Αρχείο μηνός Νοέμβριος 2022

2η εξόρμηση της “Πεζοπορικής ομάδας”

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου  η πεζοπορική ομάδα του σχολείου μας  , με συνοδούς τις καθηγήτριες του σχολείου μας  Ευφροσύνη Ροκαδάκη και Ευαγγελία Καλοψικάκη, συμμετείχε στη μαθητική πεζοπορία που οργάνωσε ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου στο Φουρνί στις Αρχάνες.

 Η πεζοπορία ξεκίνησε από τις Αρχάνες. Πήραμε το μονοπάτι που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο στο Φουρνί. Στη συνέχεια από αγροτικό δρόμο με θέα τα Λασιθιώτικα Όρη κατευθυνθήκαμε  στον πυρήνα του δάσους όπου κάναμε την πρώτη στάση. Επισκεφτήκαμε το ανοιχτό θέατρο και κινηθήκαμε  περιμετρικά του δάσους απολαμβάνοντας την Ντία ,το Ηράκλειο, τον Ψηλορείτη και τον Γιούχτα. Επιστρέψαμε κυκλικά στο σημείο εκκίνησής μας.

Κατά την διάρκεια της πορείας οι μαθητές/τριες μάζεψαν στοιχεία νεκρής φύσης και τα χρησιμοποίησαν  σε δημιουργίες ‘Land Art’, παρατήρησαν τη βιοποικιλότητα και έκαναν αναγνώριση φυτών με την εφαρμογή plantnet.

Σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των παιδιών, η εμπειρία που βίωσαν ήταν διδακτική και άκρως διασκεδαστική!!! Δεσμευτήκαμε όλοι να το επαναλάβουμε σύντομα!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ  στην πρόεδρο του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου,  κ. Ελένη Πουλλά και μέλη του συλλόγου που συνόδευσαν και εμψύχωσαν  όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στην πεζοπορία.

Γωνιά ανακύκλωσης στο σχολείο μας

Την Τρίτη 29/11/2022 παραδόθηκαν από το Δήμο Ηρακλείου στο σχολείο μας τα υλικά για τη δημιουργία «ΓΩΝΙΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ», που αποτελείται από τρεις (3) κάδους για την ανακύκλωση του χαρτιού, του πλαστικού και του αλουμινίου και κατάλληλη σήμανση (roll up).

Το σχολείο μας συμμετέχει στο project “RECYCLERS ! ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ «ΓΩΝΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ»” που υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Επικοινωνιακό Σχέδιο (Ε.Σ.) για την Ανακύκλωση & Επαναχρησιμοποίηση (ΣΒΑΑ Δήμου Ηρακλείου 2014-2020, χρηματοδότηση ΕΣΠΑ).

Study visit Ιταλών καθηγητών στα πλαίσια Erasmus+ (KA1)

Στις 21 & 23 Νοεμβρίου 2022 είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στο 6ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου και στο 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου μας τρεις εκπαιδευτικούς από σχολεία της Ιταλίας, το I.I.S. Biagio Pascal – Romentino, το Istituto d’Istruzione Superiore Statale “E. Fermi” – Arona και το IIS Galileo Ferraris-Vercelli.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1 κινητικότητας εκπαιδευτικών του τομέα σχολικής εκπαίδευσης και σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό ErasmusLearn. Οι φιλοξενούμενοι καθηγητές παρακολούθησαν δειγματικές διδασκαλίες και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για  ομοιότητες και διαφορές των εκπαιδευτικών μας συστημάτων, την Ειδική Αγωγή – συμπερίληψη καθώς και για τους μεθόδους διαχείρισης προβλημάτων στην καθημερινή σχολική ζωή.

Επίσκεψη τμημάτων της Α΄ τάξης στο Μ.Φ.Ι. Κρήτης

Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών από δύο τμήματα της Α’ τάξης (Α2 και Α6) του Γυμνασίου μας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

  • Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα εκθέματα και να μάθουν μοναδικές πληροφορίες σχετικά με αυτά από ξεναγό του μουσείου.
  • Επιπλέον “έπαιξαν” με τις ιδιότητες του φωτός και τις οφθαλμαπάτες που μπορεί να δημιουργήσει.
  • Θαύμασαν τα “τεχνητά” μοντέλα δεινοσαύρων και πληροφορήθηκαν για τα σχετικά απολιθώματα που έχουν βρεθεί στο νησί μας.
  • Τέλος έζησαν την εμπειρία της πλατφόρμας τεχνητού σεισμού και αντιλήφθηκαν τόσο το φαινόμενο του σεισμού όσο και τις επιπτώσεις του στη ζωή μας.

Ενδοσχολική επιμόρφωση στη Διαφοροποιημένη Διδασκαλία

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 επιμορφωτική συνάντηση των εκπαιδευτικών του σχολείου με τίτλο «Επιμόρφωση σε πρακτικές υποστήριξης των μαθητών και των μαθητριών στο πλαίσιο της Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας (ΔΔ)» με εισηγητή τον διευθυντή του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου Γεώργιο Παυλίδη ΠΕ86-Πληροφορικής και επιμορφωτή ομότιτλης πράξης του Ι.Ε.Π. (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής).

Στα χρώματα της δυτικής Μακεδονίας

Από τις 7 ως τις 12 Νοεμβρίου 2022 η ομάδα του πολιτιστικού προγράμματος «Τροχός τα ανθρώπινα» του σχολείου μας με συνοδούς τις καθηγήτριες Ευαγγελία Καλοψικάκη, Ευφροσύνη Ροκαδάκη και Μαρία Χρονάκη πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς στη Δυτική Μακεδονία.

Την πρώτη μέρα της εκδρομής κατευθυνόμενη προς Καστοριά η ομάδα επισκέφθηκε το Γεφύρι της Άρτας και το Μέτσοβο όπου θαύμασε το μοναδικό φυσικό τοπίο όπως και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της περιοχής.

Τη δεύτερη μέρα οι μαθητές μας συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ” που υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης με υπεύθυνο αρχαιολόγο τον κύριο Θεοχάρη Τσάμπουρα. Στο  πλαίσιο  του  προγράμματος πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τους εξαιρετικούς επιστήμονες Φωτεινή Βακρατσά (Μουσειολόγος), Ιωάννη Γάτα (Ιστορικός της Τέχνης) και Λάζαρο Μανουσέλη (Συντηρητής έργων τέχνης και αρχαιοτήτων) στο  ήδη  αποκατεστημένο  και  επισκέψιμο αρχοντικό  της  Πούλκως και υλοποιήθηκε  ένα  δια  ζώσης  εικαστικό  εργαστήριο  με  διαδικτυακές προεκτάσεις.

Επίσης επισκέφθηκαν την παλαιότερη εκκλησία της Σιάτιστας, την Αγία Παρασκευή του 17ου αιώνα όπου ξεναγήθηκαν από ξεναγό του Δήμου Σιάτιστας.

Εν συνεχεία επισκέφθηκαν τον προϊστορικό οικισμό στο Δισπηλιό, τη Σπηλιά του Δράκου, την Παναγία Μαυριώτισσα και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στο Μαυροχώρι.

Το απόγευμα η εκπαιδευτικός-αφηγήτρια παραμυθιών Βάια Λαμπροπούλου παρουσίασε στα παιδιά την «Αφήγηση παραδοσιακών παραμυθιών απ’ όλη την Ελλάδα. Η τέχνη από το στόμα στο αυτί και από το αυτί στο στόμα».

Την τρίτη μέρα η ομάδα βρέθηκε στον Αρκτούρο και συγκεκριμένα στο καταφύγιο του λύκου στις Αγραπιδιές και της αρκούδας στο Νυμφαίο Φλώρινας. Είχαν όλοι τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν αυτά τα εξαίσια πλάσματα στο περιβάλλον όπου έχουν καταφύγει αφού βασανίστηκαν, εγκαταλείφθηκαν ή μεταφέρθηκαν λόγω κακών προηγούμενων συνθηκών διαβίωσης.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε βόλτα στην πανέμορφη πόλη της Καστοριάς με τα μοναδικά αρχοντικά και τη διάσημη λίμνη.

Την τέταρτη μέρα επιστρέφοντας στον Πειραιά πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Μονή Αγίου Στέφανου στα Μετέωρα και προβολή 3D με ξενάγηση στις Ιερές Μονές των Μετεώρων και στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας στο Κέντρο Ψηφιακής Προβολής Μετεώρων στην Καλαμπάκα.

Τις θερμές μας ευχαριστίες στο ξενοδοχείο Limneon Resort & Spa που μας υποδέχτηκε και μας φιλοξένησε στην Καστοριά (μένουμε υπόχρεοι!), στην κυρία Βάια Λαμπροπούλου που μας «ταξίδεψε» με τα παραμύθια της και φυσικά στην ομάδα του κυρίου Θεοχάρη Τσάμπουρα (αρχαιολόγος) για τη μοναδική ξενάγηση που ζωντάνεψε για το χατίρι μας αλλοτινές εποχές.

Η εκδρομή θα μας μείνει αξέχαστη. Μια μοναδική εμπειρία ζωής!

Συμμετοχή της ομάδας CINEpeace στο Φεστιβάλ Camera Zizanio

Η 22η Camera Zizanio – Ευρωπαϊκή Συνάντηση Οπτικοακουστικής Δημιουργίας και το επετειακό 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους θα υποδεχτούν και θα προβάλουν το πιο συναρπαστικό, πολύχρωμο και φρέσκο κομμάτι της Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας στον Πύργο και την Αμαλιάδα από 3-10 Δεκεμβρίου.

Η Κινηματογραφική παραγωγή “ΜΟΝΟΣ” της ομάδας μας CINEpeace έχει επιλεγεί από την επιτροπή να συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του φεστιβάλ στην….

Προσβάσιμες σε μαθητές ΑμΕΑ γίνονται 75 σχολικές μονάδες του Ηρακλείου!

Βήματα προς την κατάκτηση της απρόσκοπτης προσβασιμότητας  γίνονται στο Δήμο Ηρακλείου, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο εύκολη η ζωή των συνανθρώπων μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τα “αποτελέσματα” της απουσίας σχετικών υποδομών αλλά και της έλλειψης ενσυναίσθησης.

“Πρόκειται για ένα έργο για την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες, το κόστος του οποίου φτάνει τα 480.901,65″ ευρώ, και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ” ” αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, κ. Γιάννης Αναστασάκης.

Το έργο αφορά σε 75 ράμπες και 51 χώρους υγιεινής σε 75 σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ηρακλείου, μια εκ των οποίων είναι το σχολείο μας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο CRETALIVE.GR