Αρχείο κατηγορίας Εκδηλώσεις-Δράσεις

Απολογισμός κινητικοτήτων Erasmus+ ΚΑ1 & ενδοσχολική Επιμόρφωση

Το σχολικό έτος 2022-2023 έγιναν δύο  κινητικότητες καθηγητών στα πλαίσια προγράμματος Erasmus+ KA1. Ο σκοπός των κινητικοτήτων ήταν η επιμόρφωση των καθηγητών, στην μεν πρώτη (Δουβλίνο της Ιρλανδίας) για τρόπους διδασκαλίας και ενημέρωσης για θέματα Ευρωπαϊκής  Ένωσης (Ε.Ε.), στην δεύτερη (Ελσίνκι Φιλανδίας) για την συμπερίληψη στην εκπαίδευση.

Και στις δύο επιμορφώσεις, ο τρόπος με των οποίο δουλεύτηκαν τα δύο θέματα ήταν μέσω πλήθους  δραστηριοτήτων, που περιλάμβαναν ομαδικά παιχνίδια, δημιουργία πόστερ, κατασκευή σχολικών μοντέλων  με lego, έναρξη και ανάπτυξη συζήτησης μέσα στην τάξη,  γνωριμία των μαθητών μεταξύ τους μέσα στην τάξη και δημιουργία, μεταξύ τους, σχέσεων και ποικίλες άλλες δράσεις.

    Στις 29 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε ενδοσχολική επιμόρφωση με σκοπό τη διάχυση και τον πολλαπλασιασμό των γνώσεων που αποκτήθηκαν από τις παραπάνω κινητικότητες καθηγητών. Παρουσίαστηκε συνοπτικά το σύνολο των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στους επιμορφωτικούς οργανισμούς που επισκέφτηκαν οι καθηγητές. Την επιμορφωση  πραγματοποίησε η καθηγήτρια κ. Κατερίνα Χρονιάρη με την βοήθεια και των άλλων καθηγητών που ήταν στο πρόγραμμα. Στα πλαίσια της παρουσίασης οι συνάδελφοι είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε κάποιες από τις δραστηριότητες.

Την ίδια ημέρα βρισκόταν στο 12ο Γυμνάσιο και στο 6ο ΓΕΛ Ηρακλείου μας 12 εκπαιδευτικοί  από Γερμανία, Λιθουανία, Κροατία, Ρουμανία και Φιλανδία, στα πλαίσια επιμορφωτικής κινητικότητας Erasmus + ΚΑ1 σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό ErasmusLearn . Είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες. Ήταν μια δημιουργική και εποικοδομητική συνεργασία.

“Ποτέ χωρίς ζώνη”, κοινωνικό spot από μαθητές της Γ τάξης

Μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του σχολείου μας κινητοποιήθηκαν από μία ανάγκη, να μη χάνονται συνάνθρωποί μας στους δρόμους της χώρας μας, και έστειλαν το δικό τους μήνυμα:

 Δεν έχει σημασία αν ξεκινάμε  για μια σύντομη καθημερινή μετακίνηση ή  για ένα μεγάλο ταξίδι. Φοράμε παντού και πάντα, και στο πίσω κάθισμα, τη ζώνη ασφαλείας, τη ζώνη που μας δένει με τη ζωή. 

Τα παιδιά σχεδίασαν ένα κοινωνικό spot στο οποίο όμως δεν μίλησαν για  θανάτους, τραυματισμούς  ή αναπηρίες από τροχαία ατυχήματα.  Αντίθετα, με χαρούμενα χρώματα, χιουμοριστικά γραφικά και ανάλαφρη μουσική επέλεξαν να μιλήσουν για  τη χαρά της ζωής, τη ζεστασιά των ανθρώπινων σχέσεων, την ομορφιά της φύσης, την αξία της υγείας και της ασφάλειας. 

Η υπεύθυνη της δράσης, κ. Γεωργία Φουντά, φιλόλογος,  βοήθησε τα παιδιά να καλλιεργήσουν κουλτούρα οδικής ασφάλειας και να συνειδητοποιήσουν ότι ως χρήστες του οδικού δικτύου έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Το όραμα των μηδενικών απωλειών σε τροχαία ατυχήματα είναι κοινή ευθύνη όλων μας!

Συμμετοχή στο 4ο Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ

Το σχολείο μας συμμετέχει στο 4ο Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ Δήμου Ηρακλείου το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 25 και από τις 27 έως τις 30 Ιουνίου 2023, στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις», με είσοδο ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

Η παρουσίαση των προγραμμάτων του σχολείου μας που συμμετέχουν στο Τοπικό Θεματικό Πολιτιστικών Θεμάτων Camera On της ΔΔΕ Ηρακλείου είναι το Σάββατο 24/6 και ώρα 10:00μμ. Συγκεκριμένα συμμετέχουμε με τις ταινίες μικρού μήκους: Ποτέ χωρίς ζώνη, 2η ευκαιρία, soupa, monos και Τροχός τ΄ανθρώπινα.
Για να διαβάσετε το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΏΣΕΩΝ επιλέξτε ΕΔΏ.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να δώσει  βήμα έκφρασης στις έφηβες μαθήτριες και στους έφηβους μαθητές ώστε να απευθυνθούν στο κλείσιμο της σχολικής χρονιάς στην κοινότητα  καταθέτοντας στην οθόνη, στο σανίδι και στη μουσική εξέδρα το δικό τους βλέμμα στον κόσμο, το δικό τους τρόπο σκέψης.

Δράση “Earth Day” στην αυλή του σχολείου μας

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 οι μαθητές της ομάδας ERASMUS+του σχολείου μας, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα From local to global environmental awareness, καθάρισαν, έσκαψαν και φύτεψαν τον κήπο του σχολείου μας, δίνοντας το μήνυμα ότι πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη να προστατέψουμε τον πλανήτη μας με την ενεργό συμμετοχή όλων μας. 

Κινητικότητα Erasmus+ KA1 καθηγητών στο Ελσίνκι

Από τις 22 έως 27 Μαΐου πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική κινητικότητα 5 καθηγητών από το σχολείο μας, στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+  KA122 με τίτλο «Μαθαίνω να διδάσκω ….και για την Ευρωπαϊκή Ένωση». Το θέμα της επιμόρφωσης  ήταν «European school for all children» και έγινε στον οργανισμό “Europass Τeacher Αcademy” και είχε ως βασικό θεματικό άξονα την συμπεριληπτική διδασκαλία και μεθόδους για την επίτευξη της. Οι καθηγητές που συμμετείχαν ήταν οι: Στραταντωνάκης Μαρίνος, Χρονιάρη Αικατερίνη, Λεμονιά Ευφροσύνη, Καθαράκη Γεωργία και Αγιομυργιαννάκη Αθανασία.

Οι καθηγητές συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες με στόχο την αποδοχή διαφορετικότητας όλων των μαθητών και την ήπια ενσωμάτωση τους στο σχολείο. Η εβδομάδα της κινητικότητας προσέφερε στους καθηγητές πληθώρα γνώσεων και νέων εμπειριών και αλληλεπίδρασης με καθηγητές άλλων χωρών ( Πολωνίας, Αυστρίας, Ιταλίας) που συμμετείχαν στην ίδια επιμόρφωση. Ήλθαν σε επαφή με το Φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα, τρόπο ζωής και την κουλτούρα της χώρας. Τέτοιου είδους προγράμματα συμβάλλουν στην  διαδραστική απόκτηση γνώσεων αλλά και στην γνωριμία εκπαιδευτικών συστημάτων και κουλτούρας άλλων χωρών.

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα στους μαθητές μας της Γ΄ τάξης

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 οι μαθητές μας ήρθαν στο σχολείο για τελευταία ημέρα πριν την έναρξη των εξετάσεων του Ιουνίου. Οι μαθητές της Γ τάξης παρουσίασαν την «Αλφαβήτα της Εφηβείας» τους, σε θεατρική απόδοση του ομώνυμου μυθιστορήματος της συγγραφέως Μάγια Δεληβοριά. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Στέλλα Αραβιάκη. Νιώθουμε την ανάγκη να απευθυνθούμε στους μαθητές μας με τα παρακάτω λόγια. (Τη σύνταξη της επιστολής ανέλαβε η φιλόλογος Γεωργία Φουντά και εκφράζει όλα τα μέλη του Συλλόγου των καθηγητών του σχολείου μας).

«Μπερδεμένα τα συναισθήματα σήμερα, παιδιά, έντονα και ανάμεικτα. Από τη μία η χαρά της αποφοίτησης, από την άλλη η μελαγχολία του αποχωρισμού. Γέλια και αγκαλιές μαζί με βουρκωμένα μάτια. Λογική όμως και αναμενόμενη αυτή η γλυκόπικρη διάθεση καθώς σήμερα κλείνει για σας ένας κύκλος που άνοιξε πριν τρία χρόνια, σήμερα αφήνετε το σχολείο που σας φιλοξένησε σε μία πολύ κρίσιμη φάση της ζωής σας, στη φάση που ψάχνετε τον εαυτό σας, που προσπαθείτε να πατήσετε στα πόδια σας, να διαμορφώσετε τις προσωπικές σας αξίες, να προσδιορίσετε τους στόχους σας, να καλλιεργήσετε χαρακτήρα και προσωπικότητα.

 Η πορεία προς την ενηλικίωση, το ζείτε όλοι σας, είναι απαιτητική και εμείς από τη μεριά μας προσπαθήσαμε να σταθούμε στο πλευρό σας με όλες μας τις δυνάμεις, συνοδοιπόροι στην πορεία αυτή. Δεν σημαίνει βέβαια ότι τα καταφέρναμε πάντα! Όμως το προσπαθήσαμε πολύ! Όλοι οι δάσκαλοι, να το ξέρετε με σιγουριά αυτό, θέλουμε πολύ να φεύγουν από τα χέρια μας παιδιά ικανά να διαχειριστούν με εντιμότητα και ευθύνη τα προβλήματα της ζωής τους, παιδιά με ώριμη σκέψη, κριτική ικανότητα και δυναμισμό, παιδιά που έχουν μάθει να σέβονται τον απέναντι και να συνεργάζονται αρμονικά μαζί του.

Οι αποχαιρετισμοί είναι πάντα δύσκολοι και αυτό γιατί κάθε αποχαιρετισμός είναι και ένας αποχωρισμός. Αυτή όμως, πιστεύω, είναι η μισή αλήθεια γιατί, καθώς λένε, πίσω από κάθε αντίο κρύβεται και ένα σιωπηλό καλώς ήρθες! Σε λίγους μήνες θα σας καλωσορίσει ένα νέο σχολείο, το Λύκειο. Ένα σχολείο γεμάτο ενδιαφέρουσες εμπειρίες αλλά και ευκαιρίες για όμορφους αγώνες. Είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα! Βρείτε τον εαυτό σας και επιστρατεύστε όλες σας τις δυνάμεις στους στόχους που θέσατε. Μη χάνετε ποτέ την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Μπορείτε να καταφέρετε εκπληκτικά πράγματα αρκεί να το πιστέψετε και να δουλέψετε εντατικά για αυτό. Ακούστε τι έχουν να σας πουν οι γύρω σας. Ακούστε ανθρώπους που ξέρουν κι ανθρώπους που σας αγαπάνε. Πάνω από όλα όμως ακούστε τον εαυτό σας και ακολουθήστε αυτό που σας ταιριάζει και αυτό που υπαγορεύει η καρδιά σας. 

Έχετε ευθύνη απέναντι στον εαυτό σας, έχετε όμως ευθύνη και απέναντι στην κοινωνία. Εσείς σε λίγα χρόνια θα είστε εκείνοι που θα καθορίζουν την τύχη αυτού του τόπου. Φροντίστε να προετοιμαστείτε σωστά για αυτόν τον ρόλο και να ανταποκριθείτε καλύτερα από ό,τι εμείς, γιατί ο κόσμος μας το έχει πια απόλυτη ανάγκη. Γίνετε ικανοί να στηρίξετε τη δημοκρατία, να υπερασπιστείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να φροντίσετε το περιβάλλον, να βοηθήσετε τη χώρα μας η οποία τα τελευταία χρόνια στερείται το πιο δημιουργικό της κομμάτι, τους νέους ανθρώπους που αδυνατώντας να επιβιώσουν εδώ με αξιοπρέπεια φεύγουν στο εξωτερικό.

Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για αυτά τα τρία χρόνια, να ξέρετε ότι κερδίσαμε πολλά από τη δροσιά της σκέψης σας, τα φωτεινά σας χαμόγελα και την αισιοδοξία σας. Οι ευχές μας και η αγάπη μας να σας συνοδεύουν πάντα. Πάντα να είστε γεροί, δυνατοί, με κέφι και περιέργεια για όσα υπέροχα δεν έχετε ακόμα κατακτήσει. Καλή συνέχεια, παιδιά, και καλή πρόοδο στη ζωή σας!» 

6η κινητικότητα προγράμματος ERASMUS+ στην Πορτογαλία 15-19 Μαΐου 2023

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελευταία κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο   «From local to global environmental awareness» από τις 15 έως τις 19 Μαΐου του τρέχοντος έτους στη μικρή πόλη Vagos της βόρειας Πορτογαλίας. Στην κινητικότητα εκτός από την Ελλάδα και την Πορτογαλία συμμετείχαν η Τουρκία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ισπανία.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου με ομάδα τεσσάρων μαθητών από τη Γ΄ Γυμνασίου με τους συνοδούς τους. Πιο συγκεκριμένα έλαβαν μέρος η Χριστίνα Αρνοπούλου, η Δάφνη Μαστοράκη, η Ελίνα Μπορμπουδάκη και η Νεφέλη Χειλουδάκη. Τους συνόδευσαν ο Διευθυντής του σχολείου Γεώργιος Παυλίδης και η φιλόλογος Σοφία Μανετάκη. Θέμα αυτής της κινητικότητας ήταν Green areas and water pollution (Ζώνες πράσινου και μόλυνση των υδάτων). Η ελληνική ομάδα παρουσίασε στην ολομέλεια της κινητικότητας τα λιγοστά δάση της Κρήτης με τα ενδημικά ζώα και φυτά αυτών, τις αιτίες μόλυνσης των υδάτων του νησιού και τις προτάσεις για τον περιορισμό της μόλυνσής τους.

Οι συμμετέχοντες των έξι χωρών παρακολούθησαν πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια που είχαν οργανώσει οι πορτογάλοι εταίροι με θέμα τη μόλυνση του Ατλαντικού τόσο στο σχολείο του Vagos  όσο και στο τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου στο Aveiro και δημιούργησαν ψηφιακό αρχείο με τα πορίσματα της έρευνάς τους και τις προτάσεις τους για τον περιορισμό της υδάτινης μόλυνσης. Επίσης πήραν μέρος στον καθαρισμό της παραλίας  Vagueria, έπαιξαν παιγνίδια προσανατολισμού στο δάσος Quinta do Ega, επισκέφτηκαν το μουσείο Maritimo de Inhavo στη  Vara όπου έμαθαν για το θαλάσσιο πλούτο της χώρας, απόλαυσαν τη βόλτα στα κανάλια του Αβέιρο, τη λεγόμενη Βενετία της Πορτογαλίας, με το  χαρακτηριστικό σκάφος moliceiro (σκάφος συλλογής φυκιών), επισκέφτηκαν το παραλιακό θέρετρο  Costa Nova  και περπάτησαν στα σοκάκια και τη Ribeira του Πόρτο. Η κινητικότητα έληξε με μια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση απονομής των πιστοποιητικών παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.  Μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν όλες τις ημέρες της κινητικότητας. Όλοι επέστρεψαν γεμάτοι εμπειρίες και θετικές εντυπώσεις.

“Στην απέναντι πλευρά… του Αιγαίου” 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Στα πλαίσια το ομώνυμου προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων υλοποιήσαμε τη φετινή σχολική χρονιά μια σειρά δράσεων που έχουν ως παραδοτέα το Ηλεκτρονικό βιβλίο: https://read.bookcreator.com/bXfSSIt4iLbhXYPrjCCjrqwxCem2/PaTE1sUHTDGH3VprZVx7lQ/xcR2AvJcSsSPJHeykrmyUg

και το παρακάτω βίντεο:

Φιλοδοξία μας ήταν να αποτελέσει ένα εμπεριστατωμένο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Οι μαθητές που συμμετείχαν φοιτούν στα τμήματα Α5 & Β5. Υπεύθυνοι καθηγητές: Μουδατσάκη Ειρήνη, Παπαδοπούλου Εμμανουέλα, Χαλκιαδάκης Γεώργιος, Δημητροπούλου Μαριάννα.

ΨΗΦΙΑΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 12ου Γυμνασίου

Στα πλαίσια της σχολικής δράσης «ΦΕΡΝΩ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ»  που υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2022-2023   στο σχολείο μας, με υπεύθυνους καθηγητές Παπαχρονάκη Μαρία, Παπαδοπούλου Εμμανουέλα και Χαλκιαδάκη Γεώργιο, οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου   συγκέντρωσαν  με τη βοήθεια των γονιών τους διάφορα αντικείμενα ,σκεύη, εργαλεία κ.λπ. ,τα φωτογράφισαν, έγραψαν λεζάντες και πληροφορίες, έμαθαν τη διαδικασία  δημιουργίας ψηφιακού μουσείου  και έφτιαξαν  το δικό τους μουσείο.

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση στο ΜΟΥΣΕΊΟ μας:
https://www.artsteps.com/view/63dfe1e9c0a4cb48a041852f

Ημερήσιες εκδρομές τάξεων Β & Γ

Την Παρασκευ΄ή 5/5/2023 πραγματοποιήθηκαν οι ημερήσιες εκδρομές για την Β τάξη στο Ρέθυμνο και της Γ τάξης στον Άγιο Νικόλαο. Συγκεκριμένα:

Η ημερήσια εκδρομή των μαθητών της Γ τάξης με συνοδούς καθηγητές τους Χαλκιαδάκης Γεώργιο, Πλουμάκη Φωτεινή, Γκιαουράκη Πολυτίμη, Αθανασάκη Άννα και Τζουμάκα Μαρία. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αρχικά επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό Παναγίας Κεράς, κτίσμα του 13ου αι. ακολούθησε η επίσκεψη στο παραδοσιακό χωριό Κριτσά και μετά περιηγήθηκαν στην πόλη του Αγίου Νικολάου. Τέλος επισκέφθηκαν την περιοχή της Ελούντας.

Η ημερήσια εκδρομή των μαθητών της Β τάξης με συνοδούς καθηγητές τους Ελευθερία Πετράκη, Κωνσταντίνο Μαζαράκη, Ιωάννα Καπελάκη, Βασίλειο Δούρο, Ιωάννα Γκλαμπαντανίδου και Χαρούλα Ανδρονίδη. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αρχικά επισκέφθηκαν την  Ιερά Μονή Αρκαδίου. Μέσα στο μοναστήρι μπορεί κάποιος να επισκεφθεί και να δει την εκκλησία (το Καθολικό της Μονής), την ιστορική Τράπεζα, τα Κελάρια, την Πυριτιδαποθήκη, το Μουσείο καθώς και την Πινακοθήκη της Μονής.

Η εκδρομή συνεχίστηκε με επίσκεψη στο Στρατιωτικό Μουσείο Χρωμοναστηρίου  που φιλοξενείται σε μια βενετσιάνικη έπαυλη του 17ου αιώνα. Συνολικά το κτίριο διαθέτει οχτώ (8) ξεχωριστές αίθουσες με εκθέματα και στολές από διάφορες περιόδους της Στρατιωτικής Ιστορίας. Αρχικά, στο ισόγειο υπάρχουν δύο αίθουσες με οπλισμό από την Ελληνική επανάσταση κατά των Τούρκων (1821), τον Μακεδονικό αγώνα (1904-1908), τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913) και από τον Α’ (1914-1918) και Β’ Παγκόσμιο πόλεμο (1940-44). Τέλος, στον εξωτερικό χώρο του μουσείου, εκτίθενται ιστορικά αεροσκάφη καθώς και οχήματα μαζί με πυροβόλα και άρματα μάχης του Ε.Σ από τις αρχές του 20ου αι. Τέλος οι μαθητές περιηγήθηκαν στα σοκάκια και επισκέφθηκαν αξιοθέατα στην παλαιά  πόλη του Ρεθύμνου.