεσμο www.followgreen.gr/heraklion/contest, ενώ τα μέλη της πλατφόρμας θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τα σχολεία με τη δωρεά πόντων που έχουν συλλέξει.
  • Κάθε σχολείο θα επιβραβευτεί για τη συμμετοχή του, ενώ στα πρώτα θα δοθούν χρηστικά δώρα.

διαδικτυακή δημοτική πλατφόρμα Followgreen  Green Schools  είναι ήδη διαθέσιμη από αρχές Ιανουαρίου και μπορείτε να την δείτε ακολουθώντας τον σύνδεσμο: www.followgreen.gr/heraklion/contest

Με το να γίνετε μέλος στην πλατφόρμα θα έχετε την δυνατότητα να ενισχύσετε το σχολείο μας. Για εγγραφή χρειάζεται μόνο email. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι μαθητές.

Στην πλατφόρμα , πηγαίνοντας στη σελίδα «ΚΕΡΔΙΣΕ», κερδίζεις πόντους ανοίγοντας και ολοκληρώνοντας τους εφαρμογές που βρίσκονται εκεί. Τους πόντους αυτούς μπορείς να τους δωρίσεις στο σχολείο μας πηγαίνοντας στη σελίδα « ΣΧΟΛΕΙΑ» . Είναι μια πολύ ωραία δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε , σταδιακά , μαζί με τα παιδιά και συγχρόνως να ενημερωθείτε και ευαισθητοποιηθείτε για θέματα ανακύκλωσης.

Διάλεξη-συζήτηση με γονείς για τις “εξαρτήσεις-εθισμός”

Ο Σύλλογος Γονέων & κηδεμόνων, το 12ο Γυμνάσιο και το 6ο ΓΕΛ Ηρακλείου διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα τις εξαρτήσεις και τους εθισμούς των εφήβων.

Η Διάλεξη-συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του γυμναστηρίου του σχολικού μας συγκροτήματος την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 7:00 μμ. Ο ψυχίατρος και Διευθυντής Ε.Σ.Υ. στο ΠΑ.Γ.Ν.Η. κος Βασίλειος Κούδας θα συζητήσει με τους γονείς για το παραπάνω θέμα και τη διαχείριση των εφήβων παιδιών τους μέσα στην οικογένεια.

Εκδήλωση για την εορτή των Τριών Ιεραρχών

Σήμερα 30 Ιανουαρίου 2023, ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου η ακολουθία της ευλόγησης των άρτων και της βασιλόπιτας. Τελέστηκε προεξάρχοντος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Πανοσ. Αρχιμανδρίτου κ. Βαρθολομαίου και του διακόνου Ευγενίου.

Erasmus+ KA1 “CULTURAL Ambassadors”- Φιλοξενία καθηγητών

Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας, με τη συνεργασία της ΜΚΟ “Μιλέτια“, το έργο Erasmus+ “Cultural ambassadors”. Η κ. Μαρία Δρακάκη από το «Μουσείο Σχολικής Ζωης» που εδρεύει στα Χανιά, ανέπτυξε σε εκπαιδευτικούς από την Φιλανδία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Ελλάδα τρόπους κινητοποίησης μιας ομάδας με οπτικά ερεθίσματα (αντικείμενα , έργα τέχνης, είκονες). Παράληλα έγιναν και βιωματικά εργαστήρια στην ομάδα των εκπαιδευτών, κατά τα οποία διαπιστώσαμε ότι η εφαρμογή των τεχνικών αυτών , όχι μόνο κινητοποιεί την ομάδα αλλά δίνει και πολλές πληροφορίες για το κάθε μέλος της ομάδας.Είναι μια άριστη τεχνική η οποία μπορεί να εφαρμοστεί και στην τάξη, π.χ. κατά την έναρξη του σχολικού έτους.

Διδακτική επίσκεψη της Γ΄ τάξης σε Ι.Μ. Επανωσήφη & Αρχάνες

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022, η Γ’ τάξη του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο μοναστήρι του Επανωσήφη και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στις Αρχάνες, με συνοδούς καθηγητές: Αδαμάκη Αλκυόνη, Κόκλα Μαρία, Παπαδοπούλου Εμμανουέλα, Παπαχρονάκη Μαρία και Χαλκιαδάκη Γιώργο.

Η υποδοχή που μας επιφύλαξε ο Ηγούμενος Βαρθολομαίος της Ιεράς Μονής Επανωσήφη ήταν  θερμή, όπως και των υπόλοιπων καλογέρων. Τα παιδιά άκουσαν την ιστορία τού μοναστηριού και προσκύνησαν τις θαυματουργές εικόνες του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας. Είχαν δε την τύχη να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με τον Ιεραπόστολο Γενάδιο, Μητροπολίτη Μποτσουάνας, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται εκεί κι ο οποίος διαμένει μόνιμα στη Νότια Αφρική. Τα παιδιά έμαθαν ενδιαφέροντα πράγματα για τον τρόπο ζωής των ιεραποστόλων και για τις ορθόδοξες ελληνικές κοινότητες που υπάρχουν στη Νότια Αφρική.

Στις Αρχάνες οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο χώρο του Ανοιχτού Πανεπιστημίου από αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου και η διδακτική επίσκεψη τελείωσε με βόλτα στους δρόμους του πανέμορφου χωριού των Αρχανών.

Τα παιδιά έμειναν ενθουσιασμένα και τα ίδια ήταν πρότυπα συμπεριφοράς.

Ένας κόσμος χωρίς καπνό: αντικαπνιστικές δράσεις

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου πρόκειται να υλοποιήθούν σε όλα τα τμήματα του σχολείου μας δράσεις με τίτλο «Ένας κόσμος χωρίς καπνό» που στοχεύουν στην πρόληψη του καπνίσματος. Οι εκπαιδευτικοί, Φουντά Γεωργία, Φιλόλογος και Δοξαστάκης Μανόλης, Πληροφορικός, οργάνωσαν μία σειρά από δραστηριότητες που αφορούν σε θέματα:

  • ενημέρωσης για τις συνέπειες του καπνίσματος 
  • έρευνας πάνω σε μύθους και αλήθειες για το κάπνισμα 
  • ανάδειξης των παγίδων που κρύβει η διαφήμιση 
  • απομυθοποίησης των λόγων για τους οποίους καπνίζουν οι έφηβοι
  • αντίστασης (μέσα από βιωματικά παιχνίδια) στην πρόκληση του τσιγάρου 

Το υλικό της δράσης υπάρχει αναρτημένο σε ανοιχτό μάθημα  της e-class, https://eclass03.sch.gr/courses/1701056326/ στο οποίο έχουν πρόσβαση μαθητές και γονείς.

Διδακτικές επισκέψεις στα πλαίσια του μαθήματος της Τεχνολογίας

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των τμημάτων Β2,Β3,Β4 στο Οινοποιείο της Ένωσης Ηρακλείου και στην Ιερά Μονή της Παλιανής, με συνοδούς καθηγητές  τις κυρίες Ροκαδάκη Ευφροσύνη, Καλοψικάκη Ευαγγελία και τον κύριο Χαλκιαδάκη Γεώργιο.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Χαρκούτση Ιωάννη, υπεύθυνος Οινολόγος, που αποδέχτηκε το αίτημα επίσκεψής μας στο Οινοποιείο. Την κ. Δασκαλάκη Ειρήνη, Οινολόγο Αμπελουργό, για την ξενάγηση στο χώρο της παραλαβής οινοστάφυλων, παραγωγής και εμφιάλωσης κρασιού. Τον κύριο Προκοπάκη Κωνστατνίνο, Διευθυντή του Οινοποιείου για τη συζήτηση που ακολούθησε την ξενάγηση. Οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για τις δράσεις του οινοποιείου για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προσπάθειά τους για μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την αναγκαιότητα της συνεργασίας των παραγωγών με τους οινολόγους  και τους γεωπόνους του συνεταιρισμού.

Στη συνέχεια κατά την ξενάγησή μας στην Ιερά Μονή Παλιανής, οι μαθητές πληροφορήθηκαν για το ιδιόρρυθμο σύστημα της Μονής, την ιστορία της που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των τμημάτων Β1,Β5,Β6 στο τυπογραφείο «Δετροράκης» και στον όμιλο ΚρήτηTV, με συνοδούς τις κυρίες Ροκαδάκη Ευφροσύνη, Μουδατσάκη Ειρήνη και Καλοψικάκη Ευαγγελία.

Ευχαριστούμε την κ. Κάλλια Δετοράκη, Διευθύντρια των εκδόσεων «Ίτανος», η οποία μας μίλησε για τα στάδια παραγωγής ενός βιβλίου τα οποία  παρακολούθησαν σε ένα βίντεο: τη συγγραφή του, τη φιλολογική επιμέλεια, την εικονογράφηση, τη δημιουργία εξωφύλλου, τη σελιδοποίηση και την ετοιμασία του για το τυπογραφείο. Οι μαθητές κατάλαβαν πόσος κόσμος κρύβεται πίσω από την εκτύπωση ενός βιβλίου και  ότι η παραγωγή του είναι μια ομαδική υπόθεση. Πλέον κάθε βιβλίο μπορεί να υπάρξει ακουστικό,  σε ψηφιακή μορφή αλλά και εμπλουτισμένο με ψηφιακές τεχνικές όπως την επαυξημένη πραγματικότητα. Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στο χώρο του τυπογραφείου. Οι μαθητές είδαν τις μηχανές Offset  να τυπώνουν, τη διπλωτική, την κοφτική και το βιβλιοδετείο. Επίσης την ευχαριστούμε θερμά για τη δωρεά των βιβλίων για τη σχολική μας βιβλιοθήκη.

Στον όμιλο ΚρήτηTV, ευχαριστούμε τον κ. Πετράκη Κωνσταντίνο, υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων και Μάρκετινγκ, ο οποίος μας ξενάγησε στους χώρους της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και του πιεστηρίου της εφημερίδας. Είδαμε τα πλατό των τηλεοπτικών εκπομπών, τα δημοσιογραφικά γραφεία και το control room.  Οι μαθητές γνώρισαν την διαδικασία που ακολουθείται για να παρουσιαστεί μια ενημερωτική και ψυχαγωγική εκπομπή και το πλήθος των ειδικών που απαιτείται. Οι μαθητές γνώρισαν στο πιεστήριο την εφημερίδας τη διαδικασία της καθημερινής έκδοσης του εντύπου.

Υιοθεσία Σάσας από το καταφύγιο “Αρκτούρος”

Ομάδα μαθητών του σχολείου μας που συμμετείχε στην εκπαιδευτική εκδρομή του ομώνυμου προγράμματος «Στα χρώματα της δυτικής Μακεδονίας» με τις καθηγήτριες Ευαγγελία Καλοψικάκη, Ευφροσύνη Ροκαδάκη και Μαρία Χρονάκη αποφάσισε να υιοθετήσει -μαζί με τις καθηγήτριες συνοδούς- μία καφέ αρκούδα από το καταφύγιο «Αρκτούρος».

Οι μαθητές μας θέλησαν να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στο έργο της οργάνωσης «Αρκτούρος» μετά την επίσκεψή τους στο καταφύγιο του λύκου και στο καταφύγιο της αρκούδας στη Φλώρινα.

Υιοθετώντας τη Σάσα οι μαθητές μας αποδεικνύουν το σεβασμό τους στο περιβάλλον και τη δέσμευσή τους στην προστασία της άγριας ζωής. Δίνουν ΠΡΩΤΟΙ το παράδειγμα κι ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλες υιοθεσίες!

Ευχαριστούμε θερμά τους:

1. Απλαδά Μαρία8. Κεντριστάκη Κατερίνα15. Μαστοράκη Δάφνη
2. Βασιλοκογιαννάκη Μαρίνα9. Κεχαγιά Μυρτώ16. Μωραϊτη Κυριακή
3. Βεζυρτζόγλου Κατερίνα10. Κορνιλάκη Μαρία17. Παπαδάκη Νεφέλη
4. Γεροντής Δημήτρης11. Κουσκουμπεκάκη Χριστιάννα18. Πετσαλάκης Μανώλης
5. Γιανναδάκη Αντωνία12. Κουμαντάκης Λευτέρης19. Σωμαράκης Εφραίμ
6. Διαλυνά Σοφία13. Λεπτοκαρίδης Γιώργος20. Χαιρέτη Μαρία
7. Κενδριστάκης Γιάννης14. Μακρυμανωλάκης Γιάννης21. Χειλουδάκη Νεφέλη

Αν θέλετε να “γνωρίσετε” τη Σάσα μας, μπορείτε να επιλέξετε ΕΔΩ

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το έργο της οργάνωσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, επιλέξτε ΕΔΩ

Παρουσίαση της δράσης στην εκπομπή “ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ” του ΚΡΗΤΗ TV

Συμμετοχή σε Ημερίδα “Κυκλικής Οικονομίας” του Δ. Ηρακλείου

Την Τρίτη 6/12 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ημερίδα του Δήμου Ηρακλείου με θέμα την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία. Το σχολείο μας πήρε μέρος παρουσιάζοντας το θέμα “Καλές πρακτικές κυκλικής οικονομίας στο 12ο Γυμνάσιο”. Το σχολείο εκπροσωπήθηκε από μια ομάδα αποτελούμενη από τις καθηγήτριες Χρονιάρη Κατερίνα και Αγιομυργιαννάκη Θάνια και τρεις μαθήτριες που συμμετέχουν στη δράση ανακύκλωσης του Γυμνασίου μας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους υπεύθυνους του δήμου για τη σωστή ανακύκλωση, τα σημεία ανακύκλωσης στην πόλη μας καθώς και τις μελλοντικές δράσεις του δήμου σχετικά με το θέμα. Παράλληλα μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις δράσεις του σχολείου για την προώθηση της ανακύκλωσης και την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας γύρω από το φλέγον αυτό ζήτημα.

Παρακολουθήστε το σχετικό απόσπασμα στο βίντεο του δελτίου ειδήσεων του TV CRETA από το 52:30.