“PREETI LANGUAGE”: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+/Δράσης ΚΑ2

Σε Στρατηγική Σχολική Σύμπραξη συμμετέχει το 12° Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης και υλοποιεί από τον Σεπτέμβριο του 2019 εγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+/Δράσης ΚΑ2, διάρκειας 24 μηνών με στόχο τη «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών» και τίτλο: PREETI LANGUAGE.

To ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σκοπό: (α) να ενθαρρύνει την εκμάθηση ξένων γλωσσών και (β) να βοηθήσει τους μαθητές να ανακαλύψουν την ιστορία και τον πλούτο των Ευρωπαϊκών γλωσσών, την αλληλεπίδραση μεταξύ τους και να εντοπίσουν τόσο τις διαφορές όσο και τις ομοιότητες στο λεξιλόγιό τους.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προωθεί την επικοινωνία, την ανταλλαγή και τη συνεργασία μεταξύ μαθητών διαφορετικών εθνικοτήτων, αναπτύσσει σε βάθος τις γραπτές και προφορικές τους δεξιότητες ιδιαίτερα στην αγγλική γλώσσα και διευρύνει τους ορίζοντές τους.

Το πρόγραμμα είναι χωρισμένο σε έξι στάδια και ασχολείται με συγκεκριμένες γλώσσες -Λατινικά, Τουρκικά, Ελληνικά, Αγγλικά, Σλαβικές Γλώσσες και παραγλωσσική επικοινωνία- και την επιρροή των γλωσσών αυτών στις υπόλοιπες και κυρίως στα Αγγλικά που αποτελούν τον κύριο κώδικα επικοινωνίας στο σύγχρονο κόσμο.

Οι προγραμματισμένες μετακινήσεις των καθηγητών και των μαθητών του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Νοέμβριο με το σχολείο Ιstituto Istruzione Secondario Superiore “RUGGERO II” στην πόλη Αriano Irpino της Ιταλίας, ενώ θα ακολουθήσουν μετακινήσεις και στις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δηλαδή στην Τουρκία, τη Ρουμανία , την Ισπανία και την Πολωνία. Τον ερχόμενο Μάιο το ελληνικό σχολείο θα φιλοξενήσει τους εταίρους του, υποδεχόμενο 10 εκπαιδευτικούς και 20 μαθητές από τα συνεργαζόμενα σχολεία του εξωτερικού. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2021.