Αρχείο μηνός Φεβρουάριος 2023

«Πως θα πάμε; … με τα πόδια!» EECS NET EDS

Στις 18/2/2023 παρουσιάστηκε στην καταληκτική Ημερίδα του Προγράμματος Cos4Cloud του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία & Επιστήμη των Πολιτών. Δράσεις και Προοπτικές», το έργο με τα αποτελέσματά του.

Το σχολείο μας συμμετείχε στη δράση αυτή,  με την πεζοπορική ομάδα «Πως θα πάμε; … με τα πόδια» παρουσιάζοντας το έργο της. Υπεύθυνες καθηγήτριες Καλοψικάκη Ευαγγελία και Ροκαδάκη Ευφροσύνη.

Οι μαθητές μας χρησιμοποιώντας ως παρατηρητήριο την πλατφόρμα Pl@ntNet  διερεύνησαν την χλωρίδα  των περιοχών που επισκέφτηκαν. Ως παρατηρητές του περιβάλλοντος, φωτογράφισαν  φυτά, τα αναγνώρισαν μέσω της πλατφόρμας  και την ανατροφοδότησαν, συμβάλλοντας έτσι στον εμπλουτισμό της. Με αυτή τη δράση ενσωματώθηκε η ΕτΠ (Επιστήμη των Πολιτών) στην σχολική μας πραγματικότητα. Έτσι οι μαθητές μας ως  εθελοντές  επιστήμονες  συμβάλουν στην ενίσχυση της έρευνας για το περιβάλλον. 

Διαδικτυακή ξενάγηση στο Μουσείο Galileo Galilei

Την Παρασκευή 24/2/2023, σε συνεργασία με το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών Virtual Pathways   και Surrounded by Science και με συμμετοχή σχολείων από όλη την Ελλάδα, το τμήμα Β6 του σχολείου μας παρακολούθησε ζωντανή διαδικτυακή περιήγηση στο Μουσείο Γαλιλαίου στη Φλωρεντία της Ιταλίας (https://catalogue.museogalileo.it/?_ga=2.124150602.1704129835.1677366599-593633613.1677272117).

Με την υποστήριξη των ξεναγών Carmen Cagliari και Ilenia Ulivi, δόθηκε η ευκαιρία να μας παρουσιάσουν ορισμένα από τα εκθέματα του Μουσείου, με έμφαση στα μοναδικά τεχνουργήματα του Γαλιλαίου και να ενημερωθούμε για τις πρωτοποριακές του παρατηρήσεις  που έφεραν στον 17ο αιώνα την επανάσταση στην αντίληψη του ανθρώπου για το σύμπαν, συμβάλλοντας στην αυγή της σύγχρονης επιστήμης. Η διαδραστική αυτή εμπειρία συνεισέφερε στην υλοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης  «Από τους μύθους του ουρανού στη Σύγχρονη Επιστήμη», που συντονίζει η καθηγήτρια Φυσικής  Πλουμάκη Φωτεινή.

Οι μαθητές μας αντιλήφθηκαν την αξία της παρατήρησης, των ερωτημάτων και των υποθέσεων που γεννιούνται από αυτήν, το ρόλο του λάθους,  καθώς και την αξία των επιστημονικών οργάνων και του πειράματος στην αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας.

Το περιβάλλον που διαμορφώθηκε με αυτή τη συνεργασία, πέρα από τα προφανή οφέλη, διεύρυνε τις «διαστάσεις του σχολείου» στα μάτια των μαθητών μας, έδωσε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη κτήσης δεξιοτήτων που θα τους βοηθήσουν στο μέλλον και δημιούργησε αίσθημα ευφορίας  που εκφράστηκε στο τέλος της ξενάγησης με ένα ηχηρό «Thank you Galileo!»

Συγκέντρωση ρουχισμού & τροφίμων για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία & Συρία

Ενημερώνουμε τα μέλη της σχολικής μας κοινότητας ότι στο χώρο του σχολείου συγκεντρώνουμε ρουχισμό και τρόφιμα ως ανθρωπιστική βοήθεια για να αποσταλούν μέσω του Δήμου Ηρακλείου σε συνεργασία με Εθελοντικές οργανώσεις της πόλης μας.

Χώροι συγκέντρωσης του Δήμου Ηρακλείου

Εκστρατεία ενάντια στην Ενδοσχολική Βία

Το σχολείο μας συμμετέχει στην εκστρατεία «Μίλα Τώρα», που πραγματοποιεί για 10η συνεχή χρονιά  «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το ΙΕΠ εκπαιδευτικού προγράμματος «Γίνομαι εθελοντής- υπερασπίζομαι τα δικαιώματά μου».

Ομάδα μαθητών μας, με υπεύθυνη καθηγήτρια τη φιλόλογο κ. Γεωργία Φουντά, σχεδίασε μία αφίσα που προωθεί μηνύματα ενάντια στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό.

 Το έργο των μαθητών μας θα προβληθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και τα ψηφιακά μέσα του Υπουργείου. Θα προβληθεί επίσης στα social media του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» καθώς και στο site: https://www.milatora.gr

Διδακτικές επισκέψεις στα Εργαστηριακά Κέντρα των ΕΠΑΛ

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήσαμε διδακτικές επισκέψεις στα πλαίσια του μαθήματος “Εργαστήριο Δεξιοτήτων” των μαθητών της Γ΄ τάξης στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο και στο 2ο Εργαστηριακό Κέντρο των Επαγγελματικών Λυκείων του Ηρακλείου. Οι μαθητές μας γνώρισαν από κοντά τα εργαστήρια των τομέων & ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ της πόλης μας, ώστε να βοηθηθούν στην επιλογή του τύπου λυκείου (ΓΕΛ / ΕΠΑΛ) που καλούνται να δηλώσουν κατά την αποφοίτηση τους από το Γυμνάσιο.

Παρακολούθηση κινηματογραφικών ταινιών

Την Τρίτη 7/2/2023 οι μαθητές της Β’ τάξη του σχολείου μας, επισκέφτηκαν τον πολυχώρο Technopolis στην Αμμουδάρα Ηρακλείου, για να παρακολουθήσουν την ταινία «Avatar : the way of water» του James Cameron, σε 3D.

Η ταινία έχει εντυπωσιακά οπτικά εφέ και είναι απίστευτα συναρπαστική. Η άποψη των μαθητών είναι ότι το θέαμα, τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά μηνύματα  είναι τα δυνατά σημεία της ταινίας.

Επίσης θα παρακολουθήσουν στις 24 Φεβρουαρίου οι μαθητές της Α’ τάξης την ταινία “ΟΤΤΟ” και οι μαθητές της Γ’ τάξης στις 28/2 την ταινία “AVATAR” στον κινηματογράφο Odeon του “ΤΑΛΩΣ PLASA”

Στις 9 Μαρτίου 2023, μαθητές της Β τάξης και των τμημάτων Α5 & Α6 παρακολούθησαν την ταινία “Σμύρνη μου αγαπημ΄ένη” στον κινηματογράφο “Βιτσέντζος Κορνάρος”.

Έναρξη Σχολικού Μαραθωνίου Ανακύκλωσης 2023

Στο πλαίσιο της έναρξης του νέου Σχολικού Μαραθωνίου Ανακύκλωσης (Followgreen – Green schools), έγινε την Τετάρτη 18/01/23 και ώρα 11:00 στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη,  ενημέρωση σε εκπρόσωπο του σχολείου μας.

Ο Δήμος Ηρακλείου, συνεχίζει τις δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης – ενημέρωσης πολιτών για την ανακύκλωση με τη λειτουργία μίας νέας δημοτικής ψηφιακής πλατφόρμας ανακύκλωσης.

Σχετικά με την παραπάνω ενέργεια, προγραμματίζεται Σχολικός Μαραθώνιος Ανακύκλωσης για όλα τα δημοτικά σχολεία του Δήμου μας και σε 8 Γυμνάσια τα οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον, μεταξύ των οποίων και το δικό μας, με σκοπό την ενεργή συμμετοχή της μαθητικής κοινότητας στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Σε κάθε σχολείο θα διανεμηθούν μικροί κάδοι ανακύκλωσης, στους οποίους θα πραγματοποιείται αποκλειστική συλλογή υλικών, όπως χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό και μπαταρίες.

  • Η συλλογή θα γίνεται από αδειοδοτημένους συνεργαζόμενους φορείς κατόπιν ειδοποίησης από πλευράς του σχολείου.
  • Οι επιδόσεις κάθε σχολείου στην ανακύκλωση θα καταγράφονται στην ειδική ενότητα της πλατφόρμας με τίτλο ‘ΣΧΟΛΕΙΑ’ και σύνδεσμο www.followgreen.gr/heraklion/contest, ενώ τα μέλη της πλατφόρμας θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τα σχολεία με τη δωρεά πόντων που έχουν συλλέξει.
  • Κάθε σχολείο θα επιβραβευτεί για τη συμμετοχή του, ενώ στα πρώτα θα δοθούν χρηστικά δώρα.

διαδικτυακή δημοτική πλατφόρμα Followgreen  Green Schools  είναι ήδη διαθέσιμη από αρχές Ιανουαρίου και μπορείτε να την δείτε ακολουθώντας τον σύνδεσμο: www.followgreen.gr/heraklion/contest

Με το να γίνετε μέλος στην πλατφόρμα θα έχετε την δυνατότητα να ενισχύσετε το σχολείο μας. Για εγγραφή χρειάζεται μόνο email. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι μαθητές.

Στην πλατφόρμα , πηγαίνοντας στη σελίδα «ΚΕΡΔΙΣΕ», κερδίζεις πόντους ανοίγοντας και ολοκληρώνοντας τους εφαρμογές που βρίσκονται εκεί. Τους πόντους αυτούς μπορείς να τους δωρίσεις στο σχολείο μας πηγαίνοντας στη σελίδα « ΣΧΟΛΕΙΑ» . Είναι μια πολύ ωραία δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε , σταδιακά , μαζί με τα παιδιά και συγχρόνως να ενημερωθείτε και ευαισθητοποιηθείτε για θέματα ανακύκλωσης.