Από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4η διακρατική συνάντηση του Erasmus+ προγράμματος “From Local to Global Environmental Awareness“στο Ηράκλειο Κρήτης. To 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου υποδέχτηκε για άλλη μια φορά 10 εκπαιδευτικούς και 20 μαθητές από σχολεία της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας και της Πορτογαλίας. Οι οικογένειες των μαθητών του σχολείου μας, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, άνοιξαν την αγκαλιά τους και φιλοξένησαν τους 20 αλλοδαπούς μαθητές, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να βιώσουν το θεσμό της ελληνικής οικογένειας και φιλοξενίας.
Το πρόγραμμα ERASMUS+ «FROM LOCAL TO GLOBAL ENVIRONMENTAL AWARENESS» ασχολείται με περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ η εν λόγω κινητικότητα είχε ως θέμα την πλαστική ρύπανση στη Μεσόγειο, “Plastic Pollution in the Mediterranean”, με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρήση του πλαστικού και τον αντίκτυπο που έχει στο θαλάσσιο κόσμο και τη συλλογική ανεύρεση λύσεων για τον περιορισμό της ρύπανσης.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την καθιερωμένη τελετή έναρξης όπου τέθηκε το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης μέσα από τα μάτια των θαλάσσιων πλασμάτων που καλούνται να επιβιώσουν υπό την απειλή του πλαστικού. Στη συνέχεια οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα παρουσίασαν το πρόβλημα της χρήσης πλαστικού στη χώρα τους, καθώς και τις δράσεις των σχολείων τους για περιορισμό της χρήσης του και ευαισθητοποίηση των μαθητών. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν μια παρουσίαση από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Nautilos με θέμα “Plastic Pollution in the Mediterranean”. Στο τέλος της πρώτης ημέρας, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και προετοιμάστηκαν για τις δραστηριότητες που θα ακολουθούσαν.
Την επόμενη ημέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στον καθαρισμό της παραλίας «Αρίνα» που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Nautilos, όπου οι μαθητές συνέλλεξαν πλαστικά και μικροπλαστικά απορρίμματα από την ευρύτερη περιοχή της παραλίας και τα κατέγραψαν ανά κατηγορία υπό την καθοδήγηση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.. Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο χώρο του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.. Οι μαθητές γνώρισαν τους χώρους των επιστημονικών εργαστηρίων, καθώς και τον τρόπο δουλειάς των ειδικών, σχετικά με την παρακολούθηση της θαλάσσιας ρύπανσης και των επιπτώσεών της. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο ενυδρείο Κρήτης «Θαλασσόκοσμος». Μαθητές και καθηγητές περιηγήθηκαν στο μοναδικό χώρο του ενυδρείου, γνωρίζοντας τα θαλάσσια είδη της Μεσογείου και τη μοναδική βιοποικιλότητά της.
Την τρίτη ημέρα της κινητικότητας η ομάδα των μαθητών και εκπαιδευτικών επισκέφθηκαν το νησί της Σπιναλόγκας και «βίωσαν» την ιστορία του μέσα από τα γεμάτα μνήμες ερείπια του νησιού. Ακολούθησε κρουαζιέρα στην πανέμορφη παραλία Κολοκύθα και επίσκεψη στην πόλη του Αγίου Νικολάου.
Οι δύο τελευταίες ημέρες ήταν αφιερωμένες σε μια σειρά εργαστηρίων με τα παρακάτω θέματα: “REUSING PLASTIC IS BETTER THAN RECYCLING”, “SHRINK YOUR PLASTIC FOOTPRINT”, “LET’S CRUSH PLASTIC”. Οι μαθητές κλήθηκαν να κατασκευάσουν μοναδικά έργα τέχνης, αλλά και χρηστικά αντικείμενα επαναχρησιμοποιώντας πλαστικά απορρίμματα. Επίσης, δημιούργησαν μικρής διάρκειας βίντεο παρουσιάζοντας τόσο τα έργα τους, όσο και αποσπάσματα από τις δραστηριότητες που συμμετείχαν στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Τέλος πραγματοποιήθηκε έκθεση όλων των αντικειμένων και έργων τέχνης, που κατασκεύασαν οι μαθητές, και ανάδειξη-βράβευση των καλύτερων με ψηφοφορία όλων των συμμετεχόντων. Επιπλέον, μέσω ψηφοφορίας, βραβεύτηκε και το καλύτερο βίντεο. Μέσα από τα εργαστήρια οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναζητήσουν τρόπους επαναχρησιμοποίησης του πλαστικού και παράλληλα να οξύνουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της κινητικότητας πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ενετικό φρούριο Κούλες, ενώ η αντιδήμαρχος Παιδείας κα Στέλλα Αρχοντάκη υποδέχτηκε όλες τις ομάδες στο Δημαρχείο της πόλης και μίλησε στους μαθητές για την ιστορία του τόπου μας.
Όλες οι ομάδες αναχώρησαν το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 γεμάτες όμορφες αναμνήσεις και υπέροχες εικόνες στις αποσκευές τους, έχοντας γνωρίσει την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου μας αλλά και την Kρητική φιλοξενία. Στόχος της ομάδας Erasmus του σχολείου αλλά και των οικογενειών ήταν οι φιλοξενούμενοί μας να νιώσουν σα στο σπίτι τους και ο στόχος αυτός επετεύχθη. Εξίσου μοναδική και πολύτιμη ήταν η εμπειρία και για την ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου, αλλά και για τις οικογένειες που ανέλαβαν τη φιλοξενία. Αυτή η εβδομάδα απέδειξε για άλλη μια φορά την ομορφιά και τα οφέλη που κρύβονται πίσω από τα προγράμματα ERASMUS, καθώς ανοίγουν δρόμους και δίνουν ευκαιρίες στα άτομα που συμμετέχουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, πολίτες μιας Ευρώπης έτσι όπως την ονειρευόμαστε…
Ευχαριστούμε τους παρακάτω φορείς, για τη συνεργασία και τη συνδρομή τους στη διοργάνωση των εκδηλώσεων:
# Την Περιφέρεια Κρήτης
# Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και το Ενυδρείο Κρήτης – CretAquarium
# το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου μας
# τα Μαθητικά Συμβούλια του σχολείου μας
# τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατσαμπά “Γιώργος Σεφέρης” για την προσφορά των δεκατιανών
# την εταιρία “CretanOliveMill – Αμπαντάκης ΑΕΕΒΕ” για τα δώρα προς τους φιλοξενούμενους μας
# την καθηγήτρια μας Μαρία Χρονάκη για την ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο στη νήσο Σπιναλόγκα.
Τέλος οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στην παιδαγωγική ομάδα Erasmus+ για την αγόγγυστη και άοκνη εργασία της και στις οικογένειες των μαθητών του σχολείου μας για τη στήριξη και την υπέροχη φιλοξενία που προσέφεραν.
Δελτίο τύπου: Εφημερίδα Πατρίς.