1η κινητικότητα για το 2ο πρόγραμμα ERASMUS+ “From Local to Global Environmental Awareness”

Το σχολείο μας στα πλαίσια του δεύτερου προγράμματος ERASMUS+ “From local to global environmental awareness”, στο οποίο συμμετέχει, πήρε μέρος στην εναρκτήρια κινητικότητα του προγράμματος στo Skolyszyn της Πολωνίας από 25 έως 29 Οκτωβρίου 2021. Τέσσερις μαθητές και δύο καθηγητές από την Ελλάδα, την Ρουμανία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Πορτογαλία μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς του πολωνικού σχολείου φιλοξενίας συναντήθηκαν για πρώτη φορά από κοντά και ασχολήθηκαν με την παραγωγή ενέργειας, την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και την ανακύκλωση. Το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε το σχολικό έτος 2020-2021, αλλά δυστυχώς οι ιδιαίτερες επιδημιολογικές συνθήκες την περσινή χρονιά δεν επέτρεψαν την μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα τα σχολεία που συμμετέχουν να περιοριστούν στην οργάνωση διαδικτυακών συναντήσεων μεταξύ τους και περιβαλλοντικών δράσεων σε τοπικό επίπεδο.

Η κινητικότητα ξεκίνησε με την παρουσίαση από την κάθε ομάδα της χώρας, της πόλης και του σχολείου της, ενώ στη συνέχεια ανέλυσαν τον τρόπο που παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια και το τι συμβαίνει με την ανακύκλωση στην κάθε χώρα. Στα πλαίσια του προγράμματος έγινε επίσκεψη σε φράγμα της περιοχής, όπου και λειτουργεί μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, σε εταιρεία σχεδιασμού, κατασκευής και εμπορίας φωτοβολταϊκών, στον βιολογικό καθαρισμό της πόλης Ρζερζόφ και στο εργοστάσιο καθαρισμού και διανομής νερού για οικιακή χρήση, ενώ οι μαθητές συμμετείχαν σε διάφορα εργαστήρια περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Από το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου ταξίδεψαν στην Πολωνία οι μαθητές Ιωάννης Κενδριστάκης, Κωνσταντίνος Κεφαλάκης, Ραφαήλ Μπέης και Εφραίμ Σωμαράκης και οι εκπαιδευτικοί Αικατερίνη Χρονιάρη και Ευφροσύνη Λεμονιά.            

Με τη φυσική παρουσία σε μια ξένη χώρα, τη γνωριμία με το τοπικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον, τη δημιουργία διαπροσωπικών και φιλικών σχέσεων τα προγράμματα Erasmus+ διευρύνουν τη σκέψη και ανοίγουν  νέους ορίζοντες. Το ταξίδι και η εμπειρία ήταν μοναδική, γεμάτη αναμνήσεις που θα συντροφεύουν παιδιά και εκπαιδευτικούς για μια ολόκληρη ζωή!

Δημοσίευση άρθρου στην Εφημερίδα “Πατρις”.