Αρχείο κατηγορίας Εκδηλώσεις-Δράσεις

Αποτίμηση Erasmus+ 2021-22 & προγραμματισμός για το 2022-23

Την Πέμπτη 23/6/2022 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η συνάντηση με μαθητές και τους γονείς τους, όπου παρουσιάστηκαν οι δύο τελευταίες κινητικότητες σε Ισπανία & Πολωνία και έγινε η αποτίμηση των προγραμμάτων Erasmus+ που έτρεξαν την φετινή σχολική χρονιά. Τον Αύγουστο του 2022 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα Erasmus+ “PREETI language”.

Ακολούθησε συζήτηση για τον προγραμματισμό της κινητικότητας – φιλοξενίας στην Ελλάδα για το 2ο πρόγραμμα Erasmus+ που συμμετέχουμε: “From Local to Global Environmental Awareness” το διάστημα από 10 έως 14 Οκτωβρίου 2022.

Παρουσίαση δράσεων του σχολείου μας σε ημερίδα διάχυσης των αποτελεσμάτων

Εκπαιδευτικοί του σχολείου μας συμμετέχουν την Τετάρτη 22/6/2022 με εισηγήσεις σε Επιστημονική-Επιμορφωτική Ημερίδα αναστοχασμού, αλληλοτροφοδότησης και διάχυσης καλών Πρακτικών:
« …και θα αρμενίζουν, ω χαρά μας, ίσια στο ρόδινο γιαλό,
άσπρα καράβια τα όνειρά μας…» με Αρετή, Τόλμη, Πίστη, Ελπίδα, Δημιουργικότητα, Αλληλεγγύη και Αγωνιστικότητα.

Η ημερίδα διοργανώνεται από τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης κα Ιωάννα Ραμουτσάκη.
Οι εισηγήσεις και οι καθηγητές του σχολείου μας που συμμετέχουν είναι:

 • «Εξοικείωση των μαθητών και μαθητριών με την Ερευνητική Εργασία: Εφηβεία και κάπνισμα στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών Μεταβάσεων», Γεωργία Φουντά, φιλόλογος
 • «Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου με τα πρώτα πρώτα δόξα σοι…» (Μια προσπάθεια εξοικείωσης των μαθητών και μαθητριών με την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα), Μουδατσάκη Ειρήνη, Φιλόλογος και Χαλκιαδάκης Γεώργιος, Θεολόγος.
 • «Ακολουθώντας τα βήματα του Διωγμού: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή», Σοφία Μανετάκη, Φιλόλογος και Ελένη Σμπώκου, φιλόλογος
 • ««Αντιγόνη» του Μίκη Θεοδωράκη: Προετοιμάζοντας την ομαλή Μετάβαση των μαθητών και μαθητριών από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Πρώτη επαφή με το οπερατικό έργο του μεγάλου Συνθέτη και ανάδειξή του», Γκιαουράκη Πολυτίμη, Φιλόλογος
 • «Κατασκευή Επιτραπέζιου Παιχνιδιού», Βασιλειάδη Ελευθερία, Μαθηματικός, Πετράκη Ελευθερία, Μαθηματικός, Αποστολάκη Έρη, Φυσικής Αγωγής, Αραβιάκη Στέλλα, Φυσικ΄ής Αγωγής και Καθαράκη Γεωργία, Αγγλικής φιλολογίας
 • «Εκπαιδευτικές Μεταβάσεις και Ανατομικές Δομές: Κατασκευή ανατομικών προπλασμάτων στο σχολείο», Αγιομυργιαννάκη Αθανασία, Βιολόγος

Περιβαλλοντική δράση: “Ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών PET”

Με τη λήξη του διδακτικού έτους, ολοκληρώθηκε στο σχολείο μας η Περιβαλλοντική δράση η οποία είχε ως κύριο στόχο τη συλλογή και τελικά την Ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών.

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, οι μαθητές/τριες συγκέντρωναν τα πλαστικά μπουκάλια (τύπου PET) που χρησιμοποιούσαν στο σχολείο. Σήμερα παραδίδουμε στην υπηρεσία ανακύκλωσης του Δήμου Ηρακλείου 26 μεγάλες σακούλες με πλαστικά μπουκάλια.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές του σχολείου που συμμετείχαν στη δράση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους/στις μαθητές/τριες:  Γιανναδάκη Αντωνία, Ρεμιδιανάκη Μαρία, Καλομοίρη Γιώργο, Καναβάκη Αντώνη, Μυσιρλή Γιάννη, Συλλιγνάκη Στέλλα, Φαρσαράκη Ελευθερία, Χαλκίτη Ζωή, Χειλουδάκη Νεφέλη, Αρνοπούλου Χριστίνα, Κορνελάκη Σοφία, Μωραΐτη Κυριακή, Παπαδάκη Γεωργία και Τεριζάκη Αλέξανδρο.

Οι παραπάνω μαθητές/τριες ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά των πλαστικών μπουκαλιών από την αίθουσα σε ειδικό χώρο. Υπεύθυνος για την οργάνωση της περιβαλλοντικής δράσης και τον συντονισμό των μαθητών ήταν ο καθηγητής Μελιδωνέας Γεώργιος, Χημικός MSc.
Ευελπιστούμε ότι στο επόμενο σχολικό έτος, η περιβαλλοντική δράση θα βρει ακόμα μεγαλύτερη ανταπόκριση από τους μαθητές μας.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Ηρακλείου και ιδιαιτέρως τον Αντιδήμαρχο Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος & Αθλητισμού κο Κωνσταντίνο Βαρδαβά για την υποστήριξη στην περιβαλλοντική δράση του σχολείου.

ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ !
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ !

6η κινητικότητα ERASMUS+ “PREETI language” Święcany, Πολωνίας 9 έως 13 Μαΐου 2022

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 6η και τελευταία κινητικότητα του προγράμματος «PREETI LANGUAGE» από τις 9 έως τις 13 Μαΐου 2022 στο σχολείο Szkoła Podstawowa im. Henryka Sienkiewicza w Święcanach  στο Święcany της Πολωνίας. Συμμετείχαν ομάδες μαθητών και καθηγητών από την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ιταλία. Την Ελλάδα εκπροσώπησε το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου με 3 μαθητές και 2 συνοδούς-εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου: Κενδριστάκης Ιωάννης, Κιοστεράκης Σπυρίδων-Ορέστης και Σωμαράκης Εφραίμ συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς Αραβιάκη Στυλιανή και Καθαράκη Γεωργία. Η εν λόγω κινητικότητα είχε ως αντικείμενο τις σλαβικές γλώσσες και την επιρροή τους στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές γλώσσες.

Το πρόγραμμα άνοιξε με την καθιερωμένη τελετή έναρξης, ενώ στη συνέχεια η κάθε χώρα χόρεψε ένα παραδοσιακό χορό της πατρίδας της. Η πρώτη μέρα έκλεισε με παρουσίαση σύντομων θεατρικών δρώμενων από κάθε ομάδα, είτε στα Αγγλικά, είτε στη μητρική τους με όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις σλαβικής προέλευσης. Την επόμενη μέρα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στη μαγευτική Κρακοβία και να ανακαλύψουν την ιστορία της μέσα από ένα παιχνίδι γνώσεων και παρατηρητικότητας. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ένα εργαστήριο εκμάθησης πολωνικών χορών, ενώ αυτό που ενθουσίασε όλες τις ομάδες ήταν η επίσκεψη σε πάρκο με σκοινιά και η βόλτα με άμαξες μέσα στη μαγευτική πολωνική φύση. Καθώς ήταν η τελευταία κινητικότητα του προγράμματος, η κάθε ομάδα είχε ετοιμάσει βίντεο συνοψίζοντας τις πιο όμορφες στιγμές από όλο αυτό το ταξίδι και αναπολώντας όλα αυτά που έζησαν τα 3 αυτά χρόνια που πραγματοποιείται το πρόγραμμα. Τέλος, οι μαθητές συμμετείχαν σε διαγωνισμό βίντεο και meme με θέμα την εν λόγω κινητικότητα και τις σλαβικές γλώσσες.

Ως είθισται, η κινητικότητα έληξε με μία αποχαιρετιστήρια εκδήλωση απονομής των πιστοποιητικών παρακολούθησης στους συμμετέχοντες, όπου η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη λόγω της λήξης του προγράμματος «PREETI LANGUAGE», ενός προγράμματος που έφερε πολύ κοντά μαθητές και εκπαιδευτικούς από τις 6 αυτές χώρες και τους έδωσε την ευκαιρία να μοιραστούν μοναδικές εμπειρίες και πρωτόγνωρα συναισθήματα.

 Έτσι έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο η σχολική χρονιά για την ομάδα Erasmus του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου, μια χρονιά που είχε έντονο άρωμα Erasmus+ , αφού πραγματοποιήθηκαν 7 κινητικότητες στο εξωτερικό, ενώ το σχολείο μας φιλοξένησε τους Ευρωπαίους εταίρους του τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αποτελέσματα προκριματικών αγώνων του παιχνιδιού μας “12+”

Επιλέξτε την εικόνα για να αξιολογήσετε το παιχνίδι

Την εβδομάδα 16-20 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκαν στην αυλή του σχολείου οι προκριματικοί αγώνες του παιχνιδιού μας “12+” μεταξύ των είκοσι (20) ομάδων του σχολείου. Οι τέσσερις (4) ομάδες που προκρίθηκαν και θα αγωνιστούν στον τελικό την Παρασκευή 27/5/2022 είναι:

 • Από τον όμιλο Α, η ομάδα 16-“No name”. Εμψυχωτής της ομάδας η καθηγήτρια Σοφία Μανετάκη.
 • Από τον όμιλο Β, η ομάδα 20-“Black Mambas”. Εμψυχωτής της ομάδας η καθηγήτρια Μαρία Χρονάκη.
 • Από τον όμιλο Γ, η ομάδα 14-“Οι ροζ ιπποπόταμοι”. Εμψυχωτές της ομάδας οι καθηγητές Γιώργος Τζιμπραγός & Ραφαήλ Κωνσταντινίδη
 • Από τον όμιλο Δ, η ομάδα 9-“Καλομοίρηδες”. Εμψυχωτές της ομάδας οι καθηγήτριες Πολίνα Γκιαουράκη & Κατερίνα Χρονιάρη.

Καλούνται οι μαθητές να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης του παιχνιδιού https://eclass03.sch.gr/courses/1701056325/ ώστε να λάβουμε ανατροφοδότηση για μελλοντικές βελτιώσεις.

Μαθητική πεζοπορία στο Φράγμα Αποσελέμη

Το Σάββατο 21 Μαΐου  η πεζοπορική ομάδα του σχολείου μας  συμμετείχε στη μαθητική πεζοπορία που οργάνωσε ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου στο φράγμα Αποσελέμη. Οι μαθητές μας , με συνοδό την καθηγήτρια του σχολείου Ευφροσύνη Ροκαδάκη, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, μπήκαν στη σήραγγα που βρίσκεται κάτω από το φράγμα για να δουν τους αγωγούς νερού, περπάτησαν κατά μήκος του φράγματος μέχρι το χωριό Αβδού και ζωγράφισαν σημεία της διαδρομής .

Το φράγμα Αποσελέμη είναι το μεγαλύτερο υδρευτικό έργο της Κρήτης και κατασκευάστηκε προκειμένου να λύσει ζωτικές ανάγκες ύδρευσης-άρδευσης των βορείων παραλίων της ανατολικής Κρήτης, από το Ηράκλειο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2012.

Το φράγμα βρίσκεται κοντά στα χωριά Ποταμιές και Αβδού. Συγκεντρώνει τα νερά από τα Λασιθιώτικα όρη (Οροπέδιο Λασιθίου) ενώ η χωρητικότητα του ξεπερνά τα 30.000.000 m3. Σήμερα στο φράγμα είναι πλέον η μεγαλύτερη τεχνική λίμνη του νησιού. Εκεί έχουν βρει καταφύγιο πτηνά διαφόρων ειδών μετατρέποντας την περιοχή σε υδροβιότοπο.

Σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των παιδιών, η εμπειρία που βίωσαν ήταν διδακτική και άκρως διασκεδαστική!!! Ανυπομονούμε όλοι μας για τις επόμενες μαθητικές πεζοπορίες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ  στην πρόεδρο του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου,  κ. Ελένη Πουλλά,  συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου ΠΕΚΕΣ Κρήτης, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, την εικαστικό κ. Εύα Αθανασιάδου  ,την κ. Ηλιάννα  Σάρρα δασκάλα και πλοηγό της διαδρομής αυτής,  για τη δημιουργία και την οργάνωση της δράσης αυτής και το ειλικρινές  ενδιαφέρον τους. Επίσης ευχαριστούμε τον κ. Βελιβασάκη για την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις καθαρισμού νερού , τη σήραγγα του φράγματος και στο φράγμα.

Εκδήλωση-αφιέρωμα για τη Μικρασία & το Μίκη Θεοδωράκη

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης υλοποιείται στα πλαίσια ομώνυμο προγράμματος που “έτρεξε” τη φετινή σχολική χρονιά με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Σοφία Μανετάκη & Ελένη Σμπώκου. Στο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους:

Στη συνέχεια ακολουθεί αφιέρωμα στον αείμνηστο και οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη, με καταγωγή από τη Μικρασία και την Κρήτη. Δύο πατρίδες για τις οποίες ήταν περήφανος. Οι μαθήτριες της Β τάξης Βάλια Στεφανουδάκη & Νεφέλη Χειλουδάκη παρουσιάζουν την ιστορία του και το τμήμα Γ4 ερμηνεύει ένα απόσπασμα από το έργο του. Υπεύθυνη καθηγήτρια η μουσικός Μαρία Κόκλα.

Εκπαιδευτική εκδρομή στο Παρίσι

Το χρονικό διάστημα από 12 έως 15 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια πρόσκλησης από το Ελληνικό Γυμνάσιο Παρισιού Chatenay-Malabry, εκπαιδευτική εκδρομή στο Παρίσι, 19 μαθητών με συνοδούς τους καθηγητές Πολυτίμη Γκιαουράκη και Χρήστο-Συμεών Σολάκη.

Περιηγήθηκαν στο Τροκαντερό με την ωραιότερη θέα στον Πύργο του Άιφελ, στην Arc de Triomphe, τη διάσημη λεωφόρο των Champs Elysées, το Mικρό και το Mεγάλο Παλάτι, το περίφημο Πολεμικό Μουσείο, όπου είναι θαμμένος ο Ναπολέων, την Place de la Concorde (το σημείο που διαδραματίστηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας της Γαλλικής επανάστασης), την Place de la Madeleine, τα πολυσύχναστα boulevards, το εντυπωσιακό κτίριο της Όπερας, τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό που σήμερα έχει μετατραπεί στο Μusée  d’ Orsay, την Γαλλική Ακαδημία, την Place du Châtelet, το Δικαστικό Μέγαρο, την νέα γέφυρα Pont Neuf & το Δημαρχείο της πόλεως, την  Παναγία των Παρισίων, την Εκκλησία του Saint Sulpice, τις καλλιτεχνικές γειτονιές γύρω από το Saint-Germain-des-Prés με τα διάσημα καφέ, την Σχολή Καλών Τεχνών.

Επίσης επισκέφθηκαν το Ελληνικό Γυμνάσιο Παρισιού Chatenay-Malabry και το Μουσείο του Λούβρου και περπάτησαν τη  λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων (Avenue des Champs-Elysees). Ακολούθησε ολοήμερη εκδρομή στην υπέροχη Νορμανδία  (Όνφλερ, Ντοβίλ, Tροβίλ). Την τελευταία ημέρα επισκέφθηκαν την Πλατεία της Βαστίλης και τις συνοικίες Μαραί,, Quartier Latin και τον Άγιο Σουλπίκιο.

Ημερήσια εκδρομή Β τάξης στο Ρέθυμνο

Την Τετάρτη 18/5/2022 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή των μαθητών της Β τάξης στο χωρίο Μαργαρίτες όπου επισκεφθήκαν εργαστήριο κεραμικής “Τσικαλαριό”, στο Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας, στην Ιερά Μονή Αρκαδίου και στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Παιχνίδι γνώσεων & δεξιοτήτων “12+” στην αυλή μας

Τη Δευτέρα 16/5/2022 πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι δύο πρώτοι προκριματικοί αγώνες από τη μεταφορά του επιτραπέζιου παιχνιδιού μας “12+” στην αυλή του σχολείου. Με την δράση αυτή, χρησιμοποιώντας έναν παιγνιώδη τρόπο μάθησης, θέλουμε να καταλάβουν οι μαθητές μας ότι στο σχολείο εκτός από γνώσεις, καλλιεργούμε το μυαλό μας και την ψυχή μας.

Σκοπός του παιχνιδιού γνώσεων & δεξιοτήτων “12+” είναι:

 • Συνεργασία
 • Επικοινωνία
 • Στήριξη σε γνωστικό επίπεδο
 • Λήψη αποφάσεων
 • Ίσες ευκαιρίες
 • Ψυχική ενδυνάμωση
 • Δημιουργικότητα – Καινοτομία
 • Ανάπτυξη της κριτικής σκέψης
 • Και κυρίως η ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!!!!

Αγωνίστηκαν 5 ομάδες του Α ομίλου και προκρίθηκε η ομάδα 16 με εμψυχώτρια την κα Σοφία Μανετάκη και από τις 5 ομάδες του Δ ομίλου προκρίθηκε η ομάδα 9 με εμψυχώτριες τις καθηγήτριες Πολυτίμη Γκιαουράκη & Κατερίνα Χρονιάρη. Οι επόμενοι προκριματικοί αγώνες είναι την Παρασκευή 20/5 όπου συμμετέχουν συνολικά άλλες 10 ομάδες. Κάθε ομάδα έχει περίπου 20 μαθητές από όλες τις τάξεις Γυμνασίου. Οι 4 ομάδες που θα προκριθούν στους τελικούς, θα διαγωνιστούν στο παιχνίδι μας “12+” την Παρασκευή 27/5. Βασική ιδέα & υπεύθυνες σχεδιασμού & υλοποίησης του παιχνιδιού είναι οι καθηγήτριες μας Ελευθερία Βασιλειάδη, Ελευθερία Πετράκη, Γεωργία Καθαράκη, Στέλλα Αραβιάκη & Έρη Αποστολάκη.